Πλήρης δικαίωση του edolio5! Πριν 1 χρόνο είχαμε γράψει ότι θα στερηθούν τα πολιτικά δικαιώματα, με τροπολογία, οι καταδικασθέντες π. βουλευτές και στελέχη της Χρυσής Αυγής. Διαγράφονται πλέον από τους εκλογικούς καταλόγους με νόμο που έρχεται.


Του Άρη Σπίνου

Οι αναγνώστες του edolio5 θα θυμούνται φυσικά το τεκμηριωμένο ρεπορτάζ του edolio5 που ανέφερε την στέρηση κάθε δικαιώματος συμμετοχής σε ψηφοδέλτια όσων καταδικάστηκαν ακόμη και πρωτόδικα στην δίκη της Χρυσής Αυγής. Πιο αυστηρό και σαφές νομικό πλαίσιο για ό,τι αφορά την στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων όσων έχουν καταδικαστεί για κακουργηματικές πράξεις, προβλέπει η τροπολογία που αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, σύμφωνα με πληροφορίες του edolio5.

Με την συγκεκριμένη τροπολογία, εξασφαλίζεται η απαγόρευση του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι για τους τους καταδικασθέντες πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι διαγράφονται από τους εκλογικούς για όσο διαρκεί η επιβληθείσα ποινή τους.

Επίσης, δεν έχουν δικαίωμα να καταρτίσουν συνδυασμό για να είναι υποψήφιοι στις εκλογές, καθώς καθίσταται ασυμβίβαστη η κατοχή επιτελικής θέσης σε πολιτικό κόμμα για όσους έχουν οριστικά καταδικασθεί για αδικήματα των κεφαλαίων 1-6 του δεύτερου βιβλίου του Ποινικού κώδικα (προσβολές κατά τους πολιτεύματος, προδοσία της χώρας, νόθευση της εκλογικής διαδικασίας, βία κατά των εκλογέων κτλ) ή για εγκλήματα που επισείουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Στην τροπολογία προβλέπεται επίσης η απαγόρευση ιδιωτικής χρηματοδότησης σε κόμματα των οποίων ο πρόεδρος, ο Γενικός Γραμματέας, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής ή νόμιμος εκπρόσωπος έχει καταδικαστεί οριστικά.