Δευτέρα, Οκτωβρίου 07, 2024

Τα πενήντα κορίτσια της «Μαρίνας»! Όσα ξέχασε να ερευνήσει η ΕΛΑΣ και την γλίτωσαν εμπλεκόμενοι στην επιχείρηση «Αμαρυλλίς». Τα μεγάλα «κεφάλια της νύχτας», οι διασυνδέσεις της, τα κενά της δικογραφίας και οι μάρτυρες - θύματα που δεν θα πάνε στο δικαστήριο.


edolio5 team

Η Γ.Κ., όπως είναι τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητας της «Μαρίνας», είναι σχεδόν πενήντα χρόνια στον χώρο της σεξεργασίας και πρόκειται για πρόσωπο που το όνομά του «σέρνεται» από δικογραφία σε δικογραφία εδώ και αρκετά χρόνια αλλά ποτέ δεν είχε πάει φυλακή.

Σε ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ η εφημερίδα Doucmento παρουσίασε άγνωστα στοιχεία για την υπόθεση αυτή. 

Μάλιστα η μια από τις δικογραφίες στις οποίες εμπλέκεται, και για την οποία υπάρχει παραπεμπτική εισαγγελική εισήγηση, τη συνδέει με μεγάλα κεφάλια της Greek mafia, όπως κάνουν και στελέχη της ΕΛΑΣ.

Στο επίμαχο διαβιβαστικό για την περίφημη «Μαρίνα» αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι για χάρη της Greek mafia «συγκέντρωνε τα χρήματα από όλα τα στούντιο του Βοτανικού και της Καλλιθέας».

Τελικά σήμερα είναι προσωρινά κρατούμενη και δικάζεται ως αρχηγός ενός από τα δύο συνεργαζόμενα και μεγαλύτερα κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων, το οποίο έφερνε μέσω απατηλών υποσχέσεων γυναίκες από τη Λατινική Αμερική και τις εγκλώβιζε σε σπίτια στην Ελλάδα, εξαναγκάζοντάς τες να εκδίδονται.

Και ενώ η υπόθεση φαίνεται να έχει όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για να καταλήξει η δίκη σε βαριές καταδίκες, πολλά σημεία της δικογραφίας γεννούν ερωτήματα για την επάρκεια των ερευνών και φόβους ότι είναι πιθανό κατηγορίες για σοβαρά κακουργήματα που συνδέονται με εμπορία λευκής σαρκός να καταπέσουν στο ακροατήριο. Τα θύματα να μη δικαιωθούν και τα… μεγάλα ονόματα του εγχώριου sex trafficking να επιστρέψουν ανενόχλητα στη… δουλειά τους.


To απόσπασμα του βουλεύματος που καταγράφει τις απειλές κατά της 32χρονης που ξέφυγε από τη σπείρα. Έπρεπε να καταβάλει το ποσό των 3.500 ευρώ αλλιώς θα στρέφονταν εναντίον των παιδιών της στην Κολομβία

Έχουμε και λέμε:

Από τις συνολικά 50 κοπέλες που εντοπίστηκαν ως θύματα του εν λόγω κυκλώματος, καθώς φέρεται να ήταν εκατοντάδες, μόνο έντεκα κατέθεσαν για τη δράση του κυκλώματος. Δύο εξ αυτών μάλιστα είχαν φτάσει στην Αθήνα και τις είχαν εγκλωβίσει στα διαμερίσματα-φυλακές μόλις μία ημέρα πριν από την επιχείρηση της αστυνομίας. Αυτό σημαίνει ότι δεν είχαν και πολλά να αποκαλύψουν.


Από τα λοιπά θύματα, εκείνο που πραγματικά εντυπωσιάζει είναι ότι οι περισσότερες, αν και μαρτυρούν για όσα βίωσαν στα χέρια της σπείρας, υποστηρίζουν πως δεν είχαν παραπλανηθεί αλλά ερχόμενες γνώριζαν στην Ελλάδα ότι θα δούλευαν σε οίκους ανοχής. Οι υπόλοιπες κοπέλες που παραπλανήθηκαν ότι θα έρχονταν στην Ελλάδα να δουλέψουν στην εστίαση ή σε άλλες εργασίες έχουν… εξαφανιστεί.

