Μαρία Τατάκη! Αυτή είναι η εισαγγελέας που τέθηκε σε αργία με απόφαση του Α.Π. επειδή επί των ημερών της "χάθηκαν"... 1.000 δικογραφίες. Τι είπε ως δικαιολογία στους αεροπαγίτες: "Για όλα φταίει μια γάτα..."

 
Του Άρη Σπίνου 

Εξηγήσεις οι οποίες δεν στέκουν σε λογική φέρεται να έδωσε η πρώην εισαγγελέας Πρωτοδικών, Μαρία Τατάκη, κατά τη διάρκεια παρουσίας της στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο το οποίο έκρινε, τον Σεπτέμβρη, το ζήτημα που ανέκυψε μετά τη γνωστοποίηση ότι επί ημερών της εξαφανίστηκαν δεκάδες φάκελοι με δικογραφίες.

Όπως αποκαλύπτει το edolio5 το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (ΑΔΣ) ύστερα από ερώτημα του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, συνεδρίασε στις 9 Σεπτεμβρίου 2020 προκειμένου να κρίνει εάν η εισαγγελική λειτουργός, Μαρία Τατάκη, πρέπει να τεθεί σε αργία ή όχι. Ενώπιον του ανώτατου δικαστικού συμβουλίου παρουσιάστηκε η ελεγχόμενη εισαγγελέας η οποία πάντως δεν μπόρεσε να δώσει πειστικές απαντήσεις σε ότι αφορά την εξαφάνιση των δικογραφιών! Ερωτώμενη από τους αρεοπαγίτες η κυρία Τατάκη, απλά δεν απάντησε για τον τρόπο που “χάθηκαν” δεκάδες φάκελοι αλλά και κούτες οι οποίες περιείχαν ιδιαίτερα σημαντικές δικογραφίες από τα δικαστήρια της Κέρκυρας που αφορούσαν ιδιαίτερα σημαντικές υποθέσεις. “Η παρουσία της ήταν απογοητευτική. Δεν έδωσε καμία εξήγηση”, αναφέρει στο edolio5 ανώτατη δικαστική πηγή.  Το αποτέλεσμα ήταν η κυρία Τατάκη να τεθεί, τελικά, σε αργία.


“Φταίει η γάτα”

Hπρώην εισαγγελέας Πρωτοδικών Κέρκυρας Μαρία Τατάκη μιλώντας στο Start και τον Κυριάκο Μάνεση, υποστήριξε ότι για τη μεταφορά των δικογραφιών ευθύνεται μια γάτα που απέκτησε το 2017!



