Παρασκευή, Οκτωβρίου 25, 2024

Έρευνα μέρος 3: Ένας Μούργος για τον εισαγγελέα! Τα σπιτάκια ανακύκλωσης των «TEXAN» - «ENVIPCO» και το πόρισμα της ΕΔΕΛ, που περιγράφει σημεία και τέρατα για την προμήθεια σε δήμους με 300.000 ευρώ ενώ υπήρχε προσφορά από άλλη εταιρεία με €66.000.


edolio5 team

Η δημοσιογραφική έρευνα του edolio5 για τα έργα και τις ημέρες της εταιρείας ΤΕΧΑΝ του περιβόητου Μούργου και της «παρέας» που φρόντιζε πάντα για αυτό συνεχίζεται όπως σας έχουμε υποσχεθεί.

Το πόρισμα της Επιτροπής Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΕΔΕΛ) για τα λεγόμενα «Σπιτάκια Ανακύκλωσης» της εταιρείας TEXAN του γνωστού Μούργου που προμηθεύτηκαν τα προηγούμενα χρόνια Δήμοι και Περιφέρειες, έχει δημιουργήσει σωρεία αντιδράσεων ακόμη και σε κυβερνητικούς κύκλους αφού πλέον όλα μυρίζουν... εισαγγελικό κατώφλι.

Το πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης ξεκίνησε το 2019 σε πέντε δήμους ύστερα από πρωτοβουλία του τότε υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου (μάλιστα επί υπουργίας του εγκαινιάστηκε “σπιτάκι ανακύκλωσης” μπροστά στο κτήριο του ΥΠΕΣ στη Βασιλίσσης Σοφίας) και συγκεκριμένα στους Δήμους, Καλλιθέας επί δημαρχίας Δ. Κάρναβου Δημήτρη, Νέας Σμύρνης επί δημαρχίας Στ. Τζουλάκη, Ιωαννίνων επί δημαρχίας του εκλιπόντος Ι. Ελισάφ, Άνδρου επί δημαρχίας Δ. Λοτσάρη και Ναυπλίου επί δημαρχίας Δ. Κωστούρου.

Ακολούθησαν ο Δήμος Αθήνας επί δημαρχίας Κώστα Μπακογιάννη, ο Δήμος Θεσσαλονίκης με τον τότε δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα, ο Δήμος Πειραιά με δήμαρχο τον Γιάννη Μώραλη, ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΣΔΝΑ) με τότε πρόεδρο τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Αττικής, Βασίλη Κόκκαλη, ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων Περιφέρειας Κρήτης (ΕΣΔΑΚ) με πρόεδρο τον τότε Δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας Ζ. Καλογεράκη και ο ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου με τότε πρόεδρο τον πρώην Δήμαρχο Σπάρτης, Στ. Αργειτάκο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, είχε καταγγείλει τις πρακτικές Ζέρβα με τα “σπιτάκια ανακύκλωσης”. Ειδικότερα, ο κ. Αγγελούδης είχε κάνει λόγο για κόλαφο της διοίκησης του δήμου και για μεθοδεύσεις, χαρακτηρίζοντας το θέμα «όνειδος της διοίκησης Ζέρβα», ενώ ο νέος δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης τον περασμένο Σεπτέμβριο προχώρησε στη σφράγιση και το ξήλωμα της βιομηχανικής μονάδας της Ανώνυμης Εταιρείας «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» , που είχε εγκατασταθεί μπροστά από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Να θυμίσουμε ότι, σύμφωνα με τον έλεγχο της ΕΔΕΛ, “οι ΤΕΧΑΝ και ENVIPCO θα καταθέσουν σε διαγωνισμό, υποτίθεται, ανταγωνιστικές προσφορές και έτσι θα δικαιολογηθεί το κόστος των 300.000 ευρώ για κάθε ένα «σπιτάκι» που θα αγοράζεται με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση την ώρα που διαπιστώθηκε ότι υπήρχε άλλη εταιρεία που προμήθευε αντίστοιχη εγκατάσταση έως και με σχεδόν το 1/5 του κόστους (66.000 ευρώ). Επίσης, το πόρισμα της ΕΔΕΛ διαπίστωσε πλήθος παραβάσεων όχι μόνο στις προμήθειες του ΕΔΣΝΑ αλλά και σε εκείνες δύο ακόμη φορέων: του φορέα διαχείρισης απορριμμάτων (ΦΟΔΣΑ) της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του φορέα της Κρήτης ΕΣΔΑΚ (Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης).

Σχετικά ρεπορτάζ: 

Έρευνα μέρος 2: Ο Μούργος της ΤΕΧΑΝ που χορεύει πάνω στα εκατομμύρια και η σιωπή των ΜΜΕ που μπουκώνονται από διαφημίσεις του! Δεκάδες ΟΤΑ αγόρασαν τα περίφημα «Σπιτάκια Ανακύκλωσης» με €300.000 ενώ πουλιόντουσαν και 66.000 ευρώ. Το πόρισμα - «φωτιά» των 102 σελίδων και η παρέμβαση της ευρωπαϊκής εισαγγελίας για ποινικές ευθύνες.


Έρευνα Μέρος 1: Ένας Μούργος που θησαυρίζει από τα σκουπίδια, ο τζίρος €500 εκατ. τον χρόνο και οι δωρεές στα υπουργεία! Το φαγοπότι στην Περιφέρεια Αττικής, τον Δήμο Αθηναίων - όλη την Ελλάδα και η ώρα του εισαγγελέα για τα πράσινα σπιτάκια. Τα «μπουκωμένα» ΜΜΕ που πλημυρίζουν από διαφήμιση της ΤΕΧΑΝ για να κοιτάνε τον ουρανό.


ΠΑΤΑ ΕΔΩ για να λαμβάνεις όλες τις νέες αναρτήσεις του ΕΔΩΛΙΟ5 !