Η ώρα της τελικής κρίσης στις 22 Σεπτεμβρίου.! Ο Φουρλεμάδης, τα 16 χρόνια κάθειρξη και τα 5.000.000 ευρώ που "έφαγαν" τα κοτόπουλα! Στο εδώλιο του πενταμελούς εφετείου μαζί με την π. οικονομική διευθύντρια της "Αλληλεγγύης", που έχει καταδικαστεί 10 χρόνια.


Του Άρη Σπίνου

Η ώρα του πενταμελούς εφετείου έφτασε. Ο πρότερος έντιμος βίος αλλά και η καλή συμπεριφορά μετά την πράξη, ελαφρυντικά που οι δικαστές του πρωτόδικου δικαστηρίου τον Ιούνιο του 2018 αναγνώρισαν στο πρόσωπο του Δημήτρη Φουρλεμάδη, λειτούργησαν σαν καρυοθραύστης... στο «σπάσιμο» των ισοβίων για τον πρώην στενό συνεργάτη του μακαριστού Χριστόδουλου, που μπορεί να χρεώθηκε με 16ετή κάθειρξη αλλά παραμένει ελεύθερος μέχρι την εκδίκαση έφεσης που έχει προγραμματιστεί για τις 22 Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση υπεξαίρεσης εκατομμυρίων ευρώ δημοσίου χρήματος που χορηγήθηκε στη ΜΚΟ της Εκκλησίας της Ελλάδος «Αλληλεγγύη» για φιλανθρωπίες σε τρίτες χώρες, πριν από περίπου 12 χρόνια, χρήματα που... έχασαν τον προορισμό τους προς την αλληλεγγύη!

Οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων είχαν κρίνει ομόφωνα ένοχο τον πρώην επικεφαλής της «Αλληλεγγύης» για το κακούργημα της υπεξαίρεσης κατ’ εξακολούθηση με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου και για το κακούργημα της απλής απιστίας στην υπηρεσία, καθώς τα μέλη της έδρας υιοθέτησαν την εισαγγελική πρόταση και προχώρησαν σε κατ’ επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας από απιστία με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου 1608 του ’50.

Παράλληλα, ο Δ. Φουρλεμάδης αθωώθηκε για μία πράξη της απιστίας που αφορούσε αγορά ακινήτου στην Κυψέλη, ενώ το αίτημα της υπεράσπισής του για αναστολή εκτέλεσης της ποινής μέχρι την εκδίκαση της έφεσής του έγινε δεκτό με την επιβολή του περιοριστικού όρου της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και την καταβολή εγγυοδοσίας 10.000 ευρώ.

Σε κάθειρξη 10 ετών με αναστολή καταδικάστηκε για απλή συνέργεια στην υπεξαίρεση και η συγκατηγορούμενη του Δημήτρη Φουρλεμάδη, που φέρεται να ήταν πρώην οικονομική διευθύντρια της «Αλληλεγγύης», ενώ επίσης το δικαστήριο της αναγνώρισε τα ίδια ελαφρυντικά. Η Γκάσιου Γεωργία κρίθηκε ένοχη με οριακή πλειοψηφία, ενώ το δικαστήριο επιδίκασε στο Δημόσιο αποζημίωση: 5.000 ευρώ να καταβάλει ο Δ. Φουρλεμάδης και 1.000 ευρώ η συγκατηγορούμενή του.

Στο σκεπτικό της καταδίκης οι δικαστές δέχτηκαν ότι ο Δημήτρης Φουρλεμάδης ιδιοποιήθηκε παράνομα ποσό 5,1 εκατ. ευρώ που ήταν η προκαταβολή χορηγίας του ΥΠΕΞ για αποστολή κατεψυγμένων πουλερικών στο Ιράκ.

Επίσης, ποσό 450.000 ευρώ που αφορούσε πέντε διαφορετικές χορηγίες του ΥΠΕΞ από το 2005 έως το 2007.

Το δικαστήριο -σύμφωνα και με την εισαγγελική εισήγηση- δέχτηκε ότι τα χρήματα αυτά ξοδεύτηκαν «σε ανοίκειες πληρωμές», για δαπάνες άσχετες με φιλανθρωπίες, όπως μισθοδοσίες της ΜΚΟ, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, ΙΚΑ, φόροι, αμοιβές σε επικοινωνιολόγους, επιταγές προς τρίτους.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών έχει καταλογίσει στη ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» συνολικό ποσό επιστροφής 6,4 εκατομμύρια ευρώ, οφειλή για την οποία έχουν δεσμευτεί ακίνητα της οργάνωσης αλλά και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Τέλος, το δικαστήριο κήρυξε ομόφωνα αθώους τους δύο οικονομικούς επιθεωρητές της Εκκλησίας της Ελλάδος, που κατηγορούνταν για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης.