Τον έσωσαν οι ένορκοι! Αθώος ο Σαλιαρέλης στο εφετείο, με πρωτόδικη απόφαση σε βάρος του 9 ετών. Βαρύ το κατηγορητήριο για εμπρησμούς 9 αυτοκινήτων. Οι τακτικοί δικαστές είπαν ΝΑΙ στην ενοχή του!


edolio5 team

Κατά πλειοψηφία με τις ψήφους των ενόρκων, 4-3 απαλλάχθηκε από τις σε βάρος του κατηγορίες ο αποκαλούμενος «βασιλιάς των ρουμπινιών» και πρώην πρόεδρος του Ολυμπιακού Αργύρης Σαλιαρέλης για την υπόθεση των εμπρησμών στην Αίγινα.

Οι λαϊκοί δικαστές και με σύμφωνη απαλλακτική πρόταση του Εισαγγελέα, τον απήλλαξαν, ενώ μειοψήφησαν οι τρεις τακτικοί δικαστές που είχαν την άποψη πως είναι ένοχος για τις αποδιδόμενες σε αυτόν πράξεις.


Το πρωτόδικο δικαστήριο τον είχε καταδικάσει σε 9 έτη κάθειρξη, αλλά αυτή τη φορά ο Αργύρης Σαλιαρέλης κατάφερε να πείσει τους λαϊκούς δικαστές αλλά και τον Εισαγγελέα της Έδρας Νίκο Ποιμενίδη που πρότεινε την απαλλαγή του.

Η υπόθεση εκκρεμούσε στα δικαστήρια του Πειραιά εδώ και οκτώ χρόνια, μετά από καταγγελία επιχειρηματία της Αίγινας εναντίον άλλου επιχειρηματία και του Αργύρη Σαλιαρέλη, υποστηρίζοντας πως ήθελαν να τον καταστρέψουν, φτάνοντας στο σημείο να κάψουν εφτά αυτοκίνητα από την επιχείρησή του.

Ο εμπρησμοί ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2013 στον προαύλιο χώρο του σπιτιού του επιχειρηματία στην περιοχή Κυψέλη Αίγινας, με αποτέλεσμα να καούν οχήματα τα οποία ανήκαν στο γραφείο ενοικίασης οχημάτων που διατηρεί με τη σύζυγό του. Μάλιστα, κατά την προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς, είχε καταγγείλει πως κινδύνεψε η σωματική ακεραιότητα του γιου του.

Κάμερες σε διπλανό περίπτερο οι οποίες καλύπτουν την περιοχή, είχαν καταγράψει έναν άντρα με μπιτόνι στα χέρια να μπαίνει στον προαύλιο χώρο και να καίει σταθμευμένο όχημα.

Όπως υποστήριξε ο καταγγέλλων, επρόκειτο για τον Αργύρη Σαλιαρέλη, το όνομα του οποίου υπήρχε και στην ποινική δικογραφία την οποία συνέταξε η Πυροσβεστική, όπως και φωτογραφίες από κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης. Σύμφωνα με τον μηνυτή, ο Σαλιαρέλης ενήργησε για λογαριασμό άλλου επιχειρηματία της Αίγινας προκειμένου να προκληθεί ζημιά στην επιχείρησή του προς όφελος του.

Στη δικογραφία που είχε σχηματιστεί από την Πυροσβεστική της Αίγινας περιλαμβάνονταν φωτογραφίες ενός άντρα-από κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης- με το μπιτόνι στα χέρια λίγο πριν από φωτιά σε αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του επιχειρηματία, αλλά και συνομιλίες των εμπλεκομένων.

Το δικαστήριο έδωσε «μάχη» με τον χρόνο για να μην παραγραφούν όλα τα αδικήματα. Για τους εμπρησμούς το Μάρτιο του 2013 είχε επέλθει παραγραφή πριν ξεκινήσει η ακροαματική διαδικασία στο ΜΟΕ.

Μάλιστα ο πρόεδρος του δικαστηρίου Αθανάσιος Τσουλός ανέφερε σε κάποιο σημείο της ακροαματικής διαδικασίας: «Κάναμε αγωνιώδη προσπάθεια να σώσουμε κάτι από την υπόθεση».

Οι τρεις τακτικοί δικαστές (Τσουλός, Μπέρση, Σκριβάνου) είχαν την άποψη πως πρέπει να καταδικαστεί ο Σαλιαρέλης.

Όμως οι τέσσερις λαϊκοί δικαστές τον αθώωσαν, με σύμφωνη απαλλακτική πρόταση του Εισαγγελέα της Έδρας Νίκου Ποιμενίδη ο οποίος είχε την άποψη πως δεν προέκυψε κίνδυνος σε ανθρώπους από τον επίδικο εμπρησμό.».

Η απαλλακτική πρόταση του εισαγγελέα φαίνεται πως επηρέασε την κρίση των τεσσάρων λαϊκών δικαστών οι οποίοι είχαν την ίδια γνώμη, αθωώνοντας κατά πλειοψηφία 4-3 τον Αργύρη Σαλιαρέλη, αν και οι τακτικοί δικαστές του ΜΟΕ είχαν την άποψη πως πρέπει να καταδικαστεί, όπως είχε κρίνει και το πρωτόδικο δικαστήριο.

Με την ίδια απόφαση το δικαστήριο απήλλαξε και τον ηθικό αυτουργό, επιχειρηματία της Αίγινας.