(N2) Η ΕΥΠ έδωσε στην δημοσιότητα "δια της πλαγίας οδού" φωτογραφίες σε δημοσιογράφους της 35χρονης Μαρίας Τσάλλα που ισχυρίζονται ότι "δούλευε" για τους Ρώσους. "Αλεξάντροβνα Σμίρεβα είναι το πραγματικό της όνομα" λέει διευθυντής της Κατεχάκη που τηλεφωνεί σε δεξιά και αριστερά ΜΜΕ. Το κατάστημα "Galazio" στο Παγκράτι και οι συλλήψεις και απελάσεις Ελλήνων που ετοιμάζουν ως αντίποινα στην Μόσχα.


Του Άρη Σπίνου

Κάθε ώρα που περνάει η ιστορία, μοιάζει με ψυχροπολεμικό κατασκοπευτικό μυθιστόρημα. Το παιχνίδι χοντραίνει και τα θύματα του κανείς δεν ξέρει πόσα και ποια θα είναι. Στελέχη της ΕΥΠ δίνουν στην δημοσιότητα "δια τηλεφωνημάτων" και email φωτογραφίες της 32χρονης,  που σύμφωνα με τα ελληνικά νόμιμα έγγραφα λεγόταν Μαρία Τσάλλα αλλά σύμφωνα με τα πραγματικά της στοιχεία όπως ισχυρίζεται η ΕΥΠ λέγεται Ιρίνα Αλεξάντροβνα Σμίρεβα από την παγωμένη Μόσχα και ήρθε στην Αθήνα το 2018 ως παιδί Ελλήνων ομογενών.

Ένα χρόνο αργότερα, πολιτογραφείται Ελληνίδα με νόμιμα χαρτιά, δηλώνει φωτογράφος και ανοίγει ένα κατάστημα με την επωνυμία “Galazio” στο Παγκράτι με είδη χειροτεχνίας και πλεκτικής ενώ παράλληλα, λαμβάνει μέρος και σε διαγωνισμούς φωτογραφίας.






Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες που μοιράζει η ΕΥΠ "για να μεταμορφωθεί η Ρωσίδα Ιρίνα Αλεξάντροβνα Σμίρεβα σε Μαρία Τσάλλα, η διαδικασία στοίχισε στο ρωσικό κράτος 5 εκατομμύρια ευρώ. Τόσο κοστίζει λένε η “κατασκευή χαρακτήρων”. Η κατάσκοπος φέρεται να έχει σχέση με έναν Ρώσο συνάδελφο της ο οποίος δραστηριοποιείται στη Βραζιλία, ενώ παράλληλα διατηρούσε σχέση και με έναν Έλληνα προκειμένου να τον έχει για κάλυψη. Η αρχή του τέλους για τη δράση της, ξεκίνησε πριν δύο μήνες όταν οι αρχές της Σλοβενίας συνέλαβαν μια συνάδελφο της.

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, φοβούμενες ότι θα αποκαλυφθούν και άλλα πρόσωπα από το δίκτυο των illegals, ανακαλούν την Τσάλλα στη Μόσχα και την εξαφανίζουν. Η ίδια, λέει στους γνωστούς της ότι φεύγει για κάτι δουλειές και ότι θα επιστρέψει σε έναν μήνα, όμως δεν εμφανίστηκε ποτέ. Κλείνει τα προφίλ της στα social media, κατεβάζει και το σαιτ του καταστήματος και χάνεται από προσώπου γης." 

Πάντως μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει δοθεί από την ΕΥΠ ούτε μια πληροφορία που να αφορά τους στόχους και την δράση που είχε η συγκεκριμένη γυναίκα υπερ των Ρώσων στην Ελλάδα.