Μόνο στο edolio5!Rafal και...μάσκες πάνε μαζί!Στην εταιρεία ΑΤΕΣΕ της οικογένειας του εμπόρου όπλων Χούμπαυλη έδωσαν τον διαγωνισμό με 6,2 εκ. ευρώ για τις μάσκες στα σχολεία με 0,78 λεπτά την μία ενώ υπήρχαν προσφορές με 0,40!


Του Άρη Σπίνου 

Το edolio5 το είχε επισημάνει από την πρώτη στιγμή που η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει "διαγωνισμό" για την προμήθεια μασκών προκειμένου να τις μοιράσει δωρεάν στα σχολεία ότι πρόκειται για μια στημένη διαδικασία.

Λίγες ώρες μετά το ρεπορτάζ που αναρτήσαμε το μεσημέρι της Τρίτης 2/9 η επιβεβαίωση ήρθε για την εγκυρότητα του.

Γράφαμε:

"Περίεργες προεκτάσεις σκανδάλου παίρνει ο διαγωνισμός εκ μέρους της ΚΕΔΕ για την προμήθεια σχεδόν 5 εκατ. μασκών για τις ανάγκες των μαθητών των σχολείων τα οποία θα ανοίξουν στις 14 Σεπτεμβρίου, προϋπολογισμού 6.200.000 ευρώ.
Περίεργες και σκανδαλώδεις γιατί οι αφενός οι διαδικασίες της προκήρυξης από την ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος) για την υποβολή προτάσεων από τους ενδιαφερόμενους ήταν πραγματικά εξπρές, την 1η Σεπτεμβρίου, έληγε η προθεσμία υποβολής τους,ενώ η προκήρυξη βγήκε την προηγούμενη Παρασκευή (!) και αφετέρου γιατί στην ίδια προκήρυξη ζητούσαν την παράδοση των 4 εκατ. μασκών μέσα σε 7 ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης!

Προφανώς αυτό σημαίνει ότι κάποιος ή κάποιοι τις έχουν έτοιμες ήδη και φυσικά θα κερδίσουν στον σχετικό διαγωνισμό εξπρές αφού δεν δίνει κανένα άλλο περιθώριο χρόνου.


Ποια βιομηχανία θα μπορέσει να παραδώσει, συμπεριλαμβάνεται και ο χρόνος μεταφοράς(!) μέσα σε 7 ημέρες 4.802.044 μάσκες;

Δηλαδή 1.680.715 βαμβακερού υφάσματος πυκνής ύφανσης και 3.121.329 επίσης βαμβακερού υφάσματος πυκνής ύφανσης αλλά διαφορετικών διαστάσεων.

Το κόστος κάθε μάσκας ανέρχεται στα 1,20€ χωρίς ΦΠΑ και τα χρήματα 6,2 εκατ. € έχουν δοθεί στην ΚΕΔΕ από την κυβέρνηση.

Με λίγα λόγια η ΚΕΔΕ πρέπει να «βγει στην αγορά» και να βρει περίπου 5 εκατομμύρια μάσκες με συγκεκριμένες προδιαγραφές και σε χαμηλή τιμή μέσα σε 9 ημέρες!

Όπως αντιλαμβανόμαστε κάτι τέτοιο είναι πρακτικά αδύνατο να συμβεί καθώς καμία εταιρεία δεν μπορεί να παράξει τόσο μεγάλο αριθμό μασκών σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα και σε τόσο χαμηλή τιμή.

Εκτός και αν... είναι ήδη έτοιμες οι μάσκες στα ράφια συγκεκριμένου ή συγκεκριμένων προμηθευτών!

Οι οποίοι κατά ένα μαγικό τρόπο γνώριζαν από πριν τις προδιαγραφές και είχαν φροντίσει να κατασκευάσουν 5 εκατ. μάσκες!


Τα ευτράπελα όμως τώρα αρχίζουν.Ο Διαγωνισμός έγινε την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου στις 13.00 το μεσημέρι όπου έλεγε η κατάθεση προσφορών.Συμμετείχαν περίπου 10 εταιρείες από όλη την Ελλάδα.Κατέθεσαν το φάκελο τους στο πρωτόκολλο αλλά...δεν πήραν πρωτόκολλο!Απίστευτο και όμως αληθινό.Από την υπηρεσία της ΚΕΔΕ ο αριθμός πρωτοκόλλου σε κάθε ενδιαφερόμενο δόθηκε 3 ώρες αργότερα (!) σε χειρόγραφο χαρτάκι χωρίς να αναφέρει την ώρα κατάθεσης του φακέλου.Είναι αυτονόητο ότι οι εντάσεις και οι διαμαρτυρίες για αυτό το γεγονός ήταν έντονες από τους παρευρισκόμενους εκπροσώπους των εταιρειών.Το άνοιγμα των προσφορών ξεκίνησε στις 5 το απόγευμα.Το αλαλούμ συνεχίστηκε.Τα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης που τα αποτελούσαν οι: Λουκάκη Δέσποινα Θεωδόρου Δημήτριος Στυλιανίδου Καλλιόπη (ως υπάλληλοι της ΚΕΔΕ) και Σαγανάκη Ευαγγελία (εκπρόσωπος υπουργείο εσωτερικών) και Βαρδά Παρασκευή ως εκπρόσωπος του υπουργείο υγείας,φάνηκε από την αρχή ότι δεν ήξεραν τι έπρεπε να κάνουν αφού απέρριπταν φακέλους χωρίς να έχουν μεμπτά,επειδή η επιτροπή νόμιζε ότι η προκήρυξη όριζε άλλα!Σε αυτό τον διαγωνισμό μάθαμε ότι ο π. γενικός διευθηντής της ΕΡΤ επί ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Ταλαμάγκας είναι μόνιμος υπάλληλος της ΚΕΔΕ αφού είχε οριστεί ως μέλος στην επιτροπή ενστάσεων. Υποτίθεται ότι για την διαφάνεια του διαγωνισμού ήταν παρούσα και η επιθεωρήτρια της αρχής διαφάνειας Χωματά Χριστίνα αλλά όπως είπαν στο edolio5 εκτός από το να απολαμβάνει το παγωμένο Frappe και να συνομιλεί συνεχώς για άσχετα θέματα με τον Γ.Γ. της ΚΕΔΕ δεν έδειχνε να καταλαβαίνει και πολλά πράγματα από το τι γινόταν γύρω της.Αργά το Βράδυ η αξιολόγηση δεν είχε τελειώσει (!) και χωρίς κανέναν εκπρόσωπο εταιρειών αφού δεν άντεχαν τόσες ώρες μια διαδικασία που φαινόταν εξ αρχής ότι ήταν περιτυλιγμένη από δόλο και ανικανότητα,η αίθουσα που γινόταν ο διαγωνισμός έκλεισε,με όλους του φακέλους ανοικτούς πάνω στο τραπέζι και συνεχίστηκε σήμερα το πρωί στις 9.Τι έγινε την νύχτα μέσα στην αίθουσα ο θεός και η ψυχή του!Αργά το μεσημέρι που γράφετε αυτό το ρεπορτάζ το edolio5 επικοινώνησε με το γενικό διευθυντή της ΚΕΔΕ Ιωάννη Καραγιάννη όπου μας ενημέρωσε ότι η αξιολόγηση δεν έχει τελειώσει ακόμα!

Σύμφωνα με πληροφορίες του edolio5 ήδη ετοιμάζονται προσφυγές για ακύρωση του διαγωνισμού αλλά και μηνύσεις κακουργηματικού χαρακτήρα στους εμπλεκόμενους στον διαγωνισμό.Το βέβαιο είναι ότι όσα έγιναν δεν συμβαίνουν ούτε στην Κολομβία.Πρέπει να σημειώσουμε ότι στην καλύτερη περίπτωση η ολοκλήρωση του διαγωνισμού και το πρακτικό κατά κύρωσης μειοδότη θα γίνει στις 3/9.Αν υποθέσουμε ότι την ίδια μέρα υπογραφεί η σύμβαση,γεγονός αδύνατο για πρακτικούς λόγους,ο μειοδότης θα πρέπει να παρουσιάσει και το δείγμα της μάσκας,γεγονός που δεν είχε προβλέψει η προκήρυξη εξ αρχής και το δείγμα δεν είναι το κατάλληλο όλα τινάζονται στο αέρα.Ας υποθέσουμε όμως ότι το δείγμα είναι σωστό.Η σύμβαση θα πρέπει να πάει για προέλεγχο στο ελεγκτικό συνέδριο.Και χέρι με χέρι να γίνει αυτό φτάσαμε αισίως στις 6 Σεπτεμβρίου.Αφού ο προμηθευτής είναι σίγουρος πλέον ότι πήρε την δουλειά την επομένη θα αρχίσει το εργοστάσιο του να ράβει ή να δώσει εντολή εισαγωγής από το εξωτερικό.Μέχρι τις 14 που ανοίγουν τα σχολεία μεσολαβούν 4μερες αργίας που είναι τα σ.κ.Άρα σε 5 μέρες θα πρέπει να υπάρχουν 5 εκ μάσκες στα σχολεία.Το γλέντι ενός ανέκδοτου στην χώρα της διαφθοράς."

Πάμε στο φρέσκο ρεπορτάζ.Αργά το βράδυ της Τρίτης η επιτροπή επιτέλους έβγαλε το μειοδότη!Η αυτού εξοχότης είναι η τεχνική εταιρεία ΑΤΕΣΕ.Σε ποιον ανήκει;Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είναι ο Κωσταντίνος Χούμπαυλης,αδερφός του Χρήστου Χούμπαυλη, γνωστού εμπόρου όπλων που πραγματεύεται την αγορά Rafal αεροπλάνων για την Ελλάδα ως εκπρόσωπος των Γάλλων.Η τιμή για κάθε μάσκα σύμφωνα με την προσφορά της ΑΤΕΣΕ  είναι 0,78 λεπτά.Ο Διαγωνισμός αφορά 5 εκ. μάσκες.Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το επίσημο πρακτικό του διαγωνισμού που το edolio5 έχει στην διάθεση του υπήρχαν εταιρείες που πρόσφεραν πολύ χαμηλότερη τιμή έως και 0,40 αλλά η επιτροπή που συνεδρίαζε σε κλειστεί αίθουσα (!) επί 2 μέρες για το έναν ή τον άλλο τυπικό λόγο έθεσε εκτός διαγωνισμού τις εταιρείες αυτές.Σύμφωνα με πληροφορίες του edolio5 ήδη ετοιμάζονται προσφυγές για ακύρωση του διαγωνισμού αλλά και μηνύσεις κακουργηματικού χαρακτήρα στους εμπλεκόμενους στον διαγωνισμό.