Η Αμερικάνικη εταιρεία Idemia (συμφερόντων ΟΠΑΠ) καταγγέλλει ότι ο διαγωνισμός - μαμούθ 880.000.000 ευρώ για τις ταυτότητες είναι στημένος! Οι αποκαλύψεις του edolio5, οι προσφυγές του ΣτΕ και ο πόλεμος των υπουργών υπέρ του ενός ή του άλλου! Βοά η πιάτσα ότι την δουλειά την έχει ήδη πάρει η Space Hellas του Μανωλόπουλου!


Του Άρη Σπίνου

Για την μεγάλη δουλειά των 880 εκατομμυρίων ευρώ, μαζί με τα "παρελκόμενα" της που φυσικά θα γίνει με την εποπτεία του Μεγάρου Μαξίμου όπως άλλωστε όλες οι μεγάλες δουλειές, που αφορά τις νέες ταυτότητες, σας έχουμε ενημερώσει με αναλυτικά ρεπορτάζ στο edolio5. Σήμερα έχουμε φρέσκα νέα για τον πόλεμο των εταιρειών αλλά και τον πόλεμο στην κυβέρνηση υπέρ τους ενός ή του άλλου συμμετέχοντα.

2 κοινοπραξίες, εκ των οποίων η μία κόπηκε στην τεχνική αξιολόγηση και η άλλη έχει περάσει στην τελική φάση (υποβολής οικονομικών προσφορών) του διαγωνισμού, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για διαφορετικούς λόγους!

Όπως αναφέρουν απόλυτα αξιόπιστες πηγές στο edolio5, μετά το αποτέλεσμα της τεχνικής αξιολόγησης από την αρμόδια επιτροπή 3 κοινοπραξίες πέρασαν στον επόμενο γύρο του ανοίγματος των οικονομικών προσφορών και 2 κόπηκαν από τη συνέχεια της διαδικασίας, η μία από τις κομμένες, στην προκειμένη περίπτωση η αμερικανική Idemia , έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικράτειας υποστηρίζοντας ότι υπήρξε επιλεκτική μεταχείριση και μεροληπτική κρίση εις βάρος της από την αρμόδια επιτροπή η οποία επέλεξε να περάσουν στην επόμενη φάση σχήματα που κατά την Idemia υπολείπονται αυτής τεχνολογικά! Με λίγα λόγια καταγγέλλει ότι ο διαγωνισμός είναι στημένος!


Σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής αξιολόγησης του διαγωνισμού στην επόμενη φάση της κατάθεσης οικονομικών προσφορών περάσαν οι κοινοπραξίες Thales – Unisystems (του γνωστού Θόδωρου Φέσσα), TOPPAN, ΟΤΕ- Veridos Ματσούκης – Byte – INCM και (το εκ των προτέρων φαβορί, αν περνούσε την τεχνική αξιολόγηση) Space Hellas – Zetes – Zetes Industry- ANY! Όπως έχουμε γράψει στο edolio5, και βάζουμε στοίχημα για αυτό, την δουλειά θα την πάρει η Space Hellas!

Πέραν όμως της αμερικανικής IDEMIA (που συμμετέχει στον διαγωνισμό μαζί με την Neurosoft συμφερόντων ΟΠΑΠ) εντελώς αιφνιδιαστικά προσέφυγε στο ΣτΕ και η κοινοπραξία της γαλλοαμερικανικής Thales που κατεβαίνει στον διαγωνισμό με την Unisystems και την ιαπωνική Toppan!

Η προσφυγή της Thales προκάλεσε πολλά ερωτήματα και πλήθος σχολίων σχετικά με την σκοπιμότητα της ενέργειας αυτής και τις πραγματικές της προθέσεις, δεδομένου ότι έχει περάσει στην επόμενη φάση της κατάθεσης των οικονομικών προσφορών, διεκδικεί το έργο μαμούθ και θεωρητικά δεν θα έπρεπε να έχει λόγους να προκαλέσει περαιτέρω εμπλοκές και καθυστερήσεις!

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιαπωνική TOPPAN την οποία εκπροσωπεί ο Ηλίας Σαμαράς, έχει αναλάβει από τον Ιούλιο του 2004, εδώ και 17 χρόνια δηλαδή, το ολοκληρωμένο σύστημα έκδοσης, εκτύπωσης και πιστοποίησης με υψηλό βαθμό ασφάλειας, τα νέα διαβατήρια με δυνατότητα έκδοσης έως και 6.000 διαβατηρίων την ημέρα!

Είναι προφανές πως πρόκειται για μια δουλειά τεράστια, ιλιγγιώδη, με τζίρο πρωτοφανή και ουσιαστικά μονοπωλιακή διαχείριση, την οποία η TOPPAN θα χάσει μόλις προκηρυχθεί ανάδοχος του νέου διαγωνισμού!

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αναμένεται να συνεδριάσει για το θέμα των προσφυγών ως προς τον διαγωνισμό των ταυτοτήτων περί τα μέσα Οκτωβρίου έως τις αρχές Νοεμβρίου! Στην κυβέρνηση πάντως επικρατεί αναβρασμός αφού παρά το γεγονός ότι όλα έχουν μεθοδευτεί για να πάει η δουλειά στην Space Hellas, 2 κορυφαίοι υπουργοί ετοιμάζονται να βγουν στα κάγκελα αφού θέλουν την Αμερικάνικη εταιρεία να πάρει την δουλειά!

Σχετικά ρεπορτάζ

Οι πρεσβείες έχουν πάρει φωτιά! Ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες 500.000.000 ευρώ και ο "μειοδότης" που όλοι ξέρουν από τώρα και φυσικά... και το Μαξίμου.

Οι αθόρυβες κονόμες ! Ο διαγωνισμός των 800.000.000 για τις νέες ταυτότητες και η Space Hellas που πήρε την δουλειά... χωρίς να έχουν ανοίξει οι προσφορές!