Το λόγο έχει η δικαιοσύνη! Μετά την μήνυση που κατέθεσαν οι γονείς για τον θάνατο μέσα στο παιδικό σταθμό του μικρού Γιαννάκη τους, 2,5 ετών, ο εισαγγελέας κάλεσε τον Άρη Σπίνο να παραδώσει το έγγραφο που αποδείκνυε ότι η δήμαρχος Αγίου Δημητρίου γνώριζε ότι ο παιδικός σταθμός λειτουργούσε χωρίς άδεια... 2 χρόνια!


Του Άρη Σπίνου 

Μετά την μήνυση που κατέθεσαν οι γονείς του άτυχου  2,5 ετών παιδιού πνίγηκε πριν από έναν περίπου χρόνο με το φαγητό του σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό, στον Άγιο Δημήτριο, τον λόγο πλέον έχει η δικαιοσύνη.

Πατέρας και μάνα βρέθηκαν σε τηλεοπτική εκπομπή και ζητούν να βγει στο «φως» η αλήθεια για τον χαμό του παιδιού τους.

Η μητέρα που ακόμα δεν έχει συνειδητοποιήσει τι συνέβη στο παιδί της, σπαράζει: «Εκείνη τη μέρα δεν ήθελα να τον πάω στον παιδικό σταθμό… Είχα ζητήσει να μου δώσουν το μενού να δω τι φαγητό έχουν… Αν ήξερα ότι είχαν αρακά δε θα τον πήγαινα εκείνη την ημέρα, δεν τρώει τα λαχανικά… Έφυγα και τον άκουσα να κλαίει… Ήθελα να γυρίσω πίσω να τον πάρω, αλλά σκέφτηκα ότι θα συνηθίσει», είπε για τη μοιραία εκείνη ημέρα που έχασε το σπλάχνο της.

«Οι γιατροί μού είπαν ότι το παιδί μου είναι δυνατό. Έδωσε μεγάλη μάχη», πρόσθεσε με δάκρυα στα μάτια.

Το χρονικό της υπόθεσης

Οι πρώτες πληροφορίες ήθελαν το άτυχο αγοράκι να πνίγηκε από αρακά που είχε το μεσημεριανό μενού του σταθμού, ενδεχόμενο που υποστηρίζουν και οι γονείς του. Το παιδί, μετά το περιστατικό, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παίδων, όπου οι γιατροί είπαν στους γονείς του ότι το παρέλαβαν νεκρό, καθώς ο εγκέφαλός του από την έλλειψη οξυγόνου είχε νεκρωθεί. Ως αποτέλεσμα δημιουργήθηκε εκτεταμένο οίδημα στον εγκέφαλο και κατά συνέπεια υπέστη καρδιοαναπνευστική ανακοπή. Οι γιατροί έκαναν προσπάθειες ανάνηψης και επαναφοράς της καρδιάς τους, με αποτέλεσμα η καρδούλα του να λειτουργήσει ξανά. Τελικά ο μικρός Γιάννης δεν άντεξε και κατέληξε 10 ημέρες μετά.

Τι δηλώνουν οι υπεύθυνοι του σταθμού

Από την πλευρά τους, οι υπεύθυνοι του παιδικού σταθμού, μέσω της πληρεξούσιας δικηγόρου τους, ισχυρίστηκαν ότι ο θάνατος του μικρού δεν οφείλεται σε πνιγμό, καθώς οι αεραγωγοί του ήταν κενοί, όπως ενημερώθηκαν από τους γιατρούς. Πρόσθεσαν, δε ότι το παιδί είχε πέσει και από την καρέκλα, ενώ σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, ζήτησαν οδηγίες από το ΕΚΑΒ, του παρείχαν τις πρώτες βοήθειες και το παιδί έκανε εμετό, βγάζοντας όλο το φαγητό.


Τι έδειξε η νεκροψία – νεκροτομή
Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση και τη νεκροψία – νεκροτομή που διενέργησε ο ιατροδικαστής Νικόλαο Καλόγρια, «η παρουσία ξένου σώματος δεν επιβεβαιώθηκε. Το γεγονός, όμως, ότι η καρδιοαναπνευστική ανακοπή έλαβε χώρα κατά τη σίτιση, θέτει σαφή υποψία για εισρόφηση που προηγήθηκε της ανακοπής. Η δε απουσία άλλου υποκείμενου νοσήματος που να δικαιολογεί την ανακοπή, θέτει υπόνοια για εισρόφηση που προηγήθηκε της ανακοπής και σχετίζεται αιτιωδώς με αυτή».

Πλέον, οι γονείς του μικρού Γιάννη ζητούν να πραγματοποιηθεί έρευνα για το αν οι υπεύθυνοι του παιδικού σταθμού έπραξαν τα δέοντα για να σωθεί το παιδί τους. Ο πατέρας αναφέρει, μάλιστα, στη μηνυτήρια αναφορά, ότι έχει στα χέρια του έγγραφα που αποδεικνύουν ότι ο εν λόγω σταθμός λειτουργούσε χωρίς άδεια την περίοδο που συνέβη το περιστατικό.

Το edolio5 έχοντας στην διαθεσή του το φάκελο της μη αδειοδότησης του παιδικού σταθμού που έγινε νεκροταφείο για το αγγελούδι, προχώρησε από την πρώτη στιγμή σε αποκαλύψεις που αφήνουν έκθετη την δήμαρχο αλλά και τις υπηρεσίες του δήμου.Την Πέμπτη, 17/10/2019,ο δημοτικός σύμβουλος και δικηγόρος Παναγιώτης Λασκαρίδης αποκάλυψε την παράνομη (χωρίς άδεια) λειτουργία του παιδικού σταθμού "Α-ΜΠΕ-ΜΠΑ-ΜΠΛΟΜ" στον Άγιο Δημήτριο,όπου έχασε την ζωή του ο τρίχρονος Γιαννάκης. Η δήμαρχος Ανδρούτσου, έσπευσε σπασμωδικά να διαψεύσει ,με μια ανακοίνωση που την εξέθεσε αφάνταστα.Ισχυρίστηκε ότι δήθεν ο παιδικός σταθμός λειτούργει με μια προέγκριση. Σε καμία περίπτωση όμως δεν προβλέπεται από τον Νόμο η λειτουργία ενός παιδικού σταθμού με προέγκριση. Μπορεί να λειτουργήσει μόνο με οριστική άδεια. Η προέγκριση δε που επικαλείται η δήμαρχος, δεν έχει καμία σχέση με τη λειτουργία του παιδικού σταθμού,αλλά αφορά στα σχέδια του κτιρίου(!) τα οποία όμως και αυτά όταν έγινε επιτόπια αυτοψία του κτιρίου, βρέθηκαν να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και απορρίφθηκαν!!!Το edolio5 έχει στην διαθεσή του αποκαλυπτικά έγραφα φωτιά που υπογράφει ο νομικός σύμβουλος του δήμου Ισίδωρος Μποτωνάκης όπου εισηγείται από τις 15/2/2019 την διακοπή λειτουργίας του παιδικού σταθμού λόγο ακαταλληλότητας.Το έγγραφο αυτό εκτός των άλλων αρμοδίων υπηρεσιών του δήμου το κοινοποιεί και στην δήμαρχο!!!Παρά όλα αυτά συνέχιζε να λειτουργεί  μέχρι το μοιραίο γεγονός. Ύστερα από αυτό το ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στο edolio5 στις 19/10/19 ο εισαγγελέας ζήτησε να του το παραδώσουμε, γεγονός που θα πράξουμε τις επόμενες μέρες. 

Στην πραγματικότητα ο εν λόγω παιδικός σταθμός μεταφέρθηκε από την Αργυρούπολη (διότι εκεί του είχε ανακληθεί η άδεια), και λειτουργούσε παράνομα στον Δήμο Αγίου Δημητρίου  για ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΕΧΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ. Όλα αυτά τα χρόνια το αίτημα για χορήγηση άδειας λειτουργίας του, έχει εξεταστεί ΔΕΚΑ (10) ΦΟΡΕΣ από την αρμόδια επιτροπή (5 κατά το έτος 2018 και άλλες 5, κατά το έτος 2019) και τις 10 φορές έχει απορριφθεί λόγω ελλείψεως βασικών προϋποθέσεων λειτουργίας. Παρ' όλα' αυτά όμως ο παιδικός σταθμός λειτουργούσε! 

Σήμερα μετά το θάνατο του μικρού... ο σταθμός πήρε άδεια.