Η αμήθυτη περιουσία της εκκλησίας και ο «μέγας τσάρος του θησαυροφυλακίου» Νικόλαος Φαρμάκης που «λύνει και δένει»! Τα «παρατράγουδα» με τα deals των δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, τα 3.000 στρέμματα στο σχιστό με την επένδυση - φιάσκο που διαφήμιζε ο Μητσοτάκης, τα ξενοδοχεία για «φίλους», η λίμνη της Βουλιαγμένης στα πόδια της Λάτση, το Club Island στην οικογένεια του Δημάρχου και οι αντιπαροχές οικοπέδων με δεκάδες διαμερίσματα στον Στέγγο.


Του ειδικού συνεργάτη

Δεν είναι η πρώτη και όπως φαίνεται δεν θα είναι ούτε η τελευταία φορά που το edolio5 ασχολείται με την διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας που παρά τα δάκρυα ενίοτε του αρχιεπισκόπου ότι αυτή μικραίνει τα παρατράγουδα που έχουν δημιουργηθεί είναι έντονα και δημιουργούν αρκετό ενδιαφέρον. 

Η μεγαλύτερη και πιο αμφιλεγόμενη συμφωνία της Εκκλησίας για την αξιοποίηση των «ιερών» ακινήτων της αφορούσε στη μακροχρόνια μίσθωση του εκκλησιαστικού ακινήτου στο Ορφανοτροφείο της Βουλιαγμένης που τελικά κατέληξε στα χέρια του υπόδικου εφοπλιστή Ρέστη. Οι αρχικές πληροφορίες ήθελαν το ακίνητο να περνά στην ιδιοκτησία Ισραηλινών επενδυτών, ωστόσο, αργότερα έγινε σαφές ότι ο προτιμητέος επενδυτής είναι εταιρεία συμφερόντων του Βίκτωρα Ρέστη. Στην ουσία ο διαγωνισμός καταστρατηγήθηκε και δόθηκαν πολλές παρατάσεις που δεν αποτελούσαν πρόβλεψη στην αρχική διακήρυξη.

Πρόκειται για έκταση 97 στρεμμάτων, επί της Απόλλωνος 28 στον Λαιμό.  Η συμφωνία της Εκκλησίας με τον επενδυτή προκάλεσε, πάντως, τις αντιδράσεις των δημοτικών αρχών, που έχουν διαμηνύσει ότι θα προσφύγουν σε ένδικα μέσα στην περίπτωση που επιχειρηθεί να αρθούν πολεοδομικοί περιορισμοί που ισχύουν σήμερα και βάσει των οποίων οι χρήσεις γης στη συγκεκριμένη έκταση επιτρέπουν τη λειτουργία δομών πρόνοιας.

Στην αξιοποίηση του ακινήτου που έχει μισθώσει επίσης μέσω μακροχρόνιας σύμβασης προχωρά η Electra Hotels. Το οικόπεδο ιδιοκτησίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη – όμορο της ΧΑΝΘ – μισθώνει για 49 συν 49 χρόνια η ξενοδοχειακή εταιρεία, με την υποχρέωση να ανεγείρει με δικές του δαπάνες τουριστική μονάδα. Στο ακίνητο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Τσιμισκή, Εθνικής Αμύνης και Δαγκλή θα κατασκευαστεί ξενοδοχείο πέντε αστέρων συνολικού εμβαδού 6.360 τ.μ. με 150 δωμάτια και σουίτες, spa, μπαρ και εστιατόριο. Για τον διαγωνισμό αυτό δεν έχουν ακουστεί και λίγα που μάλλον θα έπρεπε να έχουν κινητοποιήσει τον αρμόδιο εισαγγελέα! 

Ένα όμως από τα πιο προβεβλημένα σχέδια που προωθούσαν κυβέρνηση και εκκλησία και οδηγήθηκε σε απόλυτο φιάσκο με παρονομαστή πολλά εκατομμύρια ευρώ αφορούσε στην αξιοποίηση 3.000 στρεμμάτων στο Σχιστό.

Παρόλο που το έργο είχε ανατεθεί στη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας που έχει συστήσει το ΤΑΙΠΕΔ, γνωστή ως PPF, το project ματαιώθηκε. Το σχέδιο περιελάμβανε την κατασκευή γραφείων και κατοικιών, αποθηκών και χώρων στάθμευσης, κέντρου logistics, εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου, ιατρικού κέντρου, εμπορικού κέντρου και σταθμών εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών, χώρους για τοποθέτηση και λειτουργία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Το «Green Σχιστό», όπως ονομάστηκε και είχε παρουσιαστεί από τον πρωθυπουργό, ματαιώθηκε κυρίως εξαιτίας διαφωνιών για την μοιρασιά στις κατασκευαστικές εταιρείες που θα αναλάβουν το έργο και την προχειρότητα της εταιρείας μελετών που είχε εκπονήσει τα σχέδια.

Η αξιοποίηση του real estate της Εκκλησίας έχει ανατεθεί σε φίλους και γνωστούς με επικεφαλής τον αρχιμανδρίτη Νικόδημο Φαρμάκη, γενικό διευθυντή της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών. Είναι ο άνθρωπος που λύνει και δένει και χρειάζεται κάποιος να κλείσει ραντεβού 2 μήνες πριν για να τον συναντήσει. Οι φήμες λένε ότι κάτω από τα ράσα έχει καλά στοιβαγμένο το πιστόλι του που φυσικά διαθέτει με σχετικά άδεια. Μερικά από τα πιο προβεβλημένα ακίνητα της Εκκλησίας είναι το Electra Metropolis επί της οδού Μητροπόλεως που παλαιότερα στέγαζε το υπουργείο Παιδείας, το παραλιακό κέντρο Island στη Βάρκιζα που διαχειρίζεται η οικογένεια πρώην δημάρχου της περιοχής και η λίμνη Βουλιαγμένης, που έχει μισθωθεί σε εταιρεία συμφερόντων της ευρύτερης οικογένειας Λάτση. Ένα από τα τελευταία ντιλ της εκκλησίας ήταν και τα οικόπεδα στα Βόρεια Προάστια που δόθηκαν αντιπαροχή σε γνωστή κατασκευαστική εταιρεία που ανήκει στην οικογένεια Στέγγου.

ΠΑΤΑ ΕΔΩ για να λαμβάνεις όλες τις νέες αναρτήσεις του ΕΔΩΛΙΟ5 !