Δευτέρα, Ιουλίου 22, 2024

Οι 4 «κουκουλοφόροι» της Novartis, οι βαλίτσες που πήραν για να καταθέσουν και τα 2 βαθιά λαρρύγια που «κόπηκαν» από το πρόγραμμα λόγο αναξιοπιστίας ! Το αμετάκλητο βούλευμα που απαγορεύει την δημοσιοποίηση των ονομάτων τους, οι 2 κοινοί μάρτυρες σε Ελλάδα και ΗΠΑ και το τέχνασμα της ΑΑΔΕ για να βρει τι έγιναν τα 30 εκατ. ευρώ που δόθηκαν.


edolio5 team

Πολύ κουβέντα για τους περιβόητους κουκουλοφόρους μάρτυρες και τα 30 εκατ. ευρώ που εισέπραξαν μαζί με τους δικηγόρους που τους εκπροσωπούσαν από τις ΗΠΑ για την υπόθεση Novartis.

Σήμερα σας παρουσιάζουμε ένα ρεπορτάζ για το τι πρόκειται να γίνει, τι έχει γίνει αλλά κυρίως για τον τρόπο που η ΑΑΔΕ θα φροντίσει να μάθει τι έγινε το χρήμα που εισέπραξαν που υπολογίζεται σε 30-40 εκατ. δολάρια αποζημίωση σε τουλάχιστον τέσσερα πρόσωπα που συνεργάστηκαν με τις αμερικανικές αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο φαρμακευτικός όμιλος Novartis έδωσε με εξωδικαστικό συμβιβασμό στο Αμερικανικό δημόσιο περί τα 340 εκατ. ευρώ. Ο λόγος που γίνεται κυρίως από πολιτικά πρόσωπα για προσφυγή στην δικαιοσύνη για να μάθουν ποιοι είναι οι κουκουλοφόροι δεν έχει καμία νομική υπόσταση.

Γι’ αυτό έχει ήδη αποφανθεί η ελληνική Δικαιοσύνη με απαλλακτικό βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το βούλευμα 25/2022 του Δικαστικού Συμβουλίου του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου που έχει στη διάθεσή του το edolio5 η αιτίαση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι «ο χαρακτηρισμός τους ως “προστατευομένων” ήταν εκτός νόμου εξ υπαρχής», έχει ήδη απορριφθεί εδώ και περίπου δύο χρόνια. Προφανώς, η απόφαση δεν μπορεί νομικά να ανατραπεί.

Συγκεκριμένα, το βούλευμα 25/2022 αναφέρει σχετικά: «Η αιτίαση ότι παρανόμως χαρακτηρίσθηκαν ως μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος διότι προσδοκούν ίδιο όφελος από τις καταθέσεις τους στις δικαστικές αρχές των ΗΠΑ είναι απορριπτέα. Τούτο διότι η ύπαρξη τυχόν ιδίου οικονομικού οφέλους κατά το νομικό καθεστώς των ΗΠΑ δεν απαγορεύει τον ως άνω χαρακτηρισμό τους από την εισαγγελία διαφθοράς στην Ελλάδα, εφόσον το όφελος αυτών -χρηματικό ποσό, που έλαβαν ή πρόκειται να λάβουν από τις αρχές των ΗΠΑ, δεν έχει ως προϋπόθεση την κατάθεσή τους στην Ελλάδα, δηλαδή οι καταθέσεις στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα δεν συνδέονται αιτιωδώς και συνακόλουθα η κατάθεσή τους στις ΗΠΑ δεν τους καθιστά ανεπιτήδειους μάρτυρες στην Ελλάδα».


Σύμφωνα με πληροφορίες του edolio5, τουλάχιστον έξι πρόσωπα τα οποία συνεργάστηκαν με τις αμερικανικές αρχές κατέθεσαν αίτηση για την καταβολή αποζημίωσης. Από αυτούς οι αμερικανικές αρχές απέρριψαν έπειτα από ενδελεχή αξιολόγηση τους δύο. Μεταξύ αυτών και ο καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης, ο οποίος φέρεται να είχε δώσει αρκετές πληροφορίες για το «Harvard project». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι Αμερικανοί έκριναν ότι ο Μανιαδάκης ήταν «αναξιόπιστος» λόγω της στάσης που τήρησε στη χώρα μας.

Συνεπώς, είναι αλήθεια αυτό που είπε ο ίδιος πριν λίγες μέρες ότι δεν συνεργάστηκε με τις Αμερικανικές αρχές. Αυτό που δεν είπε όμως είναι ότι ζήτησε να συνεργαστεί αλλά τον απέρριψαν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι μάρτυρες δημόσιου συμφέροντος κατέθεσαν αίτηση για αποζημίωση ενώπιον της ειδικής επιτροπής του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης. Επρόκειτο για τουλάχιστον έξι πρόσωπα τα οποία συνεργάστηκαν με τις αμερικανικές αρχές, αφού πρώτα οι Αμερικανοί ήλεγξαν την αξιοπιστία τους και τα στοιχεία που προσκόμισαν. Η αμερικανική νομοθεσία για τους προστατευόμενους μάρτυρες ορίζει ρητά ότι τα αιτήματα των μαρτύρων δημόσιου συμφέροντος για την καταβολή αποζημίωσης κατατίθενται αφού έχει ολοκληρωθεί η έρευνα των αρχών, έχουν επιβληθεί τα πρόστιμα στους παραβάτες και οι τελευταίοι τα έχουν καταβάλει στο αμερικανικό Δημόσιο. Στην προκειμένη περίπτωση τα αιτήματα για την απονομή «βραβείου» (award), όπως αποκαλείται, έγιναν αφού η Novartis κατέβαλε το πρόστιμο των 340 εκατ. δολαρίων στο αμερικανικό δημόσιο. Στη συνέχεια η επιτροπή αξιολόγησε κάθε αίτημα ξεχωριστά. Επειτα από σχεδόν τρία χρόνια αξιολόγησης οι Αμερικανοί απέρριψαν τις δύο από τις έξι αιτήσεις.

Μια από τις απορριφθείσες αιτήσεις ήταν του καθηγητή Δημόσιας Υγείας Ν. Μανιαδάκη. Οι λόγοι της απόρριψης είχαν να κάνουν με τον «διπλό» του ρόλο στην Ελλάδα που είχε αποτέλεσμα να κριθεί από τους Αμερικανούς «αναξιόπιστος». Ο Μανιαδάκης ήταν προστατευόμενος μάρτυρας στην Ελλάδα με την κωδική ονομασία «Γιάννης Αναστασίου», καθώς και στις ΗΠΑ. Στη συνέχεια κατέστη κατηγορούμενος από την Εισαγγελία Διαφθοράς (απαλλάχθηκε με βούλευμα το 2022).

Οι τέσσερις μάρτυρες δημόσιου συμφέροντος που κρίθηκαν ως αξιόπιστοι αποζημιώθηκαν από το αμερικανικό δημόσιο. Το ποσό κυμαίνεται από 30 έως 40 εκατ. δολάρια σύμφωνα με πληροφορίες του edolio5.

Σε ό,τι αφορά το επιχείρημα πως  οι προστατευόμενοι μάρτυρες κατέθεσαν παράνομα στην Ελλάδα επειδή προσδοκούσαν οικονομικό όφελος εξαιτίας των καταθέσεών τους στις ΗΠΑ, στη σελίδα 262 του υπ’ αριθμόν 25/2022 βουλεύματος σημειώνεται: «Η αιτίαση ότι παρανόμως χαρακτηρίσθηκαν ως μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος διότι προσδοκούν ίδιο όφελος από τις καταθέσεις τους στις δικαστικές αρχές των ΗΠΑ είναι απορριπτέα. Τούτο διότι η ύπαρξη τυχόν ιδίου οικονομικού οφέλους κατά το νομικό καθεστώς των ΗΠΑ δεν απαγορεύει τον ως άνω χαρακτηρισμό τους από την εισαγγελία διαφθοράς στην Ελλάδα, εφόσον το όφελος αυτών – χρηματικό ποσό, που έλαβαν ή πρόκειται να λάβουν από τις αρχές των ΗΠΑ, δεν έχει ως προϋπόθεση την κατάθεσή τους στην Ελλάδα, δηλαδή οι καταθέσεις στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα δεν συνδέονται αιτιωδώς και συνακόλουθα η κατάθεσή τους στις ΗΠΑ δεν τους καθιστά ανεπιτήδειους μάρτυρες στην Ελλάδα».

Είναι γνωστό πέρα πάσις αμφιβολίας ότι ένας κοινός μάρτυρας Ελλάδας και ΗΠΑ ήταν ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης. Σήμερα ο ίδιος βρίσκεται στις Ελληνικές φυλακές με την κατηγορία της απάτης σε βαθμό κακουργήματος!

Ο πρώην υπεύθυνος Επικοινωνίας της Novartis συνελήφθη με την κατηγορία σύστασης και λειτουργίας εγκληματικής οργάνωσης, ταυτόχρονα με τη διάπραξη απατών με τραπεζικά προϊόντα.

Το ψευδώνυμο του ως προστατευόμενος μάρτυρας ήταν «Μάξιμος Σαράφης». Όπως έγινε γνωστό ο ίδιος μαζί με άλλους συλληφθέντες είχαν φτιάξει επιχείρηση, που προσέγγιζε επιχειρηματίες και τους εξαπατούσε, υποσχόμενη φθηνά δάνεια και ρυθμίσεις.

Ένας κοινός μάρτυρας πέρα πάσις αμφιβολίας ήταν το στέλεχος της Novartis με το ψευδώνυμο «Κατερίνα Κελέση». 

Άς έρθουμε όμως στο τώρα που δεν αφορά την αποκάλυψη των 4 μαρτύρων αφού οι 2 είναι ήδη γνωστοί και οι πληροφορίες δίνουν ήδη και τα ονόματα των άλλων δύο - είναι στην διάθεση του edolio5 - αλλά τον τρόπο που πήραν τα χρήματα και τι τα έκαναν. 

Να ξεκαθαρίσουμε ότι το δικαίωμα ελέγχου των Ελληνικών αρχών αφορά μόνο Έλληνες πολίτες και όχι άλλους εμπλεκομένους στην υπόθεση αυτή. 

Τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν είναι εάν τα χρήματα δόθηκαν σε έναν και αυτός τα μοίρασε ύστερα από ιδιωτικά συμφωνητικά που είχε συμπράξει μαζί τους ή εξ αρχής δόθκαν κατά μόνας πάλι με ιδιωτικά συμφωνητικά που είχαν γίνει! Εδώ τώρα μπαίνει ο ρόλος της ΑΑΔΕ για το πως αυτά επενδύθηκαν στην Ελλάδα ή έχουν κατατεθεί σε Ελληνικό τραπεζικό ίδρυμα στην χώρα μας ή στο εξωτερικό. 

Επειδή οι μάρτυρες παραμένουν ακόμη προστατευόμενοι σύμφωνα με πληροφορίες του edolio5 όλα θα ξεκινήσουν ως προς τον έλεγχο από τον δικηγόρο Παύλο Σαράκη που ομολόγησε ο ίδιος ότι πήρε τεράστια αμοιβή σύμφωνα με τον νόμο των ΗΠΑ.

Τις απαντήσεις που προαναφέραμε προφανώς θα τις δόσει ο ίδιος στις αρχές.

Αν όμως επικαλεστεί το απόρρητο του ονόματος για κάποιον που είχε πάρει χρήματα είναι βέβαιο ότι η ΑΑΔΕ δεν δεσμέυεται από καμία τέτοια επίκληση και θα ζητήσει με το φορολογικό δίκαιο να μάθει την διαδρομή των χρημάτων αυτών και τα πρόσωπα στα οποία κατέληξαν.

Η πορεία για όλα αυτά μόλις αρχίζει.

ΠΑΤΑ ΕΔΩ για να λαμβάνεις όλες τις νέες αναρτήσεις του ΕΔΩΛΙΟ5 !