Έχει φίλους και φαίνονται!Οι "γαλάζιοι" βουλευτές, το μέγαρο Μαξίμου και η δικαστική ανοχή στον εφοπλιστή Ρέστη. Οι πολυετείς καθείρξεις πέφτουν βροχή αλλά... οι καθαρογραφές τους αργούν!!-Η πιάτσα βοά για την "αμνησία" των μηνυτών στην δίκη για την εγκληματική οργάνωση. Το ενδιαφέρον του εγκεφάλου του Παραδικαστικού Ν2 για τις υποθέσεις του. Γιατί τα ανέχεται όλα αυτά ο εισαγγελέας του Α.Π.;



Του Άρη Σπίνου 

Το ερώτημα που έχει τεθεί στους νομικούς κύκλους δημιουργεί εύλογη απορία που χρειάζεται απάντηση. Ποινές κάθειρξης πολλών χρόνων με αναστολή έχει επιβάλει το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη και σε τέσσερις ακόμη συγκατηγορουμένους του, σε υπόθεση καταπάτησης 300 στρεμμάτων δημόσιας δασικής έκτασης που είχε αποκαλυφθεί κατά την εισαγγελική έρευνα για το αποκαλούμενο «παραδικαστικό Νο 2» και είχε αποκαλύψει το edolio5 με σχετική του ανάρτηση,δημοσιεύοντας την κατάθεση στον εισαγγελέα Ντογιάκο, του μέλους του κυκλώματος, της δικηγόρου Φωτεινής Βλαστάρη.

Το δικαστήριο κήρυξε ένοχο και καταδίκασε σε κάθειρξη 10 ετών, κατά συγχώνευση, τον εφοπλιστή για τα κακουργήματα της ψευδούς βεβαίωσης και της ηθικής αυτουργίας σε ψευδή δήλωση, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του δημοσίου. Οι ποινές που επιβλήθηκαν στον Ρέστη, στον οποίο αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό ειλικρινούς μεταμέλειας, ήταν 8 έτη για καθεμία από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε, ποινές που τελικά συγχωνεύτηκαν σε 10ετή κάθειρξη.


Για την υπόθεση βρέθηκαν στο εδώλιο συνολικά 17 κατηγορούμενοι υπόλογοι για καταπάτηση 300 στρεμμάτων δασικής έκτασης στη Β' Ζώνη Υμηττού, στο Κορωπί. Ανάμεσά τους, ο συμβολαιογράφος που συνέταξε τα συμβόλαια, η γυναίκα που πούλησε την επίμαχη έκταση και ο πολιτικός μηχανικός που υπέγραψε τα σχετικά έγγραφα, στους οποίους επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης από 8 έως 10 χρόνια. Σε ποινή κάθειρξης 6 ετών καταδικάστηκε επίσης η μεσίτρια, σύζυγος του συμβολαιογράφου.

Το δικαστήριο αθώωσε τους υπόλοιπους 12 κατηγορούμενους.

Σε όλους τους καταδικασθέντες δόθηκε ανασταλτική δύναμη στην έφεση.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, στον κ. Ρέστη επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, καθώς και της υποχρεωτικής εμφάνισης μία φορά το μήνα σε αστυνομικό τμήμα.


Στη δικογραφία για την υπόθεση αναφέρεται πως ο εφοπλιστής έγινε κύριος της επίμαχης έκτασης με ψευδή έγγραφα που φαίνεται να στόχευαν να πείσουν τον υποθηκοφύλακα Κορωπίου, ο οποίος δεν είχε προχωρήσει στην εγγραφή της καθώς δεν υπήρχε βεβαίωση του δασαρχείου γι' αυτήν. Ο Ρέστης έχει υποστηρίξει ενώπιον της Δικαιοσύνης πως με την επίμαχη μεταβίβαση ουσιαστικά έπεσε θύμα πρώην στενών συνεργατών του που είχαν την διαχείριση εταιρειών του και του έστησαν παγίδα.Το ερώτημα είναι αμείλικτο.Η δίκη πραγματοποιήθηκε στις 4/12/2018.Μέχρι σήμερα έχουν περάσει 15 μήνες και η απόφαση δεν έχει δοθεί ούτε καν για καθαρογραφή!!!Οι γνωρίζοντες ξέρουν ότι αυτό γίνετε με μέριμνα των διαδίκων.Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως...ο "Βλάχος" είναι πονηρός.Πρέπει να θυμίσουμε ότι ο Ρέστης έχει ήδη στην πλάτη του 5 χρόνια φυλακή για τη υπόθεση Κουρούζου.Η δίκη είχε γίνει στις 22/3/2018.Ούτε αυτή η έφεση έχει προσδιοριστεί!