Βάσει όσων στοιχείων έχουμε στη διάθεσή μας είναι εύλογο ακόμη και το ερώτημα πώς η ΕΛΑΣ άφησε αρκετό χρόνο να περάσει από την πρώτη καταγγελία που έλαβε με τη μορφή email και επιπλέον χρειάστηκε να επέμβουν και ξένες αρχές για να ενεργοποιηθεί και να ξεκινήσει η έρευνα των προσώπων.

Για ακόμη μία φορά όμως υπάρχει ένας άνθρωπος ο οποίος δεν συμπεριλαμβάνεται στη δικογραφία. Η έρευνα που έκανε το Documento έρχεται να προσθέσει πρόσωπα στο κάδρο του κυκλώματος. Καθώς κάποιες από τις παράνομες «επιχειρήσεις» της ματρόνας έχουν περάσει στην οικογένεια μέσω… δωρεών σε ανήλικα τέκνα. Ως διαχειριστής φαίνεται να έχει αναλάβει ο ενήλικος γιος της.

Στα μέσα Οκτωβρίου του 2022 έφτασε στην υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων μια καταγγελία από αγνώστων στοιχείων γυναίκα. Το μήνυμα είχε ως θέμα «40χρονος Βασίλης … και Ειρήνη Κ.Λ.Π». Στην καταγγελία γινόταν μνεία στον τρόπο που το κύκλωμα έφερνε και εξανάγκαζε τις γυναίκες-θύματά του να εκδίδονται.

Στις 21 Δεκεμβρίου, δύο μήνες μετά την καταγγελία, έφτασαν πληροφορίες από το προξενείο της Κολομβίας στην Ιταλία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αναφορικά με τη γενετήσια εκμετάλλευση υπηκόου Κολομβίας. Μια 32άχρονη είχε καταφέρει να το σκάσει και είχε επικοινωνήσει με την προξενική αρχή ζητώντας βοήθεια για να επιστρέψει με ασφάλεια στη χώρα της. Το θύμα είχε φτάσει στην Αθήνα στις 5 Δεκεμβρίου 2022 με σκοπό να δουλέψει ως υπάλληλος εστιατορίου.

Σύμφωνα με όσα γράφονται στο παραπεμπτικό βούλευμα, μετά την άφιξη της 32άχρονης στην Ελλάδα μέλη της οργάνωσης που είχαν πληρώσει τα ταξιδιωτικά της έξοδα την ενημέρωσαν ότι έπρεπε να καταβάλει το ποσό των 3.500 ευρώ. Αν αυτό δεν γινόταν, τότε θα «στρέφονταν εναντίον των παιδιών της στην Κολομβία, ηλικίας δέκα και επτά ετών». Μία εβδομάδα μετά την εμπλοκή ξένης υπηρεσίας ξεκινάει και η ΕΛΑΣ να δραστηριοποιείται με «διακριτική επιτήρηση» σε οίκους ανοχής, οικίες εγκατάστασης των εκδιδομένων αλλά και σπίτια κάποιων αρχηγικών μελών.

Την 1η Ιουλίου εξαρθρώθηκε ίσως το μεγαλύτερο κύκλωμα sex trafficking στην Ελλάδα. Ως εγκέφαλοι των δύο αλληλένδετων εγκληματικών οργανώσεων συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν τέσσερα πρόσωπα. Οι κατηγορίες που τους αποδίδονται είναι –κατά περίσταση– διεύθυνση και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, εμπορία ανθρώπων, παράνομη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και συνέργεια σε εμπορία ανθρώπων, παραβίαση σφραγίδων.

Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης στην οποία φέρεται να είναι επικεφαλής η «Μαρίνα», σύμφωνα με την αστυνομία, ξεκινάει από τον Ιούλιο του 2018 και σκοπός της είναι «η γενετήσια και οικονομική εκμετάλλευση αλλοδαπών γυναικών, κυρίως από Κολομβία».

Η οργάνωση στρατολογούσε γυναίκες από χώρες της Λατινικής Αμερικής τις οποίες μετέφεραν αεροπορικώς στην Ελλάδα, όπου τις παραλάμβαναν και τις εγκλώβιζαν σε διαμερίσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια τις εξανάγκαζαν να εκδίδονται σε μια σειρά από οίκους ανοχής.

