Σάββατο, Μαρτίου 30, 2024

Όλα στον αέρα! Η φημολογούμενη επί μήνες συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα που βρίσκεται ακόμη στο σημείο μηδέν δίνει ραντεβού στο αόρατο μέλλον. Τα 700 εκατ. ευρώ που πρέπει να βάλουν ως ΑΜΚ το δίδυμο Μπάκος - Καϋμενάκης για να καλύψουν υπέρογκες ζημιές τριών δις στους ισολογισμούς και το ύποπτο παιχνίδι με τις ανταλλαγές μετοχών.


Του ειδικού συνεργάτη 

Διαβάζουμε και ξανά διαβάζουμε επί μήνες τώρα την περιβόητη συγχώνευση της Παγκρήτιας τράπεζας με την Attica Bank που έχουν αγοράσει οι «γαλάζιοι» και ολίγον όπου φυσάει ο άνεμος εφοπλιστές Μπάκος και Καϋμενάκης και για το μεγάλο δήθεν 5ο τραπεζικό πόλο που ετοιμάζουν.

Κάθε μέρα τα πρόθυμα ΜΜΕ μας λένε ότι «αύριο» υπογράφεται η συγχώνευση. Τώρα έριξαν στην δημοσιογραφική πιάτσα την περιβόητη έκθεση του οίκου αξιολόγησης DBRS χωρίς φυσικά να λένε ότι αυτή δεν είναι τίποτα άλλο από την περιγραφή των προϋποθέσεων προκειμένου να γίνει η συγχώνευση. Μαθαίνουμε μάλιστα ότι εκεί καταγράφεται και η αναγακαιότητα για τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ (και βλέπουμε αν χρειαστούν άλλα) κάτι που θεωρείται απόλυτα βέβαιο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου προκειμένου να καλυφθούν οι ζημιές στους ισολογισμούς. Αναλυτές της αγοράς προσδιορίζουν, έχοντας γνώση της μαύρης τρύπας στην Attica Bank ότι η ΑΜΚ θα ξεπεράσει το 3 δις.

Όπως εξηγούν παράγοντες με γνώση των διαδικασιών η έκθεση της DBRS αποτελεί κομβικό σημείο της διαδικασίας καθώς από το αποτέλεσμά της θα εξαρτηθεί η σχέση ανταλλαγής των μετοχών. Εδώ είναι το μεγάλο κόλπο που θέλει προσοχή από την τράπεζα της Ελλάδος γιατί με αυτά δεν παίζει κανείς και οδηγούν για πολλά χρόνια στην φυλακή.

Η αίτηση για την ένταξη των κόκκινων χαρτοφυλακίων των δύο τραπεζών στον Ηρακλή ΙΙΙ θα οδηγήσει στην αποκρυστάλλωση του τελικού ύψους των ζημιών στις οικονομικές καταστάσεις των δύο ιδρυμάτων τον Ιούνιο.

Αν και η όποια πρόβλεψη για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών είναι εξαιρετικά ριψοκίνδυνη, παράγοντες του τραπεζικού συστήματος τονίζουν ότι τα κεφάλαια που θα χρειαστούν τα δύο ιδρύματα για να εντάξουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους, ύψους 3 δισ. ευρώ, στον Ηρακλή θα είναι ανάλογα αυτή της ζημίας.

Στη συνέχεια θα πρέπει η Τράπεζα της Ελλάδος να εγκρίνει το σχέδιο συγχώνευσης των δυο τραπεζών όπου σύμφωνα με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα θα ακολουθήσει η νομική συγχώνευσης εντός του καλοκαιριού και στη συνέχεια η λειτουργική συγχώνευση λίγο αργότερα και πιθανότατα εντός του ερχόμενου φθινοπώρου. Όλα αυτά βέβαια παραμένουν σχεδιασμοί στα χαρτιά! Το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν οι 2 εφοπλιστές που αγοράζουν και ΜΜΕ με εντολή Μαξίμου μπορούν να πληρώσουν τόσα χρήματα ; Τα έχουν τα λεφτά ή θα ανοίξει η κάνουλα των δανείων με εντολή πρωθυπουργού ; Έχω την εντύπωση ότι το «δίδυμο» μπαίνει σε μεγάλες περιπέτειες και αυτοί που μέχρι σήμερα παριστάνουν τους φίλους τους δεν θα παίζουν τον «ρόλο» της σιωπής για πολύ καιρό.

Αν κάποιοι ετοιμάζουν νομοθετήματα για να απαλλαγούν τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών από τις μαύρες τρύπες των δις που έχουν μάλλον λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο.

ΠΑΤΑ ΕΔΩ για να λαμβάνεις όλες τις νέες αναρτήσεις του ΕΔΩΛΙΟ5 !