Οι μανάβηδες της λαχαναγοράς και... τα κιβώτια με την κοκαΐνη! Οι "μπανανάδες" και ο υπαστυνόμος της δίωξης ναρκωτικών που παρίστανε τον αχθοφόρο. Ο "κήπος" με την άσπρη σκόνη και ο πασίγνωστος Λεσχιάρχης.


Του Άρη Σπίνου

Ένα μεσημέρι που στα γραφεία της ασφάλειας του λιμενικού στο λιμάνι του Πειραία είχε πέσει "βαρεμάρα", ένας άγνωστος τηλεφώνησε στο γραφείο της Δίωξης Ναρκωτικών του Λιμενικού και υπέδειξε στον αξιωματικό υπηρεσίας ότι στον μηχανισμό ψύξης ενός κοντέινερ φορτωμένου με μπανάνες από τον Ισημερινό, υπήρχε κρυμμένη κοκαΐνη. Από τότε άρχισαν όλα! Λίγο αργότερα, και ενώ είχε ήδη ειδοποιηθεί το αρχηγείο του Λιμενικού έγινε έλεγχος στο κοντέινερ, μέσα στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) της Θεσσαλονίκης και στο μοτέρ του ψυγείου πράγματι βρέθηκαν 47 πακέτα με κοκαΐνη 51 κιλών.

Αυτή ήταν η αρχή μιας έρευνας, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα και έχει οδηγήσει στην κατάσχεση πάνω από 700 κιλών κοκαΐνης κρυμμένης στα ψυγεία και στα τοιχώματα 12 κοντέινερ με μπανάνες από τον Ισημερινό και προορισμό τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη και το Δυρράχιο της Αλβανίας.

Στο διάστημα από την πρώτη κατάσχεση, μέχρι σήμερα έχουν μεσολαβήσει μυστικές έρευνες σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη, έχουν ελεγχθεί εκατοντάδες κοντέινερ από τον Ισημερινό με συσκευές x-ray, έχουν ξεσπάσει κόντρες μεταξύ Αστυνομίας, Λιμενικού, ΣΔΟΕ και Τελωνείων για το ποιος τελικά θα πιστωθεί πρώτος την επιτυχία, ενώ τρεις άνδρες και μία γυναίκα συνελήφθησαν από υπαλλήλους του Τελωνείου στον Πειραιά καθώς, πιθανότατα εν αγνοία τους, ενεπλάκησαν στον εκτελωνισμό ενός κοντέινερ με μπανάνες, στα τοιχώματα του οποίου υπήρχαν κρυμμένα 100 κιλά κοκαΐνης. Ανάμεσά τους βρίσκεται ένας γνωστός εισαγωγέας φρούτων καθώς και ο διευθύνων σύμβουλος πασίγνωστης πολυεθνικής εταιρείας, που εμπορεύεται μπανάνες σε όλο τον κόσμο. Το edolio5 γνωρίζοντας πρόσωπα και πράγματα και φυσικά με κυρίαρχο το τεκμήριο της αθωότητας δεν δημοσιεύει ονόματα. Αυτό φυσικά δεν θα πρέπει να το "εκμεταλλεύονται" κάποιοι ανόητοι που νομίζουν ότι με βαριά φωνή στο τηλέφωνο και διάφορες απειλές, που μας διασκεδάζουν, θα μας εμποδίσουν να γράφουμε για την υπόθεση αυτή. Σε αυτόν τον κόσμο κερδίζει όποιος έχει υπομονή. Η εποχή της μαγκιάς έχει περάσει μαζί με το τρένο που την πάτησε. Συνεννοηθήκαμε; Αν όχι... καλώς ορίσατε! Είναι γνωστό πλέον στην πιάτσα ότι οι "δουλειές" αυτές "φωτογραφίζουν" 2 συγκεκριμένες εταιρείες. Τον Μπαμπά με τον γιο που το όνομα τους είναι ίδιο με το μισό του "Μεγαλοδύναμου" και τους γνωστούς Ιταλούς που τους αρέσει... να τραγουδάνε το Bella Ciao! Το κόλπο είναι παλιό και πάντα πιάνει. Η κόκα μπαίνει στα τοιχώματα του κοντέινερ και συνεπώς ο παραλήπτης του εμπορεύματος δεν γνωρίζει! Αν τυχόν πιαστεί την ευθύνη την έχει η εταιρεία που αυτή με την σειρά της δείχνει τον προμηθευτή των κοντέινερ και η αλυσίδα των ευθηνών χάνεται στα βάθη της Κίνας που κατασκευάζονται τα μεγάλα "σιδερένια κουτιά". Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες του edolio5 η αρχή ξεπλύματος βρόμικου χρήματος ερευνά σε βάθος την ομολογουμένως τεράστια περιουσία που έχουν αποχτήσει τα τελευταία 10 χρόνια οι μέτοχοι των 2 ύποπτων εταιρειών. Τελευταία περίπτωση και προφανώς θα ακολουθήσουν και άλλες είναι ο 
ιδιοκτήτης της επιχείρησης με τα φρούτα στην περιοχή του Πειραιά πέριξ του Σταδίου Καραϊσκάκη, σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται η δίωξη ναρκωτικών δεν περίμενε να κερδίσει χρήματα από τους καθημερινούς πελάτες που περνούσαν έξω από το κατάστημά του, που παρέπεμπε το όνομα του στον Αδάμ και την Εύα. «Είναι θέμα των ανακριτικών Αρχών να διερευνήσουν την υπόθεση και κυρίως πού κατέληγε η κοκαΐνη. Από τη δική μας, πάντως, έρευνα δεν προέκυψε ότι οι συλληφθέντες πουλούσαν γραμμάριο - γραμμάριο σε χρήστες. Έδιναν μεγαλύτερες ποσότητες, κάτι σαν χονδρική πώληση», λέει αστυνομικός της Δίωξης Ναρκωτικών που ασχολήθηκε με την υπόθεση των περίπου 12 κιλών κοκαΐνης τα οποία κατασχέθηκαν στο edolio5.

Δεν ήταν, όμως, μόνο η κοκαΐνη που βρέθηκε μέσα σε κουτιά από μπανάνες, αλλά και 280.000 ευρώ. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, με την τιμή της κοκαΐνης να φτάνει περίπου τις 40.000 ευρώ το κιλό, «δεν αποκλείεται τα χρήματα να είναι τα κέρδη από πώληση κι άλλης ποσότητας κοκαΐνης που είχε φέρει στη χώρα μας το κύκλωμα», λέει αστυνομικός με μεγάλη εμπειρία σε υποθέσεις ναρκωτικών.

Οι έξι συλληφθέντες φέρονται να γνωρίζονται μεταξύ τους και πολλές φορές να είχαν και κοινωνικές επαφές. Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς ήταν και συχνοί θαμώνες των καζίνων, καθώς είχαν την οικονομική άνεση να επισκεφτούν τους «ναούς του τζόγου».

Ο συνήγορος υπεράσπισης ενός εκ των κατηγορούμενων, ο Αλέξης Κούγιας, σε χθεσινοβραδινή του ανακοίνωση υποστηρίζει ότι «το μόνο αποδεικτικό στοιχείο εις βάρος του είναι η κατάθεση ενός 45χρονου αστυνομικού, ο οποίος στην κατάθεσή του έχει κατασκευάσει ένα σενάριο περί δήθεν συναντήσεων του εντολέως μου με άλλα έξι πρόσωπα που είναι συγκατηγορούμενοί του, εκ των οποίων γνωρίζει μόνο τους δύο, με τους οποίους έχει οικογενειακές - κοινωνικές σχέσεις εδώ και 20-30 χρόνια, κατά περίπτωση».

Επίσης, αναφέρει για τον εντολέα του ότι «είναι ένα πασίγνωστο πρόσωπο στην επιχειρηματική αθηναϊκή κοινωνία και ιδιαίτερα εύπορο επί 40 και πλέον χρόνια και μαζί με τον πασίγνωστο, επίσης, αδελφό του διατηρούν όλα αυτά τα 40 χρόνια μια ιδιαίτερα γνωστή επιχείρηση, την οποία επισκέπτονται καθημερινά όλα τα πασίγνωστα ονόματα της αθηναϊκής κοινωνίας 24 ώρες το 24ωρο, υπό τη συνεχή επιτήρηση της Αστυνομίας, λόγω της ιδιαιτερότητας της επιχειρήσεως».

Οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν στις 12 το μεσημέρι στα δικαστήρια Πειραιά, για να απολογηθούν στον ανακριτή όπου διατάχτηκε η προφυλάκιση τους. Σύμφωνα με πληροφορίες του edolio5 επί 3 μήνες ανθυπαστυνόμος της δίωξης ναρκωτικών συνεργαζόταν ως... αχθοφόρος με την λαχαναγορά προκειμένου να καταγράφει κινήσεις, πρόσωπα και πράγματα.