Πέμπτη, Οκτωβρίου 08, 2020

Από ώρα σε ώρα! Ο Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Παππάς και τουλάχιστον άλλα 19 άτομα θα πάρουν τον δρόμο προς τον Κορυδαλλό. Η πρόταση της εισαγγελέως για ελαφρυντικά θα ληφθεί υπόψιν μόνο για όσους κατηγορούνται για πλημελλήματα.


Του Άρη Σπίνου 

Σε μερική αναίρεση της αρχικής της πρότασης προχώρησε η εισαγγελέας στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Αδαμαντία Οικονόμου, εισηγούμενη την επέκταση της αναγνώρισης του ελαφρυντικού του προτέρου εντίμου βίου (πλέον με τον νέο ποινικό κώδικα ονομάζεται «σύννομου» βίου) και σε άλλους κατηγορούμενους.

Αρχικώς, το ελαφρυντικό αυτό είχε αναγνωριστεί για τρεις κατηγορούμενους ωστόσο μετά της αντιδράσεις της υπεράσπισης, η εισαγγελέας πρότεινε να αναγνωριστεί και για όσους έχουν ενοχή για πλημμελήματα και όσους έχουν ενοχή για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση αλλά δεν εμπλέκονται σε βαριές εγκληματικές δραστηριότητες όπως δολοφονία Φύσσα και άλλα.

Διευκρίνισε, πάντως, ότι αυτό δεν αφορά τους 7 πρώην βουλευτές που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και άλλους κατηγορούμενος όπως ο Γιώργος Ρουπακιάς, οι δύο καταδικασθέντες για τη δολοφονία Λουκμάν, οι συνεργοί στη δολοφονία Φύσσα, οι καταδικασθέντες για Αντίπνοια, Συνεργείο, οι κατηγορούμενοι για επίθεση στους αλιεργάτες κλπ.

Η εισαγγελέας είπε: «Θα ήταν αντιφατικό από τη μια αναγνωρίζουμε πως στρέφονται κατά του δημοκρατικού συνόλου πολιτεύματος και του κοινωνικού συνόλου και από την άλλη να τους χορηγούμε ελαφρυντικά».

Έως ότου οριστικοποιηθεί η απόφαση του Εφετείου, επί ποδός βρίσκονται οι αστυνομικές αρχές ώστε σε περίπτωση που καταλήξει σε ποινή φυλάκισης, να συλληφθούν οι κατηγορούμενοι και να μπουν χειροπέδες σε όσους προβλέπεται.



Ο επίσης πρώην χρυσαυγίτης βουλευτής Αντώνης Γρέγος ζήτησε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Σύμφωνα με την υπεράσπιση του, υπήρξε εθελοντής πυροσβέστης ενώ ακόμη και πριν την άσκηση ποινικών διώξεων προχωρούσε σε δωρεές σωματείων.

Παράλληλα ο Γιώργος Ρουπακιάς που καταδικάστηκε ήδη για τη δολοφονία του Παυλου Φύσσα δια του συνηγόρου του ζήτησε να το αναγνωριστεί και σε αυτόν το ελαφρυντικό του σύννομου βίου μέχρι και την τέλεση της πράξης αλλά και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας. «Ο Γ. Ρουπακιάς, κάθε φορά λέει έκλεισα δυο σπίτια, ένα του Παύλου Φύσσα και ένα το δικό μου» είπε ο δικηγόρος του. Μάλιστα επισήμανε πως ο Ρουπακιάς βρισκεται επί 4,5 χρόνια κλεισμένος σε ένα διαμέρισμα 50 τ.μ. χωρίς να έχει πολλές φορές ούτε τη δυνατότητα να μεταβεί σε γιατρό.

Τι προβλέπει η απόφαση

H απόφαση του δικαστηρίου καταδικάζει ως ένοχους για συμμετοχή σε αυτήν 50 εκ των 65 κατηγορουμένων. Μεταξύ αυτών, είναι 7 πρώην μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου της ΧΑ, οι οποίοι καταδικάστηκαν για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης έως και 15 ετών –θα οριστικοποιηθεί μετά τα ελαφρυντικά που τυχόν αναγνωρίσει το δικαστήριο.

Πρόκειται για τον πρώην γενικό γραμματέα της ΧΑ Νίκο Μιχαλολιάκο καθώς και για τους Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Από τους υπόλοιπους 43 που κατηγορούνταν μόνο για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, αθώοι κρίθηκαν οι 13 και ένοχοι οι 30. Σε εκείνους που καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση είναι και 11 πρώην βουλευτές της ΧΑ.

Είναι οι Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Αντώνιος Γρέγος, Νικόλαος Μίχος, Νικόλαος Κούζηλος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Ευστάθιος Μπούκουρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Μιχάλης Αρβανίτης, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριος Κουκούτσης. Ως μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν ένοχοι και οι δύο αποκαλούμενοι πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής.

Επίσης, μεταξύ των καταδικασθέντων για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση είναι οι δολοφόνοι του 25χρονου Σ. Λούκμαν, δύο εκ των εμπλεκόμενων στην επίθεση στο στέκι «Αντίπνοια», ένας από την επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» και ο πυρηνάρχης της ΧΑ στην Ιεράπετρα που έχει καταδικαστεί για επίθεση σε πακιστανούς εργάτες.