Η τραγωδία στα Τέμπη, ο οριστικός περίπατος της αυτοδυναμίας για την ΝΔ και η βέβαιη συγκυβέρνηση με τον ΠΑΣΟΚ και "ορφανούς" βουλευτές! Οι δημοσκοπήσεις - κόλαφος και η συμφωνία από τώρα για τους ρόλους πρωθυπουργού και αντιπροέδρου της κυβέρνησης.


edolio5 team

Το ένα χαστούκι από τις δημοσκοπήσεις μετά το άλλο δείχνουν πλέον ότι η αυτοδυναμία ακόμα και με 3 κάλπες αποτελεί άπιαστο όνειρο.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο κόσμος είναι δυσαρεστημένος και για τον ΣΥΡΙΖΑ και για το ΠΑΣΟΚ καθώς κυβέρνησε με την ίδια αναποτελεσματικότητα για τον κρατικό μηχανισμό.

Η ΝΔ διατηρεί το προβάδισμα από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά πλέον της γυρνάει την πλάτη σοβαρή μερίδα του εκλογικού σώματος, από ομάδες που μέχρι τώρα δεν ήταν αρνητικά διακείμενες προς την κυβέρνηση.
Ενώ ένα μεγάλο ποσοστό (30-40%), όπως πληροφορηθήκαμε από έμπειρο δημοσκόπο, σε σχετική ερώτηση δηλώνει ότι μετά τα Τέμπη μπορεί να αλλάξει την ψήφο που θα έδινε.

Η αυτοδυναμία είναι, πλέον, αδύνατη και αυτό ενεργοποιεί σενάρια κυβερνησιμότητας.
Ποια είναι αυτά;

Να οδηγηθεί η χώρα σε αδιέξοδο. Αν γίνουν οι εκλογές τον Μάιο, οι δεύτερες εκλογές θα πρέπει να γίνουν αρχές Ιουλίου. Τι θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Θα πάει σε τρίτες εκλογές και πότε; Τον Σεπτέμβρη; Η χώρα δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη για τόσους μήνες.

Η τουριστική χρονιά το 2023 αποτελεί βαρόμετρο για την ελληνική οικονομία η οποία θα παλέψει στο φάσμα της ευρωπαϊκής ύφεσης.
Αν οδηγηθούμε σε τρίτες εκλογές προκειμένου να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία η ΝΔ, η χώρα δεν θα αντέξει και επιπλέον τίποτα δεν διασφαλίζει την ενδεχόμενη αυτοδυναμία. Κάθε άλλο μάλιστα!

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ελαττώσει την σκληρή κριτική στη κυβέρνηση, έχει αυξήσει την κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ ενώ πρόσφατα έχει επισημάνει ότι για την συγκυβέρνηση «το θέμα είναι οι πολιτικές που θα συμφωνηθούν και όχι τα πρόσωπα» που μπορεί να μεταφραστεί ότι δεν θα είναι απόλυτος στο πρόσωπο που θα είναι Πρωθυπουργός.

Το ΠΑΣΟΚ θα πιέσει φυσικά να κάνει συγκυβέρνηση στο πρώτο γύρο των εκλογών καθώς η απλή αναλογική θα δώσει στο κόμμα 30 βουλευτές ενώ στις δεύτερες εκλογές θα χάσει τους μισούς βουλευτές.

Η ΝΔ δεν θα ήθελε να κάνει συγκυβέρνηση στις πρώτες εκλογές, θα θελήσει να πάει σε δεύτερο γύρο για να μην δώσει γη και ύδωρ στον Ανδρουλάκη.

Η ατζέντα θα συμφωνηθεί αν δεν έχει ήδη συμφωνηθεί και το μόνο που μπορεί να στραβώσει είναι αν υπάρξουν σοβαρές αντιδράσεις στο θέμα του ορισμού για πρωθυπουργό. Ο Ανδρουλάκης θα συμβιβαστεί με την θέση του αντιπροέδρου με αυξημένες αρμοδιότητες.


Η Νέα Δημοκρατία έχει πάντως στο μυαλό της και τους "ορφανούς βουλευτές" ακόμη και από το ΣΥΡΙΖΑ που θα τρέξουν με το κάτι τις να πάρουν μια θέση με αντάλλαγμα την ψήφο τους, εάν είναι αναγκαία για να σχηματιστεί κυβέρνηση. Φυσικά μιλάμε για άμεση εξαγορά που θα έχει όμως άλλοθι από τα κυρίαρχα ΜΜΕ ώστε να παρουσιαστεί ως κάτι το αναγκαίο. Η Ελληνική Λύση έχει ξεκαθαρίσει δια του Κ. Βελόπουλου ότι δεν πρόκειται κατά καμία έννοια να συνεργαστεί με οποιοδήποτε κόμμα.