Τρίτη, Μαρτίου 26, 2024

26 μέρες και όλα στο μηδέν! H Υπόθεση Ασημακοπούλου και ο τεχνικός έλεγχος των Computers που πάει με τον «αραμπά». Οι καρατομήσεις από την κυβερνητική παρέα, οι 3 έρευνες που τρέχουν παράλληλα και ο έλεγχος του εισαγγελέα Γιώργου Νούλη για τους υπαλλήλους που είχαν πρόσβαση.


edolio5 team

Στο τέλος της εβδομάδας θα συμπληρωθεί ένας μήνας ακριβώς από τη στιγμή που “έσκασε” στην επικαιρότητα το σκάνδαλο (γιατί περί σκανδάλου) της διαρροής e-mail αποδήμων από το Υπουργείο Εσωτερικών στην Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ευρωβουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας, σκάνδαλο που έχει οδηγήσει, μέχρι στιγμής, σε τρεις καρατομήσεις.

Της ίδιας της κας Ασημακοπούλου (η οποία δεν θα είναι εκ νέου υποψήφια), του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανουδάκη και του γραμματέα αποδήμων της Νέας Δημοκρατίας, Νίκου Θεοδώροπουλου.

Για τη διερεύνηση της υπόθεσης “τρέχουν” την ίδια ώρα τρεις έρευνες. Αυτή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αλλά και του Υπουργείου Εσωτερικών το οποίο έχει διατάξει εσωτερικό έλεγχο (άσχετα αν δεν έχει ανακοινώσει ποιος τον διεξάγει και τι ακριβώς ερευνά).

Είναι όμως σαφές ότι καμία από τις τρεις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη (και κυρίως μιλάμε για τις δύο πρώτες, από αυτήν, δηλαδή που διεξάγεται από τη Δικαιοσύνη και αυτή που έχει αναλάβει η Ανεξάρτητη Αρχή) δεν έχει φτάσει στο στάδιο των τεχνικών ελέγχων ή σ’ αυτό των κατασχέσεων υλικού.

Ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιώργος Νούλης έχει αποστείλει (από τις 12 Μαρτίου) έγγραφο στο Υπουργείο Εσωτερικών (Τμήμα Εκλογών και Πολιτικών Κομμάτων) και ζητά “έγγραφη βεβαίωση της Υπηρεσίας σας όπου θα αναφέρονται όλοι οι υπάλληλοι της που ήταν αρμόδιοι για την επικαιροποίηση των στοιχείων των ψηφοφόρων εξωτερικού στις εθνικές εκλογές του 2023 ενόψει των Ευρωεκλογών του 2024”.


Η Εισαγγελία Πρωτοδικών, επίσης, ζήτησε να μάθει τον υπεύθυνο που έχει αναλάβει να “τρέξει” τον εσωτερικό έλεγχο του Υπουργείου Εσωτερικών αλλά και το σχετικό πόρισμά της εφόσον αυτός έχει ολοκληρωθεί.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής ενώ έχουν περάσει ήδη 26 ημέρες δεν έχει ζητήσει, όπως έχει το δικαίωμα, κατάσχεση πληροφοριακών συστημάτων. Νομικές πηγές τόνιζαν χαρακτηριστικά στο NEWS 24/7 ότι ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών θα μπορούσε να προχωρήσει στη συγκεκριμένη κίνηση με τη συνδρομή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος την οποία άλλωστε εποπτεύει. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πληροφόρηση για κάτι σχετικό.

Από την πλευρά της, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα απέστειλε κλιμάκιό της στο Υπουργείο Εσωτερικών την περασμένη Τρίτη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το κλιμάκιο περιορίστηκε σε επαφές και ερωτήσεις (διοικητικό έλεγχο) σε υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου (κυρίως στον DPO του Υπουργείο και στο στέλεχος που διεξάγει τον εσωτερικό έλεγχο), διαδικασία που συνολικά κράτησε τέσσερις ώρες.

Ωστόσο, το κλιμάκιο δεν διενήργησε τεχνικό έλεγχο όπως έχει το δικαίωμα όπως προβλέπεται με την ισχύουσα νομοθεσία.

ΠΑΤΑ ΕΔΩ για να λαμβάνεις όλες τις νέες αναρτήσεις του ΕΔΩΛΙΟ5 !