Δευτέρα, Οκτωβρίου 07, 2024

Στο σκαμνί του Γ' Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Καφέζας και Γριβέας στις 18/10! Οι αμαρτίες του ραδιοφωνικού σταθμού της Αθήνας «9,84», το πάρτι με τα 37.000.000 ευρώ, το πόρισμα του ελεγκτικού συνεδρίου και οι κατηγορίες για απιστία που τους βαραίνουν.


edolio5 team

Από αναβολή σε αναβολή τελικά οι οικονομικές ατασθαλίες που σύμφωνα με την δικογραφία είχαν λάβει χώρα στον 9,84 επί εποχής της προεδρίας του Θανάση Καφέζα, ήρθε η ώρα να εκδικαστούν στο τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στις 18 Οκτωβρίου. 

Συγκατηγορούμενος είναι και ο Κυριάκος Γριβέας γνωστού από την υπόθεση π. Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Σύμφωνα με την δικογραφία, ζαλίζουν τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε αυτήν και έχει στην διάθεση του το edolio5, για τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος μέσω σωρείας παράτυπων αναθέσεων δήθεν έργων, αλλά και για υπέρογκες αμοιβές δημοσιογράφων, αγορές πανάκριβων αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, επώνυμων δώρων και πολλών άλλων ασύλληπτων «εξόδων» από διοικητικά συμβούλια της Δημοτικής Επιχείρησης Ραδιοφωνίας Αθήνα 9.84. την εποχή εκείνη.


Στις σχετικές εκθέσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου περιγράφονται με συγκλονιστικές λεπτομέρειες οι ατασθαλίες που έγιναν στη οικονομική διαχείριση. Καταλογίζονται στους φερόμενους ως υπευθύνους ποσά εκατομμυρίων τα οποία θα πρέπει να επιστραφούν σε αποκατάσταση της οικονομικής βλάβης η οποία προκλήθηκε..

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, ακόμη κι όταν η χώρα έμπαινε στα μνημόνια, οι υπεύθυνοι της διοίκησης συνέχισαν να δίνουν την έγκρισή τους για κατασπατάληση εκατομμυρίων στην οποία φέρεται να επιδίδονταν για τουλάχιστον μια επταετία.

Η έκθεση του 2010, όπως και των προηγούμενων ετών (2003 -2010) είναι κομμάτια της δικογραφίας, η οποία μετά την εισήγηση του εισαγγελέα Εφετών Δημήτρη Ασπρογέρακα ζήτησε την παραπομπή σε δίκη 16 ατόμων.

Το σύνολο του δημόσιου χρήματος που κατασπαταλήθηκε ξεπέρασε τα 37 εκατομμύρια ευρώ, ενώ έχουν καταστραφεί ή και παραποιηθεί στοιχεία.

Μόνο για χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, κάποιες από τις οποίες δεν έγιναν ποτέ, εξανεμίστηκαν κατά το διάστημα 2007- 2010 8.530.231 ευρώ! Εξωφρενικό είναι το στοιχείο ότι για το βράδυ της Πρωτοχρονιάς του 2011 εγκρίθηκε καταβολή 28.000 ευρώ για… πυροτεχνήματα! Το διάστημα 2007-2008 αγοράστηκαν δύο πολυτελείς ΒΜW, κόστους 35.545 ευρώ.

Παράλληλα προκύπτει ότι από τον 9.84 έπαιρνε παχυλούς μισθούς μια στρατιά δημοσιογράφων, κάποιοι από τους οποίους δεν προσέφεραν εργασία.

Εισέπρατταν μάλιστα χιλιάδες ευρώ για έξοδα… παραστάσεως και κινήσεως για τα οποία δεν προσκομίζονταν δικαιολογητικά.

Στην έκθεση του 2010, καταλογίζονται τα χρήματα που αναλογούν ονομαστικά σε καθέναν από τους εμπλεκομένους, με επικεφαλής τον τότε πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης Αθανάσιο Καφέζα, στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος που, όπως αναφέρεται, είχε εγκρίνει μαζί με τον αντιπρόεδρο του ΔΣ Πέτρο Παπαγεωργίου και άλλα μέλη την αγορά δύο πανάκριβων μοτοσικλετών οι οποίες «ήταν πολλές φορές η συνοδεία του αυτοκινήτου του» ελέγχεται για σειρά μη νόμιμων ζημιογόνων πράξεων που καμία σχέση δεν είχε με τους σκοπούς του ραδιοφώνου.

Σύμφωνα με την έκθεση, μια από τις πιο προκλητικές πράξεις ποινικά και διοικητικά είναι το τεράστιο χρηματικό ποσόν που ξεπερνά σήμερα το 1.300.100 ευρώ, που δόθηκε σε επιχειρηματία, για δύο διοργανώσεις (με απευθείας ανάθεση) οι οποίες κανείς δεν ξέρει αν τελικά έγιναν και πώς, ενώ τα χρήματα έπρεπε να δοθούν σε τράπεζα στην οποία ο επιχειρηματίας είχε εκχωρήσει τις απαιτήσεις των εταιρειών του από τη Δημοτική Επιχείρηση. Το αποτέλεσμα είναι να φέρεται η επιχείρηση να χρωστάει τα χρήματα αυτά στην τράπεζα. Ο επιχειρηματίας που ωφελήθηκε από αυτή την ανήκουστη ενέργεια είναι ο Κυριάκος Γριβέας για τον οποίο είχε ζητηθεί η παραπομπή του σε δίκη.

Στην έκθεση μάλιστα του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφέρεται:

«Προς αποφυγήν προληπτικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο δαπανών του Δήμου Αθηναίων προωθείτο η πραγματοποίηση και εξόφληση τους από τον 9.84 που δεν ηλέγχετο προληπτικώς. Στο συμπέρασμα αυτό άγεται ο έλεγχος, διότι οι επισημανθείσες μη νόμιμες δαπάνες φαίνεται να εξυπηρετούν τους σκοπούς του Δήμου και όχι του ραδιοφωνικού σταθμού».

Από την ανάκριση πάντως δεν προέκυψαν ευθύνες δημάρχων των επίμαχων περιόδων ή άλλων προσώπων πλην μελών του ΔΣ του ραδιοφώνου.

Οι περισσότεροι καταλογισμοί αφορούν τον Αθανάσιο Καφέζα που ως πρόεδρος έδινε τις εντολές πληρωμής και υπέγραφε και τιμολόγια.

Καταλογισμοί –διάφορων χρηματικών ποσών, κατά περίσταση– έχουν γίνει και σε μέλη του διοικητικού συμβουλίου, για τα οποία, πλην ορισμένων, υπάρχει πρόταση παραπομπής σε δίκη.

Η απίθανη ιστορία με τον Γριβέα

Στο τελευταίο κεφάλαιο της έκθεσης καταλογισμού αναφέρεται ο τρόπος με τον οποίο ο υπόδικος και συγκατηγορούμενος του Καφέζα σε δεύτερο βαθμό, Γριβέας ωφελήθηκε με ποσόν που ξεπερνά το εκατομμύριο από την Επιχείρηση, που εξαιτίας ενός ασύλληπτου χειρισμού του ΔΣ καλείται σήμερα να ξαναπληρώσει για δεύτερη φορά το ίδιο ποσόν.

Ο δήμος είχε υπογράψει με δύο εταιρείες του Γριβέα, τη C&C Events Management και την Communications in Practice ΕΠΕ, κατόπιν απευθείας ανάθεσης συμβάσεις έργου για την παραγωγή και υλοποίηση της διοργάνωσης «Παιδί και Πόλη» και για μια διοργάνωση στην Τεχνόπολις. Το συνολικό τίμημα ήταν 1.183.100 ευρώ.

Ο επιχειρηματίας εκχώρησε σε τράπεζα τις απαιτήσεις των εταιρειών του από τη Δημοτική Επιχείρηση. Απέκτησε έτσι η τράπεζα απαίτηση σε βάρος του δήμου, καθώς παρά την αναγγελθείσα εκχώρηση εξόφλησε το ποσόν στις… εταιρείες του Γριβέα! Αποτέλεσμα; Ο δήμος φέρεται τώρα να χρωστάει στην τράπεζα τα χρήματα που έδωσε στον Γριβέα με την απαίτηση να καταγράφεται πλέον στο 1.362.100 ευρώ.

Οι δύο κατηγορούμενοι έχουν καταδικαστεί πρωτόδικα και σε λίγες μέρες εκδικάζεται η έφεση τους.

ΠΑΤΑ ΕΔΩ για να λαμβάνεις όλες τις νέες αναρτήσεις του ΕΔΩΛΙΟ5 !