Μόνο στο edolio5! Κήρυξαν έκπτωτη, 10 μέρες μετά την πώληση της στον "Mr Χωριάτικο", την εταιρεία Swiss Med που είχε κάνει το deal των 10.000.000 ευρώ με την κυβέρνηση για τα Self Test. Η υπόθεση βρομάει μέχρι το... Καζακστάν!


Του Άρη Σπίνου

Οι αποκαλύψεις για την περιβόητη εταιρεία Swissmed από το edolio5 συνεχίζονται, ύστερα και από την ανακοίνωση της πολιτικής προστασίας που την κήρυξε έκπτωτη. Οι αποκαλύψεις μας θα συνεχιστούν και σε επόμενα ρεπορτάζ που θα αφορά την πραγματική δραστηριότητα των γραφείων που διατηρεί η οικογένεια Πιπερίδη στις στήλες του Ολυμπίου Διός. Προς το παρόν ας μείνουμε στα Self Test. Έκπτωτη η εταιρεία που με οσμή σκανδάλου ανέλαβε την παράδοση 3 εκατ. self tests.Πληθαίνουν τα ερωτήματα γύρω από την ανάθεση στην εταιρεία Swiss Med, που δημιουργήθηκε πριν από 6 μόλις μήνες, της προμήθειας 3 εκατομμυρίων self tests. Αιφνιδιαστικά, με απόφασή της η Πολιτική Προστασία ανακοίνωσε αργά το απόγευμα του Σαββάτου ότι... κηρύσσει έκπτωτη την εταιρεία, που μάλιστα μία μέρα πριν την προθεσμία παράδοσης φαίνεται να πουλήθηκε σε άλλη, επίσης άσχετη με το αντικείμενο του διαγωνισμού, όπως ήδη έγραψε το edolio5.

Με απόφασή που δημοσιεύτηκε το απόγευμα του Σαββάτου, η Γενική Γραμματεία Προστασίας του Πολίτη κήρυξε έκπτωτη την εταιρεία, καθώς δεν κατάφερε να παραδώσει τα 3 εκατομμύρια self tests στην προβλεπόμενη από τον διαγωνισμό προθεσμία. Η απόφαση προβλέπει επίσης την κατάπτωση υπέρ του δημοσίου της εγγυητικής επιστολής ύψους 504.000 ευρώ που αφορούσε τη συμμετοχή της Swiss Med στον διαγωνισμό.

Μάλιστα, τα ερωτήματα πληθαίνουν καθώς μία μόλις μέρα πριν την προθεσμία παράδοσης των τεστ, η Swiss Med πουλήθηκε σε άλλη εταιρεία. Η καινούρια εταιρεία συνδέεται με φούρνους και ανήκει στον κύκλο συμφερόντων του Άγγελου Γιαννακόπουλου.


Η Swiss Med ήταν ανάμεσα σε αυτές που ανέλαβαν την προμήθεια των self tests, με έναν διαγωνισμό fast track τριών ημερών, που μάλιστα προκηρύχθηκε το βράδυ της 24ης Μαρτίου. Παράλληλα, σημειώνεται ότι τα self tests άποδείχθηκαν τελικά τροποποιημένα rapid tests, με την ελληνική κυβέρνηση, με κατ’εξαίρεση έγκριση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, να αλλάζει τους όρους χρήσης στις οδηγίες των πακέτων.

Στο ιδιοκτησιακό της εταιρείας, προέκυπταν τρεις εταίροι. Πρόκειται για δύο αδέρφια που κρατούν το 85%, Δημήτρης και Ελένη Πιπερίδου (45% και 40% αντίστοιχα), καθώς και η Ελένη Ιωάννα Καλλία που αναφέρεται ως συνιδιοκτήτρια φαρμακείου στο Χολαργό, με το υπόλοιπο 15%. Από την ενδιαφέρουσα έρευνα προκύπτει πως ο πατέρας των δύο αδερφών, Παύλος Πιπερίδης, έχει στο παρελθόν πλούσια επιχειρηματική δράση, η οποία τον άφησε με χρέη άνω των 5,5 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο. Εντύπωση προκαλούν και οι συσχετισμοί που σκιαγραφώνται με εταιρείες συμφερόντων του Φίλιππου Βρυώνη. Για τον Παύλο Πιπερίδη και την σχέση του με τον Φίλλιπο Βρυώνη θα ασχοληθούμε σε άλλο ρεπορτάζ. Με την νέα εξέλιξη είναι προφανές ότι τίθεται σοβαρό ζήτημα ως προς την ολοκλήρωση της αγοροπωλησίας και αν ο νέος αγοραστής γνώριζε ότι η Swiss Med θα κηρυχθεί έκπτωτη.