Ο Ταξίαρχος Δημήτρης Δάβαλος που έχει "μπλοκάρει" τις κρίσεις στην ΕΛΑΣ και τα τηλέφωνα που "έχουν πάρει φωτιά" για να μην τον διώξουν από την ΓΑΔΑ! Ο υπόδικος για κακούργημα διοικητής ασφαλείας Αττικής και ο "ρόλος" του στην δικογραφία των επίορκων της ΕΛΑΣ που βρίσκονται στο εδώλιο σε μια δίκη εξαφανισμένη από τα ΜΜΕ.


Του Άρη Σπίνου

Όσα γίνονται τις τελευταