Τους παρακολουθούσε η Ε.Υ.Π. 10 μήνες! Συνελήφθη ο γραμματέας του Τουρκικού προξενείου στην Ρόδο (Φωτό) και ένας Έλληνας ναύτης του πλοίου Ρόδος-Καστελόριζο για κατασκοπία σε βάρος της Ελλάδος.


Του Άρη Σπίνου 

Μια υπόθεση Τουρκικής κατασκοπίας σε βάρος της Ελλάδος  ερευνούν οι Αρχές στη Ρόδο. Όπως ενημέρωσε η αστυνομία το βράδυ του Σάββατου, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δυο Ελλήνων, μουσουλμάνων το θρήσκευμα, για κατασκοπεία. Ο ένας, δουλεύει σε πλοίο της γραμμής Ρόδος – Καστελόριζο και ο δεύτερος στο τουρκικό προξενείο στο νησί ως γραμματέας, που είχε στρατολογήσει τον πρώτο.

Η έρευνα της ΕΥΠ και της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας στη Ρόδο έφερε στο φως την περίεργη υπόθεση κατασκοπείας, με εμπλεκόμενους τους δύο άνδρες.

Συγκεκριμένα από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος των δυο Ελλήνων για παράβαση του άρθρου 148 Π.Κ. (κατασκοπεία) και του Α.Ν. 376/1936 (περί μέτρων ασφαλείας οχυρών θέσεων) κατά συναυτουργία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για έναν Έλληνα μουσουλμάνο με καταγωγή από την Κομοτηνή, μάγειρα σε πλοίο που εκτελεί δρομολόγιο στην άγονη γραμμή Καστελόριζο- Ρόδο και σε άλλα νησιά, ο οποίος είχε τεθεί υπό παρακολούθηση από τον Αύγουστο του 2020.

Οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι καταγράφονταν συστηματικά οι επαφές του και τηλεφωνικές συνομιλίες, από τις οποίες φαίνεται να προκύπτει ότι παρείχε πληροφορίες απόρρητου-στρατιωτικού περιεχομένου στους Τούρκους. Συγκεκριμένα, εκτός από πληροφορίες, φέρεται να φωτογράφιζε πολεμικά πλοία και στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Όταν συνελήφθη, η αντίδραση του ήταν η άρνηση όλων των κατηγοριών.

Ο έτερος κατηγορούμενος, έχει απασχολήσει την επικαιρότητα και στο παρελθόν και υπηρετεί σε καίρια θέση στο τουρκικό Προξενείο της Ρόδου. Είχε επαφές με τον πρώτο και θεωρείται αρμοδίως ως ο κύριος σύνδεσμός του με τους Τούρκους.

Οι πληροφορίες  αναφέρουν ότι διενεργήθηκε έρευνα στην οικία του παρουσία δικαστικού λειτουργού και κατασχέθηκαν υπολογιστές και τηλέφωνα. Ο ίδιος ζήτησε και έλαβε πενθήμερη προθεσμία για να δώσει εξηγήσεις παρουσία συνηγόρου.