Η εισαγγελέας Μαρία Τατάκη

“Τον Οκτώβριο του 2017 πήρα ένα μικρό γατάκι και το σπίτι μου γέμισε ψύλλους. Αναγκάστηκα να μείνω αλλού και να απομακρύνθηκα από την οικία μου. Επίσης από το σπίτι μου απομακρύνθηκαν σχεδόν όλα τα έπιπλα και η οικοσκευή (ρούχα και σχετικά). Στο σπίτι ήρθαν πολλοί άνθρωποι, το έβαψα και ήρθε ο άνθρωπος να ψεκάσει έξι φορές. Θα
τον βρω και θα τον προτείνω μάρτυρα. Τότε μια στενή οικογενειακή φίλη με βοήθησε και μετέφερα ό,τι υπήρχε στο σπίτι μου, στο δικό της σπίτι στο χωριό. Κυρίως ρούχα, αλλά και κάποια έπιπλα, τότε μεταφέρθηκαν και αυτές οι δικογραφίες οι οποίες βρίσκονταν στο σπίτι μου μετά την μετακόμιση του 2012 από την παλαιά εισαγγελία στο νέο κτίριο. Αυτά ήταν για καταστροφή όπως και πολλά άλλα τα οποία καταστράφηκαν. Εγώ δεν τα κατέστρεψα τα μετέφερα. Τα περισσότερα ήταν άνω δεκαετίας. Στο διάστημα που δεν υπήρξα προϊσταμένη της εισαγγελίας, άλλωστε το 2008 είχα μετατεθεί στην Θεσπρωτία και επανήλθα το 2010. Προϊσταμένη ανέλαβα τον Σεπτέμβριο του 2014. Μέσα στην αναστάτωση αυτά ξεχάστηκαν εκεί στον Γαρούνα”. Η Μαρία Τατάκη συνέχισε: “Πάντα αναφέρομαι σε αυτά που είναι χρεωμένα σε εμένα και για τα οποία ελέγχομαι.Δεν είχα κανένα λόγο να μην τα εμφανίσω, αν πάλι είχα δόλο δεν θα βρισκόταν εκεί, σε χώρο εμφανή χωρίς να είναι κρυμμένα. Η κυρία που διέθεσε το σπίτι της δεν έχει τις γνώσεις να κατανοήσει το περιεχόμενο και εγώ δεν είχα κανένα λόγο να τα αφήσω εκεί και να την επιστρέψω στην υπηρεσία. Άλλωστε μέσα σε αυτές βρίσκονται πολλές παραδείγματος χάριν με αιφνίδιους θανάτους. Τι λόγο θα είχα να τις κρύψω; Επίσης κάποιοι κατηγορούμενοι έχουν δικαστεί πολλές φορές απο εμένα… Όπως σας είπα η πλειοψηφία ήταν παλιές αλλά μέσα βρισκόταν όπως φαίνεται και άλλες από ό,τι μου είπαν μέχρι χρόνο τέλεσης το 2016. Αυτές όντως μου είχαν διαφύγει και ούτε καν όσο και αν είναι ανόητο, δεν σκέφτηκα αυτή τη μετακίνηση ή τι εμπεριείχαν όλα αυτά. Αν το είχα σκεφτεί θα τα είχα επιστρέψει και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Μπλόκαρα. Αυτό το ξέρουν όλοι αυτό να το πληρώσω, αλλά θεωρώ άδικο και οδυνηρό να μου καταλογίζουν δόλο”.

Το ιστορικό

Η υπόθεση η οποία είναι πρωτοφανής στα ελληνικά δικαστικά χρονικά έλαβε νέα τροπή καθώς μετά από μεθοδικές ενέργειες του διαδόχου της Μαρίας Τατάκη, Διονύση Λαμπρίδη, σε έφοδο που πραγματοποιήθηκε στο φιλικό σπίτι της ελεγχόμενης εισαγγελέως στο χωριό Γαρούνα βρέθηκαν όχι 502 αλλά 1000 δικογραφίες! Η εκτίμηση είναι πως πρόκειται για το σύνολο σχεδόν των δικογραφιών που χάθηκαν από τα δικαστήρια της Κέρκυρας, απώλεια που έκανε πολλούς να μιλούν το παραδικαστικό της Κέρκυρας, με στόχο την παραγραφή δεκάδων σοβαρών αδικημάτων που περιγράφονται σε αυτές. Όπως βεβαίως και την ατιμωρησία κατηγορουμένων σε σοβαρές υποθέσεις, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν και ορισμένα τρανταχτά ονόματα του νησιού.Οι χαμένες δικογραφίες

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του "Ε5" μόνο τρία πρόσωπα γνώριζαν την επιχείρηση «αστραπή» για την ανακάλυψη του μέρους όπου κρύβονταν όχι οι αναζητούμενες 502 αλλά 1.000 τελικώς ποινικές δικογραφίες:
Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας, ο Εισαγγελέας Εφετών Κέρκυρας Κωνσταντίνος Κουκούτσης που άναψε το πράσινο φως για την έφοδο και ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Κέρκυρας Διονύσιος Λαμπρίδης, ο οποίος αξιοποίησε την πληροφορία που του δόθηκε οργανώνοντας και εκτελώντας κάτω από άκρα μυστικότητα την επέμβαση. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ίσως πρόλαβε λίγο πριν καταστραφούν.

Για την επιχείρηση δεν γνώριζε ούτε η Αστυνομική Διεύθυνση αλλά ούτε και η Ασφάλεια Κέρκυρας. Ο κ. Λαμπρίδης είχε την εξουσιοδότηση να επιλέξει αυτός τον χρόνο δράσης. Έτσι, την ημέρα του «ντου» κάλεσε στο τηλέφωνο αιφνιδιαστικά τον Διευθυντή Ασφαλείας του νησιού και ζήτησε να του στείλει άμεσα 3 περιπολικά και 6 άντρες για μια κατ’ οίκον έρευνα. Στην ερώτηση του Διευθυντή για το «πού θα πάνε», ο Εισαγγελέας του απάντησε ότι «θα το δουν όταν θα φθάσουν στον τόπο της έρευνας».

Το σπίτι όπου ήταν κρυμμένες οι «εξαφανισμένες» δικογραφίες ήταν τελικά στο χωριό του Κάτω Γαρούνα, στη δυτική ακτή της Κέρκυρας, περίπου 15 χιλιόμετρα από την πόλη.

Υπόθεση

Το κουβάρι της πρωτοφανούς αυτής υπόθεσης για το Παραδικαστικό στην Κέρκυρα άρχισε να ξετυλίγεται τον Φεβρουάριο του 2019 όταν η τότε Εισαγγελέας Εφετών Κέρκυρας ζήτησε από την υφιστάμενή της Εισαγγελέα Πρωτοδικών τρεις ποινικές δικογραφίες για τις οποίες είχε δεχθεί καταγγελίες ότι καθυστερεί η διεκπεραίωσή τους. Μεταξύ αυτών ήταν η καταγγελία τοπικού Συλλόγου για διαρκή ρύπανση του περιβάλλοντος στην χωματερή.

Τότε, όπως λένε παράγοντες του νησιού, ξεκίνησε ένας πόλεμος για να μετακινηθεί από την Κέρκυρα η Εισαγγελέας Εφετών και να παραμείνει η Πρωτοδικών. Τελικά τα αδικήματα για την ρύπανση του περιβάλλοντος με απόφαση του Συμβουλίου Πλημ/κών Κέρκυρας κρίθηκε ότι είχαν παραγραφεί γιατί καθυστέρησε η διεκπεραίωση της δικογραφίας.

Ο Άρειος Πάγος τον Οκτώβρη 2019, όταν έλαβε γνώση για την «κόντρα» των δύο εισαγγελικών λειτουργών αποφάσισε την μετάθεσή τους στην Αθήνα έως ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Οι διάδοχοί τους, Πρωτοδικών Λαμπρίδης και Εφετών Κουκούτσης, ανέλαβαν καθήκοντα τον Φλεβάρη 2020. Ο πρώτος έλεγξε τι παραλαμβάνει και μέσα σε λίγες ημέρες αντιλήφθηκε ότι πολλές δικογραφίες έχουν κάνει «φτερά».

Στο μεταξύ η περί ου ο λόγος Εισαγγελέας Πρωτοδικών η οποία φέρεται να εμπλέκεται στο Παραδικαστικό στην Κέρκυρα μετά τη μετάθεση τέθηκε και σε αργία από τον Άρειο Πάγο, καθώς της ασκήθηκε ποινική δίωξη για νόθευση εγγράφων και κατάχρηση εξουσίας. Όπως είχε προκύψει μέσα από την προκαταρκτική έρευνα, σε τρεις δικογραφίες που χειριζόταν είχαν παραποιηθεί στοιχεία. Ουδείς όμως τότε φανταζόταν αυτό που διαπιστώθηκε στη συνέχεια: το ότι είχε προσπαθήσει τελικά να «εξαφανίσει» 1000 φακέλους.