Τα δικαστήρια της Μποτσουάνας! "Κόπηκε" το ρεύμα στην πρώην σχολή Ευελπίδων και παρέλυσαν τα πάντα. Επί 2 ώρες σταμάτησαν οι δίκες αφού δεν υπήρχε Internet και δεν καταγραφόντουσαν τα πρακτικά. "Δεν έχουμε γεννήτρια ενώ έχει και το τελευταίο beach bar" λένε στο edolio5 δικαστικοί υπάλληλοι.


Του Άρη Σπίνου

Επί σχεδόν δυο ώρες, το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης, το μεγαλύτερο Πρωτοδικείο της χώρας, τα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων, έμειναν χωρίς ρεύμα με αποτέλεσμα να παραλύσουν πλήρως για αυτό το διάστημα όλες οι υπηρεσίες τους, ακροατήρια να σταματήσουν να δικάζουν και υπάλληλοι και διάδικοι να περιμένουν την επάνοδο του ηλεκτρικού.


Οι εικόνες προφανώς παραπέμπουν σε εποχές που η τεχνολογία δεν παρέχει δυνατότητες, όπως πχ η ύπαρξη γεννητριών που δε θα εγκλωβίζουν το σύστημα απονομής Δικαιοσύνης στην αδυναμία να ανταποκριθεί κατά τη διάρκεια μιας διακοπής ρεύματος.

Όπως είπαν στο edolio5 δικαστικοί υπάλληλοι το πρόβλημα δημιουργήθηκε με αφορμή την αιφνίδια βλάβη στο δίκτυο της ΔΕΗ και την διακοπή ρεύματος στις 7-3-2023, στην περιοχή της Κυψέλης που συμπεριλαμβάνει τα κτίρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων που στεγάζονται το Πρωτοδικείο Αθηνών και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

“Το Πρωτοδικείο δεν διαθέτει καμιά απολύτως γεννήτρια ρεύματος για να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες και η Εισαγγελία Πρωτοδικών (κτ. 16) έχει μια μικρή γεννήτρια που κάλυψε μόνο τον απαραίτητο φωτισμό των διαδρόμων και το computer room.

Για μιάμιση περίπου ώρα δημιουργήθηκε χαοτική κατάσταση στα 13 κτίρια του Πρωτοδικείου και της πρώην Σχολής Ευελπίδων αφού δεν υπήρχε φωτισμός σε γραφεία και ακροατήρια, δεν δούλευαν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, δεν υπήρχε πρόσβαση στο intrnet και διακόπηκε η διαδικασία μαγνητοφώνησης των συνεδριάσεων των δικαστηρίων”.