Η εκλογική κατρακύλα Μητσοτάκη και το σωσίβιο που αναζητά! Η ακρίβεια, η κρίση με την Τουρκία, οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, η συμφωνία με τα ΣΚΟΠΙΑ το μπούμερανγκ των στημένων δημοσκοπήσεων και η "εκτόξευση" Βελόπουλου οδηγεί σε βέβαιες πρόωρες εκλογές


Του Άρη Σπίνου

Πέραν πάσης αμφιβολίας, το τοπίο έχει αρχίσει να θολώνει ιδιαίτερα άσχημα για την κυβέρνηση! Και δεν είναι μόνο οι βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες που μετά τις πυρκαγιές, εκτός από την προφανή αδυναμία σε επίπεδο υποδομών και άμεσης κρατικής παρέμβασης να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα πλέον που πνίγουν τους Έλληνες πολλαπλασιάζονται καθημερινά με ταχύτητα! 

Δυστυχώς, η έξαρση της ακρίβειας, το ενεργειακό κόστος, οι τιμές των πρώτων υλών, επιβαρύνουν τα νοικοκυριά που αδυνατούν να ανταποκριθούν, προκαλούν σοβαρά ζητήματα στην ομαλή λειτουργία των βιομηχανιών και δημιουργούν πρόσθετη απειλή για νέες στρατιές ανέργων χωρίς η κυβέρνηση να δείχνει ότι μπορεί να κάνει το παραμικρό προκειμένου να υπάρχει μια αντίστροφη αντιμετώπιση της επικείμενης καταστροφής των νοικοκυριών. 

Ωστόσο, προβληματισμός επικρατεί και όσον αφορά  στην έκβαση των ελληνοτουρκικών, καθώς υπάρχει πάντα ο κίνδυνος πρόκλησης θερμού επεισοδίου, με την ατμόσφαιρα στο Αιγαίο να παραμένει τεταμένη και η κυβέρνηση σχεδόν να παρακαλάει σε διάλογο έχοντας αφήσει δημόσια να εννοηθεί ότι είναι έτοιμη για εθνικές παραχωρήσεις. 

Η προμήθεια των Rafalle και των φρεγατών Belharra από την Γαλλία δημιουργεί μια υπεροπλία σε αέρα και θάλασσα, σε συνδυασμό με την αμυντικές συμφωνίες με την Γαλλία και με τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά τελικά όπως φαίνεται και γίνετε σαφές κάθε μέρα δεν υπάρχει καμία πρόθεση αυτή η υπεροπλία να γίνει πραγματική απειλή για την Τουρκία! 

Την ίδια ώρα ο εξασθενημένος Ερντογάν, πολιτικά και όχι μόνο, οδηγείται σε εκλογές το 2023, και πιεζόμενος από δημοσκοπήσεις και κοινή γνώμη δεν αποκλείεται, όπως εκτιμούν διπλωματικοί αναλυτές, να κλιμακώσει την ένταση με την Ελλάδα!

Πέραν όμως των ελληνοτουρκικών, εσχάτως με αφορμή τις εξελίξεις στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. προέκυψε μία ακόμη αστάθμητη παράμετρος για την κυβέρνηση ! 

Η εξέλιξη αυτή, η νέα ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. που θα προκύψει από τις εσωκομματικές εκλογές, σε συνδυασμό με την απλή αναλογική στις επικείμενες εθνικές εκλογές, δημιουργούν ένα θολό τοπίο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη γεμάτο με αβεβαιότητα και σκεπτικισμό! Την ίδια ώρα από τα δεξιά της γίνεται ορατό ότι η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου "αλωνίζει" στην πατριωτική δεξαμενή του 15% που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι άκρως δυσαρεστημένη με την δυσμορφία που παρουσιάζει η Νέα Δημοκρατία ως προς την εκλογική της Ταυτότητα, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν η Ελληνική Λύση αγγίξει διψήφιο εκλογικό ποσοστό.  

Υπό το πρίσμα αυτό, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένοι, να προλάβουν τα χειρότερα που έρχονται για αυτούς, οδηγώντας την χώρα σε εκλογές, αφού θα τεθεί και ζήτημα παραμονής του Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας εάν η διαφορά με το ΣΥΡΙΖΑ από τις 17 μονάδες που ήταν πριν 2 χρόνια, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, είναι γύρω στο 5%