Ήρθε η ώρα για τους "πυροβολισμούς στον πιανίστα"! Χτύπησε πάλι ο Μαρινάκης (3η φορά σε 10 μέρες) με πρωτοσέλιδη αμφισβήτηση του Μητσοτάκη από " ΤΑ ΝΕΑ"... δια του Αντώνη Σαμαρά με συνέντευξη - δηλητήριο!


Του Άρη Σπίνου

Για 3η φορά σε 10 μέρες το συγκρότημα που υποστηρίζει (;) την κυβέρνηση έδειξε τα δόντια του. Πρώτα αμφισβήτησε με σκληρές κουβέντες τον Γρηγόρη Δημητριάδη, έπειτα τον Άκη Σκέρτσο. Σήμερα ήρθε η σειρά του Πρωθυπουργού για πλήρη αποδόμηση διά στόματος Σαμαρά και Εφημερίδας Μαρινάκη!  

Ηχηρή παρέμβαση από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος στρέφεται κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, γιατί -όπως επί της ουσίας τονίζει- έχει μετατρέψει τη Νέα Δημοκρατία σε Ποτάμι.

«Με το να μετακινηθούμε σε θέσεις “Ποταμιού”, δεν κατακτάμε το πολιτικό κέντρο», τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός, αφήνοντας αιχμές για την πολιτική της κυβέρνησης.

«Είναι αδιαμφισβήτητο δικαίωμα του πρωθυπουργού να επιλέγει τους υπουργούς του. Όμως απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή. Διότι σε κάθε ανασχηματισμό εκπέμπεται και ένα «μήνυμα», υπάρχει συμβολισμός. Και ο συμβολισμός αυτός δεν πρέπει να στείλει αντιφατικά μηνύματα. Ότι δηλαδή η παράταξή μας υιοθετεί σήμερα απόψεις που η ίδια έχει πολεμήσει, όπως οι Πρέσπες και το σχέδιο Ανάν. Ή ότι επιβραβεύει πρόσωπα που έχουν αντίθετη πολιτική άποψη…», είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια συμπλήρωσε: «Στις εκλογές του 2019 το εκλογικό σώμα έδωσε αυτοδυναμία στη ΝΔ, εκφράζοντας την αντίθεσή του μεταξύ άλλων στην πολιτική ΣΥΡΙΖΑ στο μεταναστευτικό, την εγκληματικότητα και τις Πρέσπες. Ταυτόχρονα έδωσε καθαρή εντολή στη ΝΔ για εκκαθάριση των σκευωριών του ΣΥΡΙΖΑ και για να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα, η ανάπτυξη και η μεσαία τάξη. Όποιος θέλει να υπηρετήσει αυτές τις θέσεις για τις οποίες έλαβε αυτοδυναμία η ΝΔ είναι ευπρόσδεκτος. Αυτό σημαίνει “διεύρυνση”.


Αλλά όταν επιλέγονται άτομα με αντίθετες θέσεις, αυτό δεν λέγεται “διεύρυνση”, λέγεται “μετατόπιση”. Ξέρετε, με το να μετακινηθούμε σε θέσεις “Ποταμιού”, δεν κατακτάμε το πολιτικό κέντρο. Είναι άλλο πράγμα να απευθύνεσαι σε πολίτες άλλων των παρατάξεων και εντελώς άλλο να εκφράζεις άλλες παρατάξεις. Σε μια πλουραλιστική δημοκρατία οφείλουν να εκφράζονται όλες οι παρατάξεις αυτόνομα. Το σημαντικότερο όμως είναι το εξής ερώτημα: με τη σύγχρονη Δεξιά – Κεντροδεξιά, τι θα γίνει; Ή στο όνομα της διεύρυνσης θα θεωρείται ότι μπήκε στη γωνία η μεγαλύτερη παράταξη της χώρας; Κατανοώ την άποψη περί διεύρυνσης, αλλά η προϋπόθεση μιας διεύρυνσης είναι να έχεις τη βάσης σου. Αλλιώς κινδυνεύεις να απομακρύνεις περισσότερους απ' όσους προσελκύεις».

Μάλιστα ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να υπάρξει απάντηση στις κινήσεις της Τουρκίας: «Ποια εξομάλυνση; Ξεχάσατε τις συνεχείς NAVTEX όλο το καλοκαίρι; Τις προκλήσεις τουρκικών αλιευτικών έξω από τις ακτές μας; Τις συνεχείς δηλώσεις για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών; Ακόμα και το όνομα του Αιγαίου επιχειρούν να αλλάξουν.(…) Το σημαντικότερο για εμένα όμως είναι οι “φιέστες” Ερντογάν στην Αμμόχωστο που μετατρέπεται πια σε ενισχυμένη στρατιωτική βάση των Τούρκων. Η Άγκυρα τόλμησε να παραβιάσει τα δύο μοναδικά ψηφίσματα του ΟΗΕ που κανείς δεν τόλμησε να ακουμπήσει. (…) Ελλάδα και Κύπρος θα έπρεπε να είχαν ήδη αντιδράσει εντονότερα. Πρώτον θα έπρεπε να πιέζουν συνεχώς την ΕΕ για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. (…) Ακόμα και βέτο σε ευρωπαϊκές αποφάσεις θα έπρεπε ίσως να θέσουμε. Δεύτερον θα έπρεπε να ζητήσουμε ενεργοποίηση της ρήτρας αλληλεγγύης της ΕΕ όπως παλαιότερα είχαν κάνει άλλες χώρες».

Καταγράφει την διαφωνία του και με την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να γίνει αμέσως η μετάβαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ότι δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί ο λιγνίτης και το φυσικό αέριο ως καύσιμο μετάβασης.

Αναφέρει χαρακτηριστικά «προβληματίζομαι για το αν πρέπει να κλείσει το εργοστάσιο λιγνίτη που εγκαινιάστηκε το 2014 και δεν έχει ακόμη αποσβεστεί».

Αναφερόμενος στην οικονομία λέει ότι «… σε αυτή τη φάση μιλάμε, στην πραγματικότητα, για ανάκαμψη. Δεν είναι ακόμα “Ανάπτυξη”…» και εκφράζει την ανησυχία του:

«Ωστόσο, ανησυχώ για το τι θα συμβεί όταν οι Κεντρικές Τράπεζες, αποφασίσουν να ανεβάσουν τα επιτόκια, για να ελέγξουν την πληθωρισμό. Όπως ελπίζω ότι δεν θα επιστρέψουμε στο Σύμφωνο Σταθερότητας που γνωρίζουμε. Μην ξεχνάτε ότι το Χρέος μας είναι πια πάνω από 200% του ΑΕΠ. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιβληθούν στην Ελλάδα ξανά μέτρα “υπέρ-πλεονασμάτων” για να αντιμετωπίσουμε το υπερβολικό χρέος».