Τετάρτη, Ιανουαρίου 17, 2024

Η πιάτσα το έχει τούμπανο και η Τράπεζα της Ελλάδος του Στουρνάρα κρυφό καμάρι! Τα «περίεργα» με την Optima Bank και ο «τρανός» πρόεδρος Γιώργος Τανισκίδης. Η πορεία του σε τράπεζες που έβαλαν λουκέτο και το κουμάντο που κάνει αντί του Δημήτρη Κυπαρίσση που είναι διευθύνων σύμβουλος στο τραπεζικό «μαγαζί» της οικογένειας Βαρδινογιάννη.


Του ειδικού συνεργάτη

Ορισμένα πράγματα θέλουν ιδιαίτερη προσοχή, περισσότερο από τα άλλα και κατά συνέπεια με τέτοια διάθεση θα γράψω σήμερα για το παρακάτω θέμα. Η Optima bank παρουσιάστηκε ως μια νέα ανερχόμενη τράπεζα που θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία στους μετόχους της. Έτσι λέει τουλάχιστον!

Η δε, διοίκηση της παρουσιάστηκε ως «ειδική» των ειδικών.

Ας δούμε όμως την πραγματικότητα.

Οι μέτοχοι της Optima Bank είναι δύο ειδών, οι ανύπαρκτοι μικρομέτοχοι και οι βασικοί μέτοχοι και μεγαλομέτοχοι.

Η μετοχή της Optima bank εισήλθε στο χρηματιστήριο στα 7,20 ευρώ αρχές Οκτωβρίου 2023 και σήμερα βρίσκεται στα 7,48 ευρώ.

Επί της ουσίας δεν υπάρχει καμία απόδοση παρά μόνο υπόσχεση στο μέλλον εάν και εφόσον. Όπως όλες οι τράπεζες και κάθε εταιρεία.

Η μετοχή της Optima bank θα είχε καταρρεύσει εάν δεν ήταν 100% χειραγωγούμενη, με σχεδόν ανύπαρκτο free float – διασπορά σημαίνει μέτοχοι ευρείας γκάμας και όχι οι φίλοι που τους παρακαλούσαν να τοποθετηθούν στην δημόσια προσφορά.

Ο Γιώργος Τανισκίδης εμφανίζεται ως πρόεδρος και ο Κυπαρίσσης ως διευθύνων σύμβουλος.
Είναι όμως έτσι;
Στην Τράπεζα της Ελλάδος γνωρίζουν ότι όλες τις αποφάσεις της Optima bank της παίρνει ο Τανισκίδης ο μη εκτελεστικός Πρόεδρος, ο άλλοτε επικεφαλής της Millennium bank που χρεοκόπησε, ο άλλοτε επικεφαλής της Proton bank που επίσης χρεοκόπησε.

Ο Κυπαρίσσης υπογράφει γιατί τυπικά είναι διευθύνων σύμβουλος. Πως γίνεται όμως να κάνει κουμάντο ο μη εκτελεστικός πρόεδρος ; Γιατί δεν γίνεται διευθύνων σύμβουλος ; Οι απορίες αυτές θα λυθούν σε επόμενο ρεπορτάζ.

Η Τράπεζα της Ελλάδος γνωρίζει τι συμβαίνει στο εσωτερικό της Optima bank ή εάν δεν γνωρίζει μπορεί να κάνει αυτοψίες ή άλλους ελέγχους για να διαπιστώσει του λόγου το αληθές.

ΠΑΤΑ ΕΔΩ για να λαμβάνεις όλες τις νέες αναρτήσεις του ΕΔΩΛΙΟ5 !