Η ώρα του εισαγγελέα για άσκηση κακουργηματικών ποινικών διώξεων στους πρόθυμους τραπεζίτες που έδωσαν τσουβάλια με δάνεια κατ' εντολή της κυβέρνησης με εγγύηση του δημοσίου! Το «κανόνι» των 500.000.000 ευρώ από την Avramar που της μοίρασαν δεσμίδες με 500ευρα σε σακούλες. «Πνίγεται» στα δάνεια που έχει βάλει ως εγγύηση τις τσιπούρες. Όλοι ήξεραν την δεινή οικονομική κατάσταση που ήταν.


Του ειδικού συνεργάτη

Όλοι κάνουν τώρα πως δεν ήξεραν! Σε επιχειρηματικό - τραπεζικό θρίλερ με κυβερνητική εμπλοκή εξελίχθηκε η υπόθεση της επιχείρησης ιχθυοκαλλιέργειας Avramar, για την οποία τα σύννεφα είχαν πυκνώσει από πέρυσι.

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2022, η εταιρεία βαρύνεται με συνολικά χρέη 493,9 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 307 εκατ. αποτελούν βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις και τα 185,9 εκατ. ευρώ οφειλές σε προμηθευτές και άλλες υποχρεώσεις. Έκτοτε τα χρέη έχουν διογκωθεί με την επιχείρηση να ζητάει από τον Μάιο του 2023 αναδιάρθρωση δανεισμού και ενδιάμεση χρηματοδότηση.

Το τελευταίο επεισόδιο εμφανίζει την εταιρεία να βρίσκεται πολύ κοντά στην τελική υπογραφή δανείου-γέφυρα 20 εκατ. ευρώ, έπειτα από συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες, με αντάλλαγμα τη σύσταση ενεχύρου επί του συνόλου των μετοχών της. Αυτό σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για την πώληση του μεγαλύτερου ομίλου ιχθυοκαλλιέργειας που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, ο οποίος υπολογίζεται ότι κατέχει τουλάχιστον το 50% της εγχώριας αγοράς. Παράλληλα αποτελεί ισχυρό παίκτη και στη διεθνή αγορά, καθώς το 95% της ελληνικής παραγωγής εξάγεται σε 40 χώρες.

Η Αvramar προέκυψε από τη συγχώνευση των υπερχρεωμένων εταιρειών Νηρέας, Σελόντα, Ανδρομέδα και Περσέας, μια διαδικασία που ξεκίνησε το 2019 και ολοκληρώθηκε το 2021. Οι ξένοι επενδυτές, που υπόσχονταν να εξυγιάνουν τον πολύπαθο κλάδο, εξαγοράζοντας τις εταιρείες και κληρονομώντας τα χρέη τους, ήταν η κοινοπραξία του αμερικάνικου fund Amerra Capital Management και του κρατικού ταμείου του Αμπού Ντάμπι Mubadala Ιnvestment Company. Ο πολυεθνικός όμιλος κατέχει ηγετική θέση και στην αγορά της Ισπανίας, η έδρα του είναι στη Βαλένθια και απασχολεί συνολικά 2.300 εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 1.600 είναι στην Ελλάδα.

Καθώς η Αvramar αντιμετωπίζει οξύτατα προβλήματα ρευστότητας, τα 20 εκατομμύρια δεν πρόκειται να δώσουν παρά μια βραχυπρόθεσμη ανάσα λίγων μηνών, μέχρι να προχωρήσει η διαδικασία πώλησης, υπό τον συντονισμό της ελεγκτικής εταιρείας Deloitte. Στο ενδιάμεσο διάστημα αναζητείται από τις πιστώτριες τράπεζες νέο μάνατζμεντ, καθώς οι προηγούμενες διοικήσεις «ενοχοποιήθηκαν» για το παρ’ ολίγον ναυάγιο, με το σκεπτικό ότι δεν έχουν επαρκή γνώση της ελληνικής αγοράς.

Το πλούσιο τραπεζικό παρασκήνιο αναφέρει ότι μία από τις συστημικές τράπεζες, στις οποίες χρωστάει η Avramar, έβαλε «φρένο» στις διαπραγματεύσεις για το δάνειο-γέφυρα, και κατόπιν υπαναχώρησε, αφού έγιναν δεκτές κάποιες από τις απαιτήσεις της. Το ακριβές περιεχόμενο της συμφωνίας αναμένεται να κοινοποιηθεί τις επόμενες μέρες στο Δ.Σ. της εταιρείας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ο κίνδυνος ενός φαινoμένου ντόμινο δεν έχει ακόμα αποφευχθεί, αφού ακόμα και αν βρεθεί άμεσα επενδυτής θα απαιτήσει κούρεμα οφειλών όχι μόνο από τις τράπεζες αλλά και από τους προμηθευτές, ανάμεσά τους εκατοντάδες μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις που παραμένουν απλήρωτες.

Από την έκθεση οικονομικών καταστάσεων για το 2022 αποδεικνύεται ότι η Avramar είχε ήδη προβεί σε αθέτηση δανειακών υποχρεώσεων πριν από τα τέλη του έτους, με ληξιπρόθεσμες δόσεις τουλάχιστον 29 εκατομμυρίων. Λίγους μήνες μετά η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ), ο μοναδικός 100% κρατικός χρηματοπιστωτικός διαμεσολαβητής, εγγυάται για νέο δάνειο στην Avramar ύψους 30 εκατομμυρίων. Το ερώτημα παραμένει και την απάντηση πρέπει να την δώσει ο αρμόδιος εισαγγελέας.

Πώς πήραν δάνειο με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ ο ισολογισμός τους παρουσίαζε αυτή την εικόνα; Δεν μπορεί η ΕΑΤ να μην το γνώριζε, εκτός και αν υπήρξε πολιτική καθοδήγηση.

ΠΑΤΑ ΕΔΩ για να λαμβάνεις όλες τις νέες αναρτήσεις του ΕΔΩΛΙΟ5 !