Ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών των Αραβικών Εμιράτων αγόρασε το "φιλέτο" του χρεοκοπημένου Χρηματιστή Τζιβέλη και το ξενοδοχείο Ερμιόνη Club στο Πόρτο Χέλι.


edolio5 team 

Υπάρχουν άνθρωποι στους οποίους ταιριάζει γάντι ο όρος «αινιγματική προσωπικότητα» και ο σεΐχης Ταχνούν μπιν Ζαγέντ αλ Ναϊάν πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να ανήκει στη συγκεκριμένη κατηγορία. Βαθύπλουτος, αρχηγός των Μυστικών Υπηρεσιών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και μεγάλος επενδυτής στον χώρο του real estate, παραμένει στα 49 του χρόνια ένας εν πολλοίς άγνωστος σεΐχης. Προ ημερών έγινε... ευρύτερα γνωστός στη χώρα μας ως ο Αραβας που «χτύπησε» ένα ακίνητο-φιλέτο στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου το οποίο είχε βγει σε πλειστηριασμό και ένα παλιό ξενοδοχείο στο Πόρτο Χέλι.

Από τον καινούριο χρόνο το πρώτο θα μεταμορφωθεί σε πολυτελές κατάλυμα και το δεύτερο σε ξενοδοχείο έξι αστέρων. Η δραστηριοποίηση του σεΐχη στην Ελλάδα ήταν μάλλον αναμενόμενη για όσους ξέρουν καλά πώς κινείται μέσω του δικού του Royal Group UAE, έναν θηριώδη όμιλο με δεκάδες εταιρείες -λέγεται ότι ξεπερνάνε τις 60-, ο οποίος έχει κύκλο εργασιών 75 δισ. δολα­ρίων. Ο ίδιος έχει προσωπική περιουσία άνω των 10 δισ. δολαρίων, όπως την έχουν υπολογίσει ανεπίσημα, αφού η μυστικότητα που διακρίνει κάθε λεπτομέρεια της ζωής του είναι πανταχού παρούσα.

Ο υπερπράκτορας των δισ. και η Ελλάδα

Στις 4 Δεκεμβρίου του 1971 ο σεΐχης Ζαγέντ μπιν Σουλτάν αλ Ναϊάν πληροφορήθηκε τον ερχομό του έκτου γιου του, καρπό του γάμου του με την τρίτη σύζυγό του Φατίμα. Ο άνθρωπος που ίδρυσε ουσιαστικά τα ΗΑΕ και ήταν μια εξέχουσα μορφή του αραβικού κόσμου μάλλον δεν φανταζόταν ότι ένας από τους γιους του θα γινόταν ταυτόχρονα ο υπερπράκτορας της Μέσης Ανατολής και ένας πολύ μεγάλος επενδυτής.

Ο 49χρονος σήμερα Ταχνούν κατάφερε ώστε τα Εμιράτα να είναι το μοναδικό ίσως κράτος στον κόσμο που δεν παρακολουθείται από τη CIA, να πείθει τον πολύ Γιόσι Κοέν -τον αρχηγό της Μοσάντ- να τον επισκεφθεί και να διατηρεί ταυτόχρονα ισορροπίες με την Τεχεράνη, τον μεγαλύτερο εχθρό της Αμερικής και του Ισραήλ. Είναι σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας και αρχηγός των Μυστικών Υπηρεσιών στα Εμιράτα, τίτλος που του προσδίδει μεγάλη εξουσία, αλλά και μια μυστικότητα σε ό,τι τον αφορά, τόσο στον επαγγελματικό όσο και στον ιδιωτικό του βίο. Οσο κι αν ψάξει κανείς δεν θα βρει φωτογραφία της γυναίκας του Χάλα, ούτε πόσα παιδιά απέκτησε μαζί της, αφού δεν αναφέρεται ούτε στο επίσημο βιογραφικό εκείνης, το οποίο είναι πλούσιο σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις της στις τέχνες και κυρίως στην ποίηση.

Όσο για το δικό του, είναι επίσης λιτό, ακόμη και σε ό,τι αφορά το Royal Group, έναν τεράστιο όμιλο με δεκάδες εταιρείες, ελάχιστες εκ των οποίων κατονομάζονται, ο οποίος είδε ευκαιρίες επενδύσεων στην Ελλάδα και προχώρησε άμεσα στις ενδεδειγμένες κινήσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με ένα ακίνητο-φιλέτο στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, έναν από τους ακριβότερους δρόμους της Αθήνας, το οποίο παλαιότερα ανήκε στον επιχειρηματία και μεγαλοεπενδυτή του Χρηματιστηρίου Γιάνη Τζιβέλη. Βρίσκεται στη συμβολή της Αρεοπαγίτου με τη Μακρυγιάννη, βγήκε σε πλειστηριασμό από χρηματοπιστωτικό ίδρυμα και «χτυπήθηκε» από ανθρώπους του Ταχνούν μπιν Ζαγέντ αλ Ναϊάν με άγνωστο τίμημα. Το πενταώροφο οίκημα, σύμφωνα με τα λιγοστά που έχουν διαρρεύσει, αναμένεται να μεταμορφωθεί μέσα και έξω ώστε να δημιουργηθούν luxury κατοικίες για ανθρώπους με υψηλά εισοδήματα, αλλά και να στεγάσει δύο εστιατόρια με ηχηρά ονόματα από brands του εξωτερικού, όπως είναι το «Cipriani».

H δεύτερη αφορά το «Ermioni Club», ένα παλιό ξενοδοχείο στο Πόρτο Χέλι, το οποίο εκτείνεται σε μια έκταση 220 στρεμμάτων και αγοράστηκε πέρυσι, αφού το location είναι ιδανικό και η περιοχή ονειρική. Εκεί θα δημιουργηθούν ένα luxury ξενοδοχείο έξι αστέρων, ιδιωτικές βίλες και φημισμένα εστιατόρια, απαλείφοντας κάθε μνήμη από το παλιό ξενοδοχείο που έχει δομές στα πρότυπα της δεκαετίας του ’80.