Η άγνωστη κατάθεση μιας αλλοδαπής χορεύτριας στην ασφάλεια για την εκτέλεση με καλάσνικοφ του πυγμάχου Τάσου Μπερδέση! Οι φωτογραφίες, τα ονόματα και το ηχητικό υλικό παρέδωσε η Ρωσίδα Καλλονή.


Του Άρη Σπίνου

Η χορογράφος με καταγωγή από τη Ρωσία, πριν λίγους μήνες επιστέφτηκε την ΓΑΔΑ και κατέθεσε ονόματα και φωτογραφίες που κατά την γνώμη της σχετίζονται με την δολοφονία του πυγχμάχου Τάσου Μπερδέση. Αναφέρθηκε με ονόματα σε ανθρώπους που όπως ισχυρίστηκε της είχαν πει ότι "θα τελειώσουν μαζί του μια και καλή".

Η ίδια κατήγγειλε ότι ένα βράδυ ο συγκεκριμένος άντρας  (τον κατονόμασε και έδωσε και φωτογραφία του) της έστειλε φωτογραφία και βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με ένα όπλο.

«Του είπα ‘‘αφού μου στέλνεις όπλο θα σου κάνω καταγγελία’’. Το ίδιο βράδυ μου έστειλε ένα ηχητικό μήνυμα στο τηλέφωνο. Ακούω τη φωνή του να με καλεί ‘‘Λίλια’’ και μετά ακούγεται σαν κάποιος να ανοίγει το στόμα κάποιου, κάτι σαν πυροβολισμός και ένα αυτοκίνητο να φεύγει».

Η γυμνάστρια και χορογράφος, που τα τελευταία 12 χρόνια διαμένει μόνιμα και εργάζεται στην Ελλάδα, κατέγραψε τη συνομιλία και παρέδωσε στη ΓΑ∆Α όλο το υλικό.

Ο Τάσος Μπερδέσης συνδεόταν με τον χώρο της νύχτας, ενώ στο παρελθόν είχε απασχολήσει τις Αρχές για υποθέσεις εκβιασμών. Το θύμα της επίθεσης είχε εκτίσει στο παρελθόν ποινή φυλάκισης, ενώ στην Πάτρα είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή σε κύκλωμα εκβιαστών. Ωστόσο, για τη δεύτερη υπόθεση αθωώθηκε λίγο καιρό αργότερα, ενώ ένα διάστημα φυγοδικούσε στη Βουλγαρία. Τα τελευταία δύο χρόνια είχε μετακομίσει στην Αθήνα. Αν και προσπαθούσε να μη φαίνεται ότι φοβάται κάτι, έπαιρνε μέτρα προφύλαξης για παν ενδεχόμενο. Οπλοφορούσε, σύχναζε σε συγκεκριμένα στέκια και γυμναζόταν σε ένα σχετικά απομακρυσμένο γυμναστήριο πάνω από τη Βάρη, εκεί όπου δολοφονήθηκε.

Οι Αρχές μέχρι τώρα έχουν εστιάσει σε προσωπικές διαμάχες που είχε ο πυγμάχος τα τελευταία 2,5 χρόνια, κυρίως στην Πάτρα. Στο επίκεντρο είναι δύο πρόσωπα, σύμφωνα με πληροφορίες. Ο ένας από αυτούς είναι γνωστός επιχειρηματίας της πόλης, ο οποίος είχε έρθει σε δημόσια αντιπαράθεση με το θύμα. Στη ΓΑΔΑ κλήθηκε και κατέθεσε μάλιστα γνωστός Πατρινός, ο οποίος είχε απασχολήσει τις Αρχές σε υποθέσεις κυκλωμάτων της νύχτας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνδρας φέρεται στο παρελθόν να είχε διαφορές με τον δολοφονημένο Τάσο Μπερδέση.

Ο 39χρονος Τάσος Μπερδέσης το πρωί της Δευτέρας 31 Μαΐου έκανε την καθιερωμένη προπόνησή του, σε πυγμαχικό σύλλογο στην οδό Ανδρέα Παπανδρέου στη Βάρη. Λίγο πριν από τις 9.00 το πρωί πήγε στο αυτοκίνητό του και άνοιξε την πόρτα του συνοδηγού. Τότε τον προσέγγισε ένα γκρι τζιπ, ο συνοδηγός κατέβηκε από το όχημα και πυροβόλησε 14 φορές με καλάσνικοφ εναντίον του πυγμάχου από απόσταση μικρότερη των τριών μέτρων, πλήττοντάς τον θανάσιμα στο στήθος και το κεφάλι.