Τρίτη, Αυγούστου 20, 2024

Η Μύκονος της ασυδοσίας! 30 άδειες ταξί αλλά κυκλοφορούν 6000 μαύρα van που μαζεύουν μαύρο χρήμα. Μπράβοι σε ρόλο security με 300 ευρώ μεροκάματο και αστυνομικοί σε «απογευματινή βάρδια» ως φύλακες σε ζάμπλουτους τουρίστες.


edolio5 team

Κάθε χρόνο τα ίδια. Ένα νησί που έχει 30 άδειες ταξί, οι δρόμοι του κατακλύζονται από τα οχήματα transfer, πολλά από τα οποία δεν είναι μαύρα απλά στο χρώμα αλλά και στην είσπραξη των χρημάτων.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα αυτοκίνητα αυτά ξεπερνούν τα 270 και χρησιμοποιούνται για μετακινήσεις του 5 μήνες της τουριστικής περιόδου.

«Σωματοφύλακες έχετε;»

Είναι μία από τις πρώτες ερωτήσεις με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι γνωστοί και λιγότερο γνωστοί influencers στις ρεσεψιόν ή ακόμα και σε εταιρείες transfers του νησιού των ανέμων.

Η τοπική δημοτική αρχή ξέρει το πρόβλημα, όπως επίσης και η Αστυνομία. Όλοι όμως ζουν - στην κυριολεξία - από αυτό. 

Η ταρίφα για τη φύλαξη φτάνει τα €300 την ημέρα κατά κεφαλή. Κάποιοι που παρέχουν τη συγκεκριμένη υπηρεσία έχουν άδεια· οι περισσότεροι όχι. «Κάνουμε ελέγχους και εντοπίσαμε την περασμένη εβδομάδα δύο τέτοιους» λέει στο edolio5 αξιωματικός της Αστυνομίας που έχει αποσπαστεί στο νησί πρόσφατα.

«Το νησί των φουσκωτών» λέει ο αξιωματικός της ΕΛΑΣ στο edolio5 ότι μετατρέπεται η Μύκονος το καλοκαίρι. «Τουλάχιστον 200 μπράβοι από την Αθήνα έρχονται εδώ για μεροκάματο. Κανένας από αυτούς δεν έχει άδεια φύλαξης προσώπων». 

Η δουλειά για την Αστυνομία δεν είναι απλή μεταξύ άλλων επειδή σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί στον έλεγχο να πέσει πάνω σε «συνάδελφο που δουλεύει απόγευμα». 

Iδιοκτήτης του beach bar σχολιάζει στην εφημερίδα μας ότι οι αστυνομικοί που είναι αποσπασμένοι στο νησί «δεν τη βγάζουνε» και «χρειάζονται απογευματινή δουλειά, αλλά εμείς δεν φταίμε σε τίποτα».

Πρόσφατα τέθηκε σε αργία αστυνομικός που έπαιρνε πολύμηνη αναρρωτική άδεια με πλαστά χαρτιά από την υπηρεσία του για να δουλεύει στην Μύκονο. 

Πέρυσι ο αντιεισαγγελέας Εφετών Σύρου Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου είχε εξαρθρώσει με τη συνδρομή της Αστυνομίας ομάδα αστυνομικών που υπό τις διαταγές του προϊσταμένου τους παρείχαν υπηρεσίες φύλαξης σε βίλα Γερμανού ιδιοκτήτη beach bar. Είχε προηγηθεί έφοδος του εισαγγελέα στη βίλα, όπου διεξαγόταν παράνομο πάρτι με όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα (φοροδιαφυγή, ηχορύπανση, χρήση ναρκωτικών).

Τα νόμιμα και τα παράνομα λεωφορειάκια μαζί υπολογίζονται από τους γνωρίζοντες στις 6.000 – με τον αριθμό των αδειών ταξί να παραμένει καθηλωμένος στις 30. «Το νησί θεωρήθηκε με βάση τα πληθυσμιακά κριτήρια κορεσμένο από ταξί» λέει ο δήμαρχος Χρήστος Βερώνης, σχολιάζοντας τη χαοτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί .

Αστυνομικός που έχει επιφορτιστεί με τους ελέγχους στα transfers είπε στις «Βιώσιμες Κυκλάδες» ότι εκτός από τα «κατάμαυρα λεωφορειάκια» (που δεν έχουν καθόλου χαρτιά), ακόμα και οι οδηγοί νόμιμων transfers συμπεριφέρονται σε κάποιες περιπτώσεις παράνομα: «Σταματάνε στη διασταύρωση, παίρνουνε μια παρέα και βάζουνε τα χρήματα στην τσέπη τους αντί να τα δώσουν στην επιχείρηση, δεν γίνεται σε μία μεμονωμένη περίπτωση αλλά διαρκώς. Γράψαμε κάποιους την περασμένη εβδομάδα και μαζευτήκανε.

ΠΑΤΑ ΕΔΩ για να λαμβάνεις όλες τις νέες αναρτήσεις του ΕΔΩΛΙΟ5 !