Από το Noor1 στην ΕΥΠ... με οριακή πλειοψηφία του δικαστικού συμβουλίου! Τα "τζιμάνια" της Κατεχάκη ξεγέλασαν (;) την εισαγγελέα εφετών Πειραιά Βασιλική Βλάχου που υπέγραψε ότι της έδωσαν. Εξηγήσεις της ζήτησε ο Εισαγγελέας του ΑΠ Ισίδωρος Ντογιάκος για την πρωτοφανή της ενέργεια να δώσει το "OK" σε παρακολούθηση Έλληνα αρχηγού πολιτικού κόμματος.

 
Του Άρη Σπίνου

Μέσα σε όλες τις συνέπειες που έρχονται δεν αποκλείεται να πληρώσει μεταξύ άλλων "το μάρμαρο" των ευθυνών και η εισαγγελέας - επόπτης της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου που υπέγραψε την παρακολούθηση Ανδρουλάκη. Το πιθανότερο όμως είναι όπως αναφέρουν στο edolio5 ανώτερα επιχειρησιακά στελέχη της ΕΥΠ, η εισαγγελέας να μην γνώριζε ποιον αφορούσε η παρακολούθηση, κάτι που γίνεται κατά κόρον! Η ονομαστική εντολή αφορά πχ τον "Δημητρόπουλο" που μιλάει με άλλα 5 κινητά και κατά συνέπεια η υπογραφή της εισαγγελέως γίνεται ονομαστικά για τον "Δημητρόπουλο" αλλά παρακολουθούνται με την άδεια της και τα άλλα 5 κινητά.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και το σάλο που προκλήθηκε, ανέλαβε προσωπικά ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος να διενεργήσει την ποινική προκαταρκτική εξέταση με σκοπό τη διερεύνηση ωστόσο όχι της ουσίας των καταγγελιών για παρακολούθηση του προέδρου του ΚΙΝΑΛ- ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά της διαρροής των στοιχείων, που περιέχονται σε άκρως απόρρητα κρατικά έγγραφα που αφορούν, όπως επισημαίνεται από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, «τη διαδικασία άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών επί θεμάτων, που άπτονται της εθνικής ασφάλειας της χώρας».

Η έρευνα θα διενεργηθεί από τον ίδιο τον κ. Ντογιάκο, λόγω της σπουδαιότητας της υπόθεσης, που άπτεται, σύμφωνα με ανώτατες εισαγγελικές πηγές, θεμάτων εθνικής ασφάλειας.

Αφορμή για την παρέμβαση αυτή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου είναι δημοσιεύματα του Τύπου που αναφέρουν ότι στοιχεία από την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη καθώς και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη διέρρευσαν σε πρόσωπα εκτός της ΕΥΠ.
Σημειώνεται ότι πέραν του Νίκου Ανδρουλάκη καταγγελίες για παρακολούθηση έχουν υποβληθεί από τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη οι οποίες επίσης θα διερευνηθούν ως προς τη διαρροή των στοιχείων, ενώ έρευνες για την ουσία των παρακολουθήσεων ήδη διενεργούνται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών όπως και από τον διευθυντή του edolio5, Άρη Σπίνο εξαιτίας του γεγονότος ότι χρησιμοποίησαν με αναγραμματισμό την ονομασία της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας για να αποστείλουν μολυσμένο ιό στα κινητά, τουλάχιστον, των προαναφερομένων.

Η εισαγγελέας Εφετών Πειραιά, Βασιλική Βλάχου δίκασε σε δεύτερο βαθμό την πολύκροτη υπόθεση του Noor 1. Η τοποθέτηση της στην ΕΥΠ έγινε με οριακή πλειοψηφία (6 ψήφους υπέρ και 5 κατά), το 11μελες Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου, που συνεδρίασε, υπό την προεδρία του προέδρου του Αρείου Πάγου, Ιωσήφ Τσαλαγανίδη, και με την συμμετοχή του π. εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα. Όσοι την γνωρίζουν πάντως μιλούν για μια ικανότατη εισαγγελέα με ακέραιο ήθος που έχει χειριστεί σκληρές υποθέσεις με επιτυχία.


Η Β. Βλάχου εισήλθε στον εισαγγελικό κλάδο τον Σεπτέμβριο του 1993, προήχθη σε αντεισαγγελέα Εφετών το 2011 και στη συνέχεια σε εισαγγελέα Εφετών.


Πριν μετατεθεί στον Πειραιά υπηρετούσε στην Κρήτη, όπου το 2014, σε υπόθεση ναρκωτικών (την ονομαζόμενη τότε «μαφία των ναρκωτικών»), είχε κρίνει ότι δεν υπήρχε εγκληματική οργάνωση, χαρακτηρίζοντας ελλιπείς τις αστυνομικές έρευνες. Τότε σύμφωνα με δημοσιεύματα είχε πει από την έδρα: «Κλείστηκαν στα γραφεία τους, άκουσαν τις απομαγνητοφωνήσεις και με βάση μόνο αυτές, έφτιαξαν μια δικογραφία με ελλιπή αποδεικτικά στοιχεία»



Ένα δυσάρεστο γεγονός έχει σημαδέψει ανεξίτηλα την ζωή της. Η Β. Βλάχου είχε οριστεί στην εισαγγελική έδρα του Πενταμελούς Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αμφισσας που εκδίκασε τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Ο αιφνίδιος θάνατος του συζύγου της προκάλεσε τότε τη διακοπή της συνεδρίασης του Εφετείου, η οποία και συνεχίστηκε με άλλη σύνθεση.