Σεισμός στις φυλακές! 300 αποφυλακίσεις με "μαϊμού" ιατρικά πιστοποιητικά στο στόχαστρο της εισαγγελίας. Σε δεκάδες γιατρούς και σκληρούς ποινικούςαναμένεται να ασκηθεί ποινική δίωξη για κακουργήματα και πλημμελήματα.


Του Άρη Σπίνου

Τρία χρόνια , από τον Σεπτέμβριο του 2018, προσπαθεί η Ελληνική Δικαιοσύνη να ξεκαθαρίσει το τοπίο το τοπίο για τις αποκαλούμενες “ανάπηρες” αποφυλακίσεις , δηλαδή την έξοδο από τις φυλακές κρατουμένων με υψηλές ποινές που προσκόμισαν πιστοποιητικά αναπηρίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έρχονται στο φώς επι τάπητος έχουν τεθεί περίπου 300 αποφυλακίσεις βαρυποινιτών , ενώ ήδη έχουν κληθεί ως ύποπτοι γιατροί που φέρονται να εμπλέκονται.

-Η έρευνα ξεκίνησε με παραγγελία της τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, το Σεπτέμβριο του 2018 , με την οποία ζήτησε όλα τα αποφυλακιστήρια όσων καταδίκων βγήκαν με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% από το 2015 και μετά

-Είχε προηγηθεί η αποφυλάκιση του επιχειρηματία Φλώρου

Στην Δικαιοσύνη είχε φτάσει και φάκελος που περιέγραφε ένα ευρύ κύκλωμα γιατρών που επ αμοιβή βάφτιζε ανάπηρους. Μέσω των πιστοποιητικών κάποιοι αποφυλακίζονταν και κάποιοι άλλοι έπαιρναν μέχρι και αναπηρικές συντάξεις.

Σύμφωνα μάλιστα με απαντητικό έγγραφο της αρμόδιας υπηρεσίας της ΕΛΑΣ, τον Μάρτιο του 2019 , το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (2015-2018) «οι κρατούμενοι που αποφυλακίστηκαν κατά τη διερευνόμενη περίοδο , σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 110Α του ΠΚ είναι άνω των 300». Είναι βέβαια προφανές πως δεν αφορούν όλες οι περιπτώσεις «παράνομές» αποφυλακίσεις.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση απόστρατου αστυνομικού ,  Ο αστυνομικός καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία σε 21 χρόνια και αποφυλακίστηκε με αναπηρία 70% μετά από 4 . Όπου η αναπηρία συνίστατο σε 20% ψυχική ασθένεια και 50% σε αδενοκαρκίνωμα προστάτη, εκφυλιστική σπονδυλοπάθεια μέχρι και δερματοπάθεια… 

Η έρευνα περιλαμβάνει το σύνολο των φυλακών της χώρας και αφορά 6 πλημμελήματα και κακουργήματα