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό από την έρευνα που έκανε η ΕΛΑΣ, τα έσοδα από τις παράνομες δραστηριότητες του κυκλώματος διοχετεύονταν σε εταιρείες με σκοπό τη νομιμοποίηση εσόδων. Για τον σκοπό αυτό ο κ. «Βασίλης», όπως ονομάζεται ο αρχηγός της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης, «είχε συστήσει τουλάχιστον τρεις εταιρείες στην Ελλάδα. Την πρώτη εμφανώς, κατέχοντας το συντριπτικό ποσοστό σε αυτή, ενώ στις άλλες δύο αφανώς, έχοντας τοποθετήσει ως διαχειριστή αχυράνθρωπο». Με δύο από τις εταιρείες που είχαν συσταθεί με απώτερο σκοπό το ξέπλυμα των κερδών του κυκλώματος φέρεται να σχετίζεται και ο διευθυντής του γραφείου του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Βασίλη Οικονόμου Δημήτρης Καρράς, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες που ανέδειξε ρεπορτάζ του OmniaTV και αναδημοσίευσε το edolio5.

Λίγα 24ωρα μετά το δημοσίευμα ο υφυπουργός Β. Οικονόμου απομάκρυνε τον Δ. Καρρά από τη θέση του. Από πλευράς του ο Δ. Καρράς με ανακοίνωσή του συνιστούσε «προσοχή σε λασπολόγους και συκοφάντες. Δεν ήμουν και δεν υπήρξα ποτέ κατηγορούμενος στη ζωή μου για οποιοδήποτε αδίκημα, δεν έχω ανακριθεί ποτέ αλλά ούτε καν έχω κληθεί ποτέ ως μάρτυρας σε καμία απολύτως ποινική υπόθεση». Και πράγματι προκαλεί ερωτήματα γιατί δεν κλήθηκε καν να εξεταστεί, έστω για να ξεκαθαριστεί το ζήτημα της εμπλοκής του ονόματός του.

Απόσπασμα από το πόρισμα της ΕΥΠ το οποίο αναφέρεται στον ρόλο της «Μαρίνας» (ψευδώνυμο της ιδιοκτήτριας του οίκου ανοχής).

Κάτω, απόσπασμα από το πόρισμα της ΕΥΠ που αναφέρεται στον διάλογο μεταξύ της «Μαρίνας» και δικηγόρου που είναι επίσης κατηγορούμενος στην υπόθεση

Οικογενειακή επιχείρηση

Στο πλαίσιο της έρευνας το Documento - από όπου και παραθέτουμε το συγκεκριμένο ρεπορτάζ - ακολούθησε το δίκτυο των οίκων ανοχής και των σπιτιών όπου εγκλώβιζε τις νεαρές κοπέλες το κύκλωμα της «Μαρίνας» και του κ. «Βασίλη».

Έγγραφα από υποθηκοφυλακεία και κτηματολόγιο από τα οποία προκύπτει ότι μεγάλο μέρος της ακίνητης περιουσίας του κυκλώματος ανήκει στην οικογένεια της «Μαρίνας». Είτε μέσω μιας εταιρείας real estate με έδρα τα Εξάρχεια, την Plus Estate Προηγμένες Επενδύσεις Ακινήτων ΑΕ, η οποία όλως τυχαίως εδράζεται στη Σολωμού 32, σ’ ένα από τα σπίτια όπου το κύκλωμα εγκλωβίζει τα θύματά του, είτε ως περιουσιακά στοιχεία της κλειστής οικογένειας της «Μαρίνας».

Η ιδιαιτερότητα με το «σπίτι» στα Εξάρχεια όμως δεν έχει να κάνει απλώς με την ύπαρξη της εταιρείας. Το συγκεκριμένο οίκημα έχει παραχωρηθεί ήδη από το 2015 από τη «Μαρίνα» στα εγγόνια της και παιδιά του Ι.Λ., γιου της μεγάλης ματρόνας. Επειδή όμως τα εγγόνια είναι ανήλικα, την κυριότητα του οικήματος έχει εξολοκλήρου ο Ι.Λ.

Στην απολογία της η «Μαρίνα» αναφέρει πως σε ό,τι αφορά τα ακίνητα, κάποια τα εκμισθώνει σε τρίτα πρόσωπα και η ίδια εισπράττει τα μισθώματα και κάποια άλλα εκμισθώνονται μέσω της πλατφόρμας Airbnb.

Ο μεγάλος γιος της «Μαρίνας» είχε στο παρελθόν υπάρξει κατηγορούμενος στην υπόθεση της Ηλιούπολης, στο πλαίσιο της οποίας το 19χρονο τότε θύμα είχε καταγγείλει ότι αυτός μαζί με τον αστυνομικό Δημήτρη Μπουγιούκο διαχειρίζονταν ιστότοπο γνωριμιών για εκδιδόμενα πρόσωπα. Κι εκεί αφανής διαχειρίστρια φαίνεται να ήταν η «Μαρίνα».

Στη συγκεκριμένη υπόθεση ο Ι.Λ. δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο, εκπροσωπήθηκε από τον ίδιο δικηγόρο με τον Μπουγιούκο και αθωώθηκε οριστικά.

Στη δε υπόθεση για την οποία η μητέρα του προφυλακίστηκε κι ο ίδιος είναι αποδεδειγμένα ιδιοκτήτης ενός εκ των σπιτιών που εγκλώβιζαν τις γυναίκες δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε ως ύποπτος στην έρευνα της αστυνομίας, πόσο μάλλον ως κατηγορούμενος. Δεν έχει εμπλοκή σε κανένα στάδιο της δικογραφίας και της υπόθεσης αυτής.

Η δεύτερη εκ των δύο εγκληματικών οργανώσεων στην οποία ηγετικό ρόλο κατέχει η «Μαρίνα» είχε υπό την εποπτεία της –και διαμοίραζε εκεί τα θύματα– οίκους ανοχής στις οδούς Φυλής, Φωκαίας και Ιάσονος. Κάποιοι εξ αυτών φαίνεται να έχουν παραχωρηθεί ως δωρεά ήδη από το 2015 στα ανήλικα τέκνα του Ι.Λ., αλλά και της κόρης της «Μαρίνας». Τα έγγραφα που το πιστοποιούν είναι στη διάθεση του edolio5.


H «Μαρίνα»

Ποιος είναι ο γιος της κατηγορούμενης

Ο Ι.Λ. έχει προβληθεί από σειρά δημοσιευμάτων ως επιτυχημένος επιχειρηματίας με πλούσιο φιλανθρωπικό έργο, ενώ σύμφωνα και με τον ίδιο διατηρεί πολύ δυνατές σχέσεις με την εκκλησία. Είναι ιδιοκτήτης μεγάλης μεταποιητικής μονάδας κρέατος με έδρα στις Αχαρνές και σύμφωνα με έγγραφο που είναι αναρτημένο στο ΓΕΜΗ ο χώρος που πλέον είναι έδρα της μονάδας μεταποίησης κρέατος στο παρελθόν ήταν μισθωμένο υποκατάστημα της εταιρείας Plus Estate Προηγμένες Επενδύσεις Ακινήτων ΑΕ. Η αλήθεια είναι πως όσους ρωτήσαμε μας είπαν τα καλύτερα λόγια για αυτόν. 

Συμπερασματικά οι δύο εταιρείες συμπλέουν και μάνα και γιος «συνεταιρίζονται». Ο ίδιος βέβαια από ιδρύσεως της εταιρείας real estate στα Εξάρχεια ήταν μέλος στο ΔΣ σε διάφορες θέσεις μέχρι και το 2018. Από το 2016 σε περίοδο κρίσης και μνημονίων, ο Ι.Λ. ίδρυσε «με ίδια κεφάλαια και καθόλου δανεισμό» το εργοστάσιο παραγωγής κατασκευασμάτων κρέατος. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της εταιρείας αυτής δεν είναι μόνο ο ιδιοκτήτης της, αλλά το γεγονός ότι συνδιοικήθηκε από μια κυπριακή offshore, την Enomaco Ltd. Η λύση της εν λόγω εταιρείας έγινε το 2022, ενώ σε ένα από τα έγγραφα έναρξης του εργοστασίου η ίδια εταιρεία φαίνεται να βρίσκεται σε διεύθυνση στην Ελλάδα, πέραν της κυπριακής της βάσης.

ΠΑΤΑ ΕΔΩ για να λαμβάνεις όλες τις νέες αναρτήσεις του ΕΔΩΛΙΟ5 !