Πέμπτη, Ιουλίου 04, 2024

Το είχαμε αποκαλύψει πριν από 12 μήνες! Πορίσματα - φωτιά για μονές του Άγιου Όρους και μαύρο χρήμα από Ρωσικές - Κυπριακές και Αμερικανικές χορηγίες. Η ανώνυμη επιστολή για το κόμμα «ΝΙΚΗ» και η ενδεχόμενη χρηματοδότηση από εφοπλιστή που διατηρεί άριστες σχέσεις με την εκκλησία και το «περιβόλι της Παναγιάς». 16 μονές στο στόχαστρο.


Του ειδικού συνεργάτη

Με τεκμηριωμένο ρεπορτάζ πριν από 12 μήνες το edolio5 είχε αποκαλύψει την οικονομική έρευνα που γινόταν στο Άγιο Όρος, για μαύρο χρήμα σε μονές και τις σχέσεις ηγουμένων με χρηματοδοτήσεις που είχαν υπόγειες ροές. 

Το πόρισμα για την έρευνα αυτή βρίσκεται στην ολοκλήρωση του και αναμένεται σεισμός!

Τα οικονομικά όλων των μονών του Αγίου Όρους ξεσκόνισε η Αρχή για το Ξέπλυμα χρήματος, με στόχο να εντοπιστούν τυχόν διαδρομές «μαύρου» χρήματος, όπως είχαμε γράψει σε σχετικό ρεπορτάζ πριν τις εθνικές εκλογές.

Μαθαίνω ότι τα λαβράκια που έχουν βγει στον αφρό θα κάψουν πολλούς!

Τα στελέχη της Αρχής υπό την εποπτεία του επικεφαλής της, έμπειρου εισαγγελέα Χαράλαμπου Βουρλιώτη έκαναν «φύλλο και φτερό» τα οικονομικά για να εντοπίσουν ενδεχόμενες συναλλαγές με «μαύρο» χρήμα. Πληροφορίες αναφέρουν πως στο στόχαστρο βρίσκονται υπόγειες διαδρομές χρήματος και φαίνεται πως αναζητούνται, μεταξύ άλλων και ρωσικά εμβάσματα αλλά και χορηγίες από το Αμερικανικό Lobby.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, το γεγονός ότι στο στόχαστρο μπαίνουν συναλλαγές με την Κύπρο, που σε αρκετές περιπτώσεις, η διαδρομή χρήματος ξεκινά από τη Ρωσία. Μάλιστα, φέρεται πως έχουν εντοπιστεί εμβάσματα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, που αναζητείται η προέλευσή τους και κατ’ επέκταση η νομιμότητά τους.

Αυτός είναι και ο λόγος που αυτή τη στιγμή, η Αρχή μόλις εντοπίσει ένα έμβασμα από το εξωτερικό ή από πρόσωπο που έχει έδρα κάποια χώρα εκτός Ελλάδος, ξεκινά μια διαδικασία επικοινωνίας και διασταύρωσης των στοιχείων με τις ελεγκτικές αρχές εκείνης της χώρας.

Πληροφορίες του edolio5 αναφέρουν μάλιστα, πως ο έλεγχος γίνεται σε κάθε μονή ξεχωριστά. Αυτό σημαίνει πως, εφόσον εντοπιστούν παράνομα εμβάσματα και υπόγειες συναλλαγές, θα προκύψει και ξεχωριστό πόρισμα για κάθε μονή.

Πρόκειται για μια δαιδαλώδη διαδικασία την οποία επιχειρούν να φέρουν εις πέρας τα στελέχη της Αρχής για το Ξέπλυμα, καθώς η διασταύρωση των στοιχείων, η συνεργασία με τις ξένες αρχές αποτελεί ένα κομβικό σημείο των ερευνών.

Αν και αρμόδιες πηγές σημειώνουν στο edolio5 πως οι έρευνες στα οικονομικά των μονών του Αγίου Όρους ξεκίνησαν πριν από σχεδόν 4-5 μήνες, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι αφορμή υπήρξε μια ανώνυμη επιστολή που συνέδεε το κόμμα Νίκη (είχαμε κάνει σχετικό ρεπορτάζ) το οποίο εμφανίστηκε στο “ραντάρ” των δημοσκόπων λίγες εβδομάδες πριν τις κάλπες της 21ης Μαΐου, με χρηματοδοτήσεις από μοναστήρια και έναν εφοπλιστή που έχει δεσμούς με την εκκλησία. 

Στην ίδια επιστολή αναφέρεται και η χρηματοδότηση δημοσιογράφων για να στηριχθεί επικοινωνιακά το κόμμα. Γίνεται μάλιστα και αναφορά σε ονόματα γνωστών παρουσιαστών και παραγωγών ραδιοφωνικών εκπομπών.

Φυσικά το περιεχόμενο της επιστολής μπορεί να το ερευνήσει μόνο η αρμόδια αρχή εάν είναι αληθές ή όχι αλλά η διαδικασία αυτή είναι πολύχρονη και σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να αποδειχθεί τόσο η γνησιότητα της επιστολής όσο και τα όσα αναφέρει επί της αληθείας αυτών. 

Την ίδια ώρα επειδή τα πρώτα πορίσματα ήδη πληκτρολογούνται στις υπηρεσίες της οικονομικής εισαγγελίας και αφορούν πασίγνωστες μονές οι εντολές που έχουν δοθεί είναι να βγουν από το αρχείο και όλες οι υπόλοιπες έρευνες που είχαν ξεκινήσει στο παρελθόν, αλλά σταμάτησαν λόγο έλλειψης στοιχείων προκειμένου να αξιοποιηθούν τυχόν στοιχεία που σε αυτή τη βάση θα οδηγήσουν στο να ξετυλιχθεί το κουβάρι ενδεχόμενων υπόγειων διαδρομών μαύρου χρήματος και εμβασμάτων.

ΠΑΤΑ ΕΔΩ για να λαμβάνεις όλες τις νέες αναρτήσεις του ΕΔΩΛΙΟ5 !