Η υπόθεση αφορούσε "ξέπλυμα" χρημάτων μέσω αγοραπωλησιών ακινήτων και τραπεζικών δανείων.


Βάση της απόφασης του δικαστηρίου που ξεκίνησε την εκδίκαση της υπόθεσης ένα χρόνο πριν, μαζί με τον κ. Καρούζο καταδικάστηκαν, η πρώην σύζυγος του Ρεβέκκα Σκαφτούρα σε κάθειρξη 14 ετών, ο εφοπλιστής Βίκτωρας Ρέστης σε φυλάκιση πέντε ετών και οι εκπρόσωποι εμπλεκόμενης εταιρίας Ιωάννης Παναγιωτόπουλος σε κάθειρξη 7 ετών και Χρήστος Ρεκούμης σε φυλάκιση 5 ετών. Το δικαστήριο επέβαλε επίσης χρηματική ποινή 200 χιλιάδων ευρώ στον καθένα από τους πρώην συζύγους.

Ως αποζημίωση για ηθική βλάβη του Δημοσίου, το δικαστήριο όρισε την καταβολή ποσού 100 χιλιάδων ευρώ από τον κ. Καρούζο και 50 χιλιάδων ευρώ από τον καθένα των υπολοίπων καταδικασθέντων.


Σε κανέναν δεν αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά, ενώ πλην του κ. Καρούζου που οδηγείται και πάλι στην φυλακή, στους άλλους τέσσερις δόθηκε αναστολή εκτέλεσης ποινής.

Αθώος κρίθηκε ο γιος του Ιωάννη Παναγιωτόπουλου, Αθανάσιος.

Στο βούλευμα που παρέπεμψε την υπόθεση σε δίκη ( αριθμός 1372/2015) αναφέρεται πως ο βασικός κατηγορούμενος και η πρώην σύζυγός του, Ρεβέκκα Σκαφτούρα, από το 2004 και για περίπου εννιά χρόνια, χρησιμοποίησαν τον χρηματοπιστωτικό τομέα για να νομιμοποιούν μεγάλα χρηματικά ποσά, ενώ τους καταλογίζεται μεγάλη φοροδιαφυγή με εικονικά τιμολόγια, εξωχώριες εταιρίες και άλλα, που υπολογίζεται σε 30 εκατομμύρια ευρώ.



Ο εφοπλιστής και οι άλλοι δύο συγκατηγορούμενοι του, καταδικάστηκαν για σκέλος της υπόθεσης που αφορά την εταιρία ΦΑΝΤΟΜ. Η εταιρία εμπλέκεται στην αγοραπωλησία δύο ακινήτων έναντι τιμήματος 5 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που η δικογραφία θεωρεί εικονικό, με το πραγματικό να αγγίζει τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Εκπρόσωποι της εταιρίας εμφανίζονται οι Χρήστος Ρεκούμης, Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος και Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, ενώ σύμφωνα με το βούλευμα, πραγματικός ιδιοκτήτης της ΦΑΝΤΟΜ είναι ο Ρέστης.Οι ποινικές εκκρεμότητες του Ρέστη όμως συνεχίζονται.Στις 20/11/19 είχε προσδιοριστεί η δίκη για την εγκληματική οργάνωση της οποίας ο εφοπλιστής φέρεται ως αρχηγός,αλλά αναβλήθηκε για την 20/5/20 στο Β' Τριμελές κακουργημάτων .Εκβιασμοί, απειλές, ξυλοδαρμοί ακόμα και απόπειρα ανθρωποκτονίας αποδίδονται στον εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη και στενό συνεργάτη του Αναστάσιου Πάλλη σε βάρος των οποίων η εισαγγελία της Αθήνας άσκησε ποινικές διώξεις για σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη που ήταν επικεφαλής της μεγάλης δικαστικής έρευνας η οποία διενεργήθηκε συνολικά από τέσσερις εισαγγελείς, στο πολυσέλιδο πόρισμα της διαπιστώνει σειρά ποινικών αδικημάτων που διαπράχτηκαν από τη συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση, της οποίας επικεφαλής φέρεται ο εφοπλιστής με στόχο τη διευθέτηση οικονομικών ή άλλων διαφορών.


Οι δικαστικές αρχές απαγόρευσαν την έξοδο από τη χώρα τόσο στον εφοπλιστή όσο και στο συνεργάτη του ενώ η δικογραφία βρίσκεται ήδη στα χέρια ανακριτή.

Σύμφωνα με το 30 σελίδων πόρισμα που το edolio5 έχει στην διάθεση του ο Βίκτωρας Ρέστης οργάνωσε με πρώην αστυνομικούς και μπράβους ολόκληρo “σύστημα” εκβιασμών, απειλών, με ξυλοδαρμούς μέχρι και απόπειρα ανθρωποκτονίας. Περιγράφονται οι σκληρές μέθοδοι που εφάρμοζε η εγκληματική οργάνωση προκειμένου να λύνει οικονομικής φύσης εκκρεμότητες.

Μεταξύ των θυμάτων, ορισμένα από τα οποία κατήγγειλαν τα βίαια περιστατικά σε βάρος τους, υπάρχει δικηγόρος ο οποίος ξυλοκοπήθηκε ανηλεώς, ενώ στη λίστα των ατόμων που δέχθηκαν εκβιασμούς, εκρήξεις, απειλές, επικίνδυνες και σωματικές βλάβες βρίσκονται και γνωστά ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου.

Πέραν των κακουργημάτων της σύστασης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης που αποδίδονται στο γνωστό εφοπλιστή και στον άλλοτε στενό του συνεργάτη Αν. Πάλλη, αλλά όσους συμμετείχαν στη “συμμορία”, μπράβους και πρώην αστυνομικούς, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για:
– Εκβίαση με όλες τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου.

– Απόπειρα ανθρωποκτονίας επίσης με επιβαρυντικές περιστάσεις.
– Ληστεία που διαπράχθηκε από κοινού και κατ΄ εξακολούθηση.
– Επικίνδυνη σωματική βλάβη με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου.
– Σκοπούμενη σωματική βλάβη και απόπειρα σκοπούμενης σωματικής βλάβης.
– Παράνομη οπλοφορία και παράνομη οπλοχρησία.
– Έκρηξη με επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου.


Ο καθένας καταλαβαίνει λοιπόν ότι ο εφοπλιστής έχει κάθε λόγο η ποινή της 10ετούς κάθειρξης να μην καθαρογραφή ποτέ γιατί θα χαθεί το δικαίωμα αναστολής σε ενδεχόμενη εφετειακή καταδίκη για τις άλλες πολύ ποιο σοβαρές υποθέσεις που εκκρεμούν.Το ερώτημα είναι ποιοι "προστάτες"συνηγορούν σε αυτήν την επιθυμία του.Οι διάδρομοι του εφετείου βοούν για την νομική υποστήριξη που παρέχει στον εφοπλιστή βουλευτής της Ν.Δ. π. τομεάρχης δικαιοσύνης (!)που ορίζει από το γραφείο του δικηγόρους για τις υποθέσεις του.Κατά περίεργο τρόπο ο ίδιος βουλευτής-δικηγόρος ορίζει και τους νομικούς παραστάτες των... μηνυτών του Ρέστη !!! Η πιάτσα βοά για υπόγειες συνεννοήσεις της πλευράς Ρέστη με όλους του μηνυτές προκειμένου να πάθουν αμνησία στο δικαστήριο!!Η εξέλιξη της δίκης θα δείξει την αλήθεια του ρεπορτάζ.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου γιατί τα ανέχεται  όλα αυτά ; Το μέγαρο Μαξίμου γνωρίζει τους γαλάζιους βουλευτές που δείχνουν "αγάπη" για τις υποθέσεις του υπόδικου για κακουργήματα εφοπλιστή;