Πέμπτη, Δεκεμβρίου 28, 2023

Η προστασία και η σιωπή του Μαξίμου σε ένα σκάνδαλο που βγάζει μάτια! Η στοιχηματική εταιρεία Betshop, που δεν έχει φορολογική ενημερότητα και τα 25.000.000 ευρώ πρόστιμο από φορολογικό έλεγχο στην πλάτη του επιχειρηματία Γαβριήλ Χαλεπλή. H προσφυγή στο ΣτΕ και οι χορηγίες που κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα.


Του ειδικού συνεργάτη

Εδώ τα πράγματα θέλουν διευκρινίσεις γιατί οργιάζουν οι φήμες για την κάλυψη της κυβέρνησης σε ένα ορατό σκάνδαλο. Η στοιχηματική εταιρία Betshop στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχουν επιβληθεί πρόστιμα και φόροι μετά από φορολογικό έλεγχο ύψους 25 εκ ευρώ, συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά.

Το παράδοξο είναι ότι η εταιρία του επιχειρηματία Χαλεπλή συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά (άραγε όταν επιβάλλονται πρόστιμα δεν δεσμεύονται οι λογαριασμοί;) και αναμένει να εκδικαστεί η αίτηση αναίρεσης στο ΣτΕ που έχει υποβάλει καθώς τα δικαστήρια σε πρώτο και δεύτερο βαθμό δεν τη δικαίωσαν στην προσφυγή που είχε κάνει εναντίον της επιβολής προστίμων και φόρων από την εφορία.

Η Betshop εξαιτίας του «βάρους» των 25 εκ ευρώ δεν διαθέτει φορολογική ενημερότητα.
Αυτό σημαίνει ότι δεν τηρεί τους όρους με βάση τους οποίους έλαβε άδεια διεξαγωγής τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου.

Έτσι η ΕΕ η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) στις 30 Οκτωβρίου της επέβαλε πρόστιμο 500.000 ευρώ για το γεγονός ότι δεν είχε από τις αρχές του 2023 φορολογική ενημερότητα ως όφειλε. Κάλεσε δε την εταιρία έως τις 30 Νοεμβρίου να καταθέσει φορολογική ενημερότητα. Ωστόσο η Betshop ούτε στις 30 Νοεμβρίου κατέθεσε φορολογική ενημερότητα.
Έτσι η ΕΕΕΠ αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου προκειμένου να αποφασίσει για τις νέες κυρώσεις που θα επιβάλλει για τη μη τήρηση της υποχρέωσης προσκόμισης φορολογικής ενημερότητας και στην νέα προθεσμία που τέθηκε στην στοιχηματική εταιρία.
Το πιθανότερο και μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ (πιθανολογείται ότι θα γίνει στις αρχές του 2024) είναι να συνεχίζει η εταιρεία να λειτουργεί κανονικά ενώ θα έπρεπε να είχε κλείσει χωρίς δεύτερη κουβέντα σε ένα κράτος δικαίου καθώς αυτό βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια της ολομέλειας του ΣτΕ!

Η Betshop έχει καταθέσει εγγυητική επιστολή 500.000 ευρώ στην ΕΕΕΠ η οποία θα καταπέσει σε περίπτωση ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της.

Πάντως το πρόστιμο των 500.000 ευρώ δεν είναι το πρώτο που επιβάλλεται από την ΕΕΕΠ στην Betshop καθώς έχει απασχολήσει την Εποπτική Αρχή της αγοράς παιγνίων και το παρελθόν και ειδικά κατά τη μεταβατική περίοδο λειτουργίας των στοιχηματικών εταιριών κυρίως για παραβάσεις των όρων εμπορικής επικοινωνίας (κοινώς παραπλανητικές διαφημίσεις και διαφημίσεις άνευ αδείας).
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Betshop είναι το εμπορικό σήμα της εταιρίας Β2Β Gaming Services που έχει ως έδρα της Μάλτα.

Με βάση τα όσα αναφέρει η ιστοσελίδα της εταιρίας ο Γαβριήλ Χαλεπλής είναι ο ιδρυτής και ηγέτης της εταιρίας.

Εμφανίζεται να έχει εμπλοκή και το Real Estate σε νησιά των Κυκλάδων και φέρεται να είναι μέτοχος της εταιρίας RIANESON Investments PLC που έχει εισαχθεί από το Σεπτέμβριο του 2023 τη Νέα Αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου η οποία είναι μη ρυθμιζόμενη αγορά. Η εταιρία με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία (εξάμηνο 2023) είχε ίδια κεφάλαια μόλις 600 χιλιάδες ευρώ.
Στην Ελλάδα έχει δύο θυγατρικές την PAKTIA I και PAKTIA II. Να σημειώσουμε ότι η Betshop είναι χορηγός σε διάφορες ομάδες, σωματεία και κοινωνικές δράσεις με ότι σημαίνει αυτό για την τύχη αυτών των χορηγιών εάν της αφαιρεθεί η άδεια. Όλα αυτά είναι ένας λόγος παραπάνω για ενημέρωση του αρμόδιου φορέα για το τι ακριβώς συμβαίνει.

Το edolio5 προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον κύριο Χαλεπλή αλλά δυστυχώς η επικοινωνία δεν κατέστη εφικτή αφού όλες οι κλήσεις μας ήταν... «υπό προώθηση». Θα φιλοξενήσουμε την άποψη του, ως έχουμε υποχρέωση και φυσικά οποιουδήποτε αναφερομένου στο ρεπορτάζ.

ΠΑΤΑ ΕΔΩ για να λαμβάνεις όλες τις νέες αναρτήσεις του ΕΔΩΛΙΟ5 !