Πλησιάζει η "ώρα μηδέν" για τον Παπαγγελόπουλο και την παρέα του.Είναι βέβαιη η παραπομπή στο ειδικό δικαστήριο και με νέες κατηγορίες.


Φιλιππάκης και Παπαγγελόπουλος για δείπνο στο ιταλικό Giacomoedolio5 team 

Την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να ξεκινήσουν (εκ νέου) οι εργασίες της Προανακριτικής που διερευνά τη συγκρότηση οργανωμένου παραδικαστικού κυκλώματος, που ανέπτυξε δράση επί των ημερών της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.Στο επίκεντρο της σχετικής έρευνας έχει βρεθεί ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, για τον οποίο έχουν υπάρξει (πολλές) επιβαρυντικές καταθέσεις, από τις οποίες προκύπτουν αξιόποινες πράξεις.
Αυτός είναι ο βασικός λόγος που στην πρώτη μετά την αναστολή των εργασιών συνεδρίαση της Προανακριτικής θα τεθεί επί τάπητος το θέμα της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου που σχετίζεται με τον κ. Παπαγγελόπουλο.

Συγκεκριμένα, από τις καταθέσεις που έχουν ληφθεί προκύπτει το κακούργημα της δωροδοκίας, αφού από το 2014 είχε τροποποιηθεί ο σχετικός νόμος, με αποτέλεσμα ακόμα και η πρόθεση τέλεσης της πράξης να θεωρείται ως γεγονός. Επίσης, από την κατάθεση του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή προκύπτει το αδίκημα της απόπειρας εκβίασης, ενώ από την κατάθεση του εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου προκύπτει η παρότρυνση από την πλευρά του πρώην υπουργού σε τέλεση κακουργηματικής πράξης. Και αυτό σχετίζεται με τα όσα κατέθεσε ο εισαγγελικός λειτουργός όσον αφορά αυτά που του ζητούσε ο κ. Παπαγγελόπουλος, σε σχέση με την υπόθεση των τραπεζών, αλλά και τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαχρήστο.

Επί της ουσίας, η διεύρυνση του κατηγορητηρίου κρίθηκε αναγκαία από τη στιγμή που προέκυψαν στοιχεία ικανά να τεκμηριώσουν βαρύτατες κακουργηματικές πράξεις, οι οποίες οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο εδώλιο του κατηγορουμένου τον κ. Παπαγγελόπουλο αλλά και τους συνεργούς του. Κατά πάσα πιθανότητα, την Τετάρτη η Προανακριτική θα αποφασίσει για την προώθηση της πρότασης προς την Ολομέλεια της Βουλής, η οποία κρίνει έπειτα από σχετική ψηφοφορία για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου.

Πάντως, πέραν των νέων αδικημάτων, τα οποία βαρύνουν τον τέως στενό συνεργάτη του κ. Τσίπρα, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος ερευνάται και για τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας, της παράβασης καθήκοντος και της πρόκλησης σε τέλεση κακουργηματικών πράξεων. Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, θεωρείται απίθανο, από τη στιγμή που θα ολοκληρωθούν οι εργασίες της Προανακριτικής, το Δικαστικό Συμβούλιο να μην προχωρήσει στην παραπομπή του τέως αναπληρωτή υπουργού στο Ειδικό Δικαστήριο. Απεναντίας, το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν οι εκτιμήσεις νομικών κύκλων σύμφωνα με τις οποίες, πλέον από τα στοιχεία, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο ακόμα και οριστικής καταδίκης του κ. Παπαγγελόπουλου.

Μάλιστα, κανείς δεν παραβλέπει ότι μία από τις πιο βαριές πράξεις στις οποίες έχει προβεί ο τέως υπουργός έχει να κάνει με την παρουσία του στη σύνταξη συμφωνητικού που αφορούσε δικαστική διαμάχη ανάμεσα στον εκδότη Ιωάννη Φιλιππάκη και τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή. Η σύνταξη του σχετικού συμφωνητικού, που ουσιαστικά προεξοφλούσε την εξέλιξη εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων, αποτελεί τη χαριστική βολή για τον επονομαζόμενο και ως «Ρασπούτιν».