Το «ευχαριστώ» της κυβέρνησης στον Εμφιετζόγλου που διέλυσε το «μαγαζί» του «Πατριωτικός Συνασπισμός» και στηρίζει Μητσοτάκη! Η απόφαση του Χρήστου Σταϊκούρα και το σβήσιμο ενός προστίμου - μαμούθ για καθυστέρηση του έργου Ρίο - Ψαθόπυργος που είχε αναλάβει η εταιρεία του μαζί με Ιταλούς.


Του ειδικού συνεργάτη

Οι εποχές είναι πολιτικά ύποπτες και όλα θέλουν την σωστή ανάγνωση!
Τελικά η κυβέρνηση δεν φάνηκε αχάριστη απέναντι στον Πρόδρομο Εμφιετζόγλου που εμφανίστηκε μεταξύ πρώτων και δεύτερων εκλογών να δηλώνει την επιθυμία του ότι αν μπει στην Βουλή θα στηρίξει Μητσοτάκη. Βέβαια υπέστη εκλογική καταρράκωση με 0,5%, στο μαγαζί που είχε στήσει και ονόμαζε Πατριωτικό Συνασπισμό.  Πρόστιμο ύψους 1,6 εκατ. ευρώ γλιτώνει ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου με πρόσφατη απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα.

Το εν λόγω πρόστιμο είχε καταλογιστεί εξαιτίας των σημαντικών καθυστερήσεων του σιδηροδρομικού έργου Ρίο-Ψαθόπυργος που είχε αναλάβει η ιταλική GD Infrastrutture και συνεργάζεται με τη Μηχανική Α.Ε. του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου από το 2017, αλλά ακόμα δεν έχει παραδοθεί.

Η αξία του έργου είχε εκτιμηθεί στα 96 εκατ. ευρώ και θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί εντός τριετίας, δηλαδή εντός του 2020.

Ωστόσο, αυτό δεν έγινε, ενώ υπεγράφη τον Ιούλιο του 2022 συμπληρωματική σύμβαση 10 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός του έργου να εκτινάσσεται στα 106 εκατ. ευρώ και επτά χρόνια ύστερα από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί.

Ο Χρήστος Παληός όταν ανέλαβε την ηγεσία της ΕΡΓΟΣΕ, που είχε δημοπρατήσει το έργο, αφού εξέτασε τις συμβάσεις αυτές αποφάσισε το φθινόπωρο του 2023 να διακόψει την εργολαβία, καθώς το έργο θα έπρεπε να είχε παραδοθεί τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς το αργότερο.

Μάλιστα, στην εν λόγω απόφαση γινόταν λόγος για ποινικές ρήτρες, οι οποίες μεταφράζονται σε αποζημίωση του αναδόχου προς την αναθέτουσα αρχή.

Ωστόσο, οι ανάδοχοι αντιστάθηκαν στην απόφαση αυτή και πέρασαν στην αντεπίθεση προχωρώντας σε ένσταση στο υπουργείο Υποδομών, ενώ υποστήριξαν ότι δεν τίθεται ζήτημα ποινικής ρήτρας καθώς οι καθυστερήσεις στο έργο δεν αποτελούν αποκλειστικά δική τους ευθύνη.

Όλα αυτά τα μελέτησε αρκετά, από ό,τι φαίνεται ο υπουργός Υποδομών και ακύρωσε την απόφαση του συνονόματου του επικεφαλής της ΕΡΓΟΣΕ, καθώς όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση που υπέγραψε χθες αποδέχεται την προσφυγή της «GD INFRASTRUTTURE SRL» και την ακύρωση της προσβαλλομένης απόφασης.

Τώρα βέβαια μπορείτε να μου πείτε ότι η ένταση ήταν δίκαιη και έπρεπε να απορριφθεί το πρόστιμο. Μπορεί! Το βέβαιο είναι όμως ότι η απόφαση του υπουργού ήταν το Α και το Ω και συνήθως έως πάντα οι αποφάσεις αυτές είναι χαριστικές. 

ΠΑΤΑ ΕΔΩ για να λαμβάνεις όλες τις νέες αναρτήσεις του ΕΔΩΛΙΟ5 !