Πέμπτη, Οκτωβρίου 24, 2024

Όλη η «ζεστή» δικογραφία και η μήνυση - «φωτιά»! Για εγκληματική οργάνωση κατηγορεί η εταιρεία «Balmoral Business SA» τον χρηματιστή Βίκτωρ Πιζάντε της εταιρείας Telesis. Οι προσωπικές αγορές ακινήτων σε Τσεχία και Ουγγαρία με λεφτά των επενδυτών, τα SMS που τον καίνε και ο ρόλος του επενδυτικού fund Bluehouse Capital Advisor.


Του ειδικού συνεργάτη 

Οι περιπέτειες συνεχίζονται για τον άλλοτε κραταίο χρηματιστή Βίκτωρ Πιζάντε.

Στα ελληνικά δικαστήρια κατά του γνωστού στη χρηματιστηριακή κι επιχειρηματική αγορά Βίκτωρ Πιζάντε, όπως και συνεργατών του, προσφεύγει μέτοχος των επενδυτικών κεφαλαίων που είχε συστήσει ο Πιζάντε κατηγορώντας τον πως άρπαξε κεφάλαια των funds που κατέληξαν στον ίδιο και στους συνεργάτες του. Η έγκληση για απιστία και εγκληματική οργάνωση κατατέθηκε στα μέσα του περασμένου Ιουλίου, από την εταιρεία Balmoral Business SA, ενώ εξώδικο θυροκολλήθηκε στην κατοικία του Πιζάντε στο Ψυχικό. Ο Β. Πιζάντε, ιδρυτικός μέτοχος της χρηματιστηριακής Telesis, πρώην Γενικός Διευθυντής της Eurobank και πρώην Σύμβουλος Διοίκησης της τράπεζας, κατηγορείται από μεγάλους Έλληνες επιχειρηματίες και εφοπλιστές – επενδυτές των funds που ίδρυσε και διαχειριζόταν μέσω της Bluehouse Capital Advisor. Πριν από την προσφυγή στα δικαστήρια οι επενδυτές που τον κατηγορούν ερεύνησαν (για χρόνια) τις επιχειρηματικές κινήσεις του Πιζάντε και αυτός είναι και ο λόγος που η έγκληση συνοδεύεται από πλήθος τεκμηρίων και ευρημάτων. Μεταξύ άλλων προσέλαβαν και την Alvaraz Marsal Disputes & Investigations, η οποία και διενήργησε τρεις διαφορετικούς οικονομικούς ελέγχους στο δαιδαλώδες δίκτυο των εταιριών του Πιζάντε.
“Καρπώθηκαν παρανόμως αμοιβές 3,6 εκατ.”

-H ιστορία ξεκινά το 2012 όταν η Bluehouse, με μετόχους τον Β. Πιζάντε και τον Χ. Πανδή, ζήτησε κεφάλαια για τρία funds που ίδρυσε με στόχο να διαθέσει 7,5 εκατ. από τα κεφάλαια για να αγοράσει ακίνητα σε Τσεχία και Ουγγαρία. Τον κατηγορούν λοιπόν ότι κάποια από αυτά τα ακίνητα πέρασαν έναντι ενός ευρώ σε εταιρεία στην οποία μέτοχοι ήταν οι Πιζάντε και Πανδής “χωρίς ουδέποτε να μας ενημερώσετε ούτε για την αγορά από εταιρεία συμφερόντων σας τμήματος του εν λόγω χαρτοφυλακίου ακινήτων, ούτε βέβαια για την τύχη των αιτηθέντων κεφαλαίων μας τα οποία καταβάλαμε και που μέχρι σήμερα αγνοείται”. Τα έγγραφα αναφέρουν επίσης πως έγινε προσπάθεια εισόδου στο Χρηματιστήριο της Βαρσοβίας εταιρείας συμφερόντων των Πιζάντε - Πανδή η οποία απέτυχε, αλλά η αμοιβή των συμβούλων ύψους 3,5 εκατ. δόθηκε με πόρους των επενδυτών στα funds. Μάλιστα, λένε πως ο Πιζάντε καθυστερεί από το 2018 την εκκαθάριση του fund ώστε να μην αποκαλυφθούν οι παράνομες αμοιβές. Λένε επίσης πως αν και δεν επιτεύχθηκαν οι αποδόσεις που προέβλεπαν οι συμφωνίες, οι Πιζάντε - Πανδής καρπώθηκαν παρανόμως αμοιβές 3,6 εκατ. “Όλα τα ανωτέρω” αναφέρεται στην έγκληση “πιστοποιούνται και από ανεξάρτητες εκθέσεις οικονομικού ελέγχου της εγνωσμένου κύρους διεθνούς εταιρίας ελεγκτών Alvaraz Marsal Disputes & Investigations, ομοίως δε και από καταθέσεις-καταπέλτη πρώην στελεχών σας και από έγγραφα που έχουμε στη διάθεσή μας”.

Ειδικά για τον Πιζάντε που αναφέρουν στην έγκληση ότι “αποτελεί την κορυφή της εγκληματικής οργάνωσης”, σημειώνουν ότι ομολογεί την ενορχήστρωση εγκληματικού σχεδίου με σκοπό την απόκρυψη των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας, γιατί σε mail που έστειλε στις 6.2.2018 αναφέρει: “Εάν η στρατηγική είναι να το κάνουμε τόσο περίπλοκο που κανείς δεν το καταλαβαίνει, σίγουρα λειτουργεί. Θα το εξετάσω, αλλά πραγματικά μου αρέσει που είναι τόσο συγκεχυμένο”, ενώ στη συνέχεια ο ίδιος αναφέρει ότι καλό θα ήταν “να μη γράφετε τέτοιου είδους μηνύματα γραπτώς”. Παρουσιάζονται μεταξύ άλλων και στοιχεία που δημιουργούν υποψίες για δωροδοκία αλλοδαπού τραπεζίτη, ενώ άλλο ποσό 2.109.643 ευρώ “που έπρεπε να καταλήξει στο fund 3 και τους επενδυτές του, στην πραγματικότητα από την παράνομη διαχείριση των διαχειριστών του fund διοχετεύτηκε εκτός fund”. Επίσης παρατίθενται επικοινωνίες Πιζάντε και στελέχους της Bluehouse, από τον οποίο ζητήθηκε να “μιλήσει με τρίτους για τη δημιουργία εικονικών αμοιβών και τιμολογίων ύψους 2.000.000 ευρώ με τελικό στόχο να υφαρπάξει τα χρήματα αυτά από το fund 2”. Μεταξύ αυτών που αναφέρονται στην έγκληση ως εμπλεκόμενοι, αναφέρονται και δύο πρόσωπα που κατέχουν θέσεις στη Eurobank Kύπρου. Τέλος, σημειώνεται ότι στις 2.9.2024 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου αφαίρεσε την άδεια της Bluehouse Investments Advisors ως μη πληρούσα τις προϋποθέσεις του νόμου, δηλαδή την απαίτηση τα πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα να έχουν επαρκώς καλή φήμη αλλά και της καταλληλότητας των μετόχων, λαμβανομένης υπόψη της διασφάλισης χρηστής και συνετής διαχείρισης.

Το edolio5 προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον προαναφερόμενο χρηματιστή αλλά δεν κατέστει δυνατό, είναι αυτονόητο ότι αν το θελήσει θα φιλοξενήσουμε την άποψη του.

ΠΑΤΑ ΕΔΩ για να λαμβάνεις όλες τις νέες αναρτήσεις του ΕΔΩΛΙΟ5 !