Οι π. εισαγγελείς Χαρ. Βουρλιώτης και Παν. Καραγιάννης προτείνονται ως επικεφαλής και αναπληρωτής της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος


Του Άρη Σπίνου

Για μια ακόμα φορά το ρεπορτάζ του edolio5 απεδείχθη έγκυρο και έγκαιρο. Με σχετικό ρεπορτάζ είχαμε γράψει για τον νέο επικεφαλής στην Αρχή Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος. Δύο εξαιρετικής ποιότητας εισαγγελικοί λειτουργοί, που συνταξιοδοτήθηκαν στις 30 Ιουνίου από τη θέση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης (ως επικεφαλής) και ο Παν. Καραγιάννης (ως αναπληρωτής του) είναι οι δυο πρώτοι επι τιμή εισαγγελικοί λειτουργοί που προτείνονται για τη θέση του επικεφαλής της Αρχής κατά του Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος.

Τελικά το Υπουργείο Δικαιοσύνης, σύμφωνα με έγγραφο που έφτασε στη Βουλή, στην ενεργοποίηση της διάταξης για ορισμό επί τιμή εισαγγελέα στην θέση επικεφαλής της αρχής για το Ξέπλυμα, τοποθετώντας για πρώτη φορά στη θέση συνταξιούχο εισαγγελικό λειτουργό.


Η θητεία της νυν επικεφαλής, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Άννας Ζαΐρη (και προέδρου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος), ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου οπότε και συνταξιοδοτήθηκε.

Οι δυο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, πρόσωπα με μακρά πορεία και κυρίως με εμπειρία, θα κληθούν να ανταποκριθούν σε μια Αρχή με υψηλές απαιτήσεις. Το σχετικό έγγραφο έφτασε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η οποία καλείται, όπως ορίζει η νέα διάταξη που ψηφίστηκε, να γνωμοδοτήσει. Η συνεδρίαση της Επιτροπής, σύμφωνα με πληροφορίες, ορίστηκε για την ερχόμενη Τρίτη στις 12 το μεσημέρι.


Ο προτεινόμενος ως επικεφαλής της Αρχής Χαράλαμπος Βουρλιώτης, είναι ένας εξαιρετικά ικανός εισαγγελικός λειτουργός που έχει ταυτίσει το όνομά του με τη διερεύνηση της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής. Ο κ. Βουρλιώτης επίσης χαίρει υψηλής νομικής εκτίμησης και είχε προτείνει -με μια εξαιρετική αγόρευση- να μην εκδοθούν στην Τουρκία οι 8 αξιωματικοί που ήρθαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γειτονική χώρα.