Τετάρτη, Οκτωβρίου 09, 2024

Η δίκη Ρέστη στο Εφετείο και η μεγάλη ανατροπή! Να μετατραπεί το κακούργημα για το οποίο καταδικάστηκε πρωτόδικα σε 10 χρόνια κάθειρξη, σε πλημμέλημα (που σημαίνει έχει παραγραφεί) ζήτησαν οι συνήγοροι υπεράσπισης. «Θέλω 1 μήνα προθεσμία για να κάνω την πρόταση μου επί αυτού» είπε ο εισαγγελέας της έδρας.


edolio5 team

Τα μεγάλα και βαρύγδουπα λόγια της ηγεσίας του Αρείου Πάγου φαίνεται ότι αποτελούν κενό γράμμα όταν συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα!
Όσοι παρακολούθησαν την σημερινή ακροαματική διαδικασία στο Εφετείο Αθηνών όπου διεξάγεται η δίκη με κατηγορούμενο τον εφοπλιστή Βίκτωρ Ρέστη μαζί με άλλους έμειναν άφωνοι.

7 χρόνια έχουν περάσει από την πρωτόδικη βαρύτατη καταδίκη 10 ετών στην πλάτη του και η ώρα του εφετείου με κατηγορούμενο τον γνωστό εφοπλιστή Βίκτωρ Ρέστη που μετά από συνεχείς αναβολές, είχε είχε προσδιοριστεί για τις 9/7 αλλά τελικά πήρε μια ακόμα παράταση - σκάνδαλο και η δίκη δεν πραγματοποιήθηκε λόγο απουσίας του «βιασικού» μάρτυρα. 

Σήμερα οι συνήγοροι υπεράσπισης σε κοινή γραμμή, αντίθετα με τις αγορεύσεις του στο πρωτόδικο δικαστήριο, υπερασπίστηκαν το γεγονός ότι το κακούργημα που βαρύνει τους εντολείς τους είναι πλέον πλημμέλημα και όχι κακούργημα αφού οι δημόσιες εκτάσεις που πήγαν να επικαρπωθούν παράνομα έχουν επιστρέψει στο δημόσιο και κατά συνέπεια το Ελληνικό κράτος δεν έχει υποστεί ζημιά.

Αντίθετα με αυτό τον ισχυρισμό οι συνήγοροι του δημοσίου που είναι παρόντες ως πολιτική αγωγή ισχυρίστηκαν ότι αυτό δεν ευσταθεί ως νομικός χαρακτηρισμός και θα πρέπει το κακούργημα να δικαστεί ως έχει.

Ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε προθεσμία 1 μήνα (!) προκειμένου να καταθέσει την πρόταση του επί του αιτήματος που προέβαλαν οι συνήγοροι υπεράσπισης με αποτέλεσμα η δίκη να γίνει στις 7 Νοεμβρίου με την πρόταση του εισαγγελέα προκειμένου να αποφανθούν οι δικαστές της έδρας. 

Να σημειώσουμε πάντως, ότι για πρώτη φορά αυτός ο νομικός ισχυρισμός κατατέθηκε από τους συνηγόρους υπεράσπισης. 

Με απλά λόγια... εάν αυτό γίνει δεκτό από το δικαστήριο το αδίκημα έχει ήδη παραγραφεί και κατά συνέπεια ούτε γάτα ούτε ζημιά.
 
Να θυμίσουμε ότι:

Το Δεκέμβριο του 2018 το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων επέβαλε ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης με αναστολή στον εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη και σε τέσσερις ακόμη συγκατηγορουμένους του, για την υπόθεση καταπάτησης 300 στρεμμάτων δημόσιας δασικής έκτασης που είχε αποκαλυφθεί κατά την εισαγγελική έρευνα για το αποκαλούμενο «παραδικαστικό Νο 2».

Οι ποινές που επιβλήθηκαν στον Ρέστη, ήταν οκτώ έτη για καθεμία από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε, ποινές που τελικά συγχωνεύτηκαν σε 10ετή κάθειρξη.

Για την υπόθεση βρέθηκαν στο εδώλιο συνολικά 17 κατηγορούμενοι υπόλογοι για καταπάτηση 300 στρεμμάτων δασικής έκτασης στη Β' Ζώνη Υμηττού, στο Κορωπί. Ανάμεσά τους, ο συμβολαιογράφος που συνέταξε τα συμβόλαια, η γυναίκα που πούλησε την επίμαχη έκταση και ο πολιτικός μηχανικός που υπέγραψε τα σχετικά έγγραφα, στους οποίους επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης από οκτώ έως δέκα χρόνια. Σε ποινή κάθειρξης έξι ετών καταδικάστηκε επίσης η μεσίτρια, σύζυγος του συμβολαιογράφου.

Το δικαστήριο αθώωσε τους υπόλοιπους 12 κατηγορούμενους, ενώ σε όλους τους καταδικασθέντες δόθηκε ανασταλτική δύναμη στην έφεση. 

Σύμφωνα με την απόφαση του πρωτοδίκου δικαστηρίου, στον Ρέστη επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, καθώς και της υποχρεωτικής εμφάνισης μία φορά το μήνα σε αστυνομικό τμήμα.

Στην πορεία όμως του χρόνου οι περιοριστικοί όροι άρθηκαν.

Στη δικογραφία για την υπόθεση αναφέρεται πως ο εφοπλιστής έγινε κύριος της επίμαχης έκτασης με ψευδή έγγραφα που φαίνεται να στόχευαν να πείσουν τον υποθηκοφύλακα Κορωπίου, ο οποίος δεν είχε προχωρήσει στην εγγραφή της καθώς δεν υπήρχε βεβαίωση του δασαρχείου γι' αυτήν.

Ο Ρέστης έχει υποστηρίξει ενώπιον της Δικαιοσύνης πως με την επίμαχη μεταβίβαση ουσιαστικά έπεσε θύμα πρώην στενών συνεργατών του που είχαν την διαχείριση εταιρειών του και του έστησαν παγίδα.

Ένας εκ των καταδικασθέντων για την υπόθεση ( Μ.Σ. ) αυτή ισχυρίστηκε στο δικαστήριο κατά την απολογία του αλλά και καθ' όλο το διάστημα που εκλήθη στο στάδιο της ανάκρισης από το 2012 και σε κάθε έκβαση της υπόθεσης ότι κατέβαλε 2.000.000 ευρώ σε πρώην δασάρχη της Αττικής με ιδιαίτερες άκρες στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προκειμένου να καταφέρουν οι εμπλεκόμενοι να εκδώσουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά. Παρά το γεγονός ότι ο άνθρωπος που τα κατάγγειλε αυτά κατά επανάληψη δεν μηνύθηκε από αυτόν που κατονόμασε ότι του έδωσε τα 2.000.000 ευρώ. Το περίεργο όμως είναι ότι ενώ σε έκθεση ελέγχου που έγινε σε βάρος του καταγγελλομένου πρώην δασάρχη, την οποία το edolio5 έχει στην διάθεση του, βρέθηκαν το επίμαχο διάστημα 700.000 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό του, ο άνθρωπος αυτός δεν πήγε ποτέ κατηγορούμενος για την υπόθεση που καταδικάστηκαν οι υπόλοιποι! Κατά περίεργο επίσης τρόπο η έκθεση ελέγχου που είχε συντάξει η αρμόδια ΔΟΥ Χολαργού ενώ καταλογίζει 400.000 ευρώ, ως μη δικαιολογημένο από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του πρώην δασάρχη, στην πορεία... όλα εξαφανίστηκαν! Είναι προφανές ότι κάποιο μακρύ χέρι προστατεύει κάποιον. Έχει αξία να σημειώσουμε ότι στο δικαστήριο που καταδικάστηκαν ο Ρέστης και η παρέα του ο πρώην δασάρχης κατέθεσε ως μάρτυρας (!) και βρέθηκε σε αντιπαράσταση με τον κατηγορούμενο που αποτελεί άνθρωπο κλειδί της υπόθεσης και έχει καταδικαστεί σε 6 χρόνια κάθειρξη, αφού χειρίστηκε το σύνολο των χρημάτων για αυτή την δουλειά, αφήνοντας στους δικαστές και όσους παρακολουθούσαν την ακροαματική διαδικασία... άφωνους.

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ: Δεν σας έδωσα κύριε 2.000.000 ευρώ σε μετρητά;
π. ΔΑΣΑΡΧΗΣ: Σας βλέπω για πρώτη φορά. Δεν σας γνωρίζω
ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ: Κοιτάξτε με στα μάτια. Δεν σας έδωσα δεσμίδες με λεφτά για να μου δώσετε τα χαρτιά του αποχαρακτηρισμού;
π. ΔΑΣΑΡΧΗΣ: Δεν μιλάω άλλο μαζί σας. Λέτε ψέματα! Δεν σας ξέρω.
ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ: Αυτά που λέω τα ισχυρίζομαι από το 2012 σε κάθε ανακριτή. Γιατί δεν μου κάνατε μήνυση μέχρι σήμερα;
π. ΔΑΣΑΡΧΗΣ: Κύριε πρόεδρε δεν τον ξέρω τον κύριο. Λέει ανοησίες. Δεν επιθυμώ να μιλήσω άλλο μαζί του.

Νομικοί και δικαστικοί κύκλοι που συνομίλησε το edolio5 θεωρούν πρωτόγνωρο το γεγονός ότι ο πρώην δασάρχης δεν πήγε έστω ως κατηγορούμενος ανεξάρτητα εάν καταδικαζόταν ή όχι εφόσον θα μπορούσαν να αποδειχθούν η ισχυρισμοί του καταγγέλλοντα.. Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με την έκθεση ελέγχου ο π. Δασάρχης είχε 37 (!) τραπεζικούς λογαριασμούς είτε ως συν δικαιούχος είτε ατομικούς.

Αυτό πάντως που προκάλεσε αίσθηση είναι ότι βρέθηκε πάλι στην αίθουσα ο μέχρι εχθές στενός του συνεργάτης και σήμερα βουλευτής Ανδρέας Βορύλλας, που εξελέγη με το κόμμα «Νίκη». Όπως έχει αποκαλύψει το edolio5, ο Βορύλλας ήταν ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές του εφοπλιστή. Τουλάχιστον μέχρι την εκλογή του. Αξίζει πάντως να απαντήσει ο ίδιος γιατί ως βουλευτής παρακολουθεί την δίκη αυτή ; Και αν δεν απαντήσει ο ίδιος πρέπει να απαντήσει ο πρόεδρος του κόμματος του. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ανάμεσα στους κατηγορουμένους υπάρχουν έντονες διαφωνίες εξαιτίας της «εγκατάλειψης» τους από τον Βίκτωρ Ρέστη και της έντονης οικονομικής ανέχειας που βρίσκονται με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν ούτε καν στην αμοιβή του δικηγόρου και για τον λόγο όπως διαπιστώσαμε κάποιοι εκ των κατηγορουμένων δεν ήταν παρόντες στην σημερινή δίκη.











ΠΑΤΑ ΕΔΩ για να λαμβάνεις όλες τις νέες αναρτήσεις του ΕΔΩΛΙΟ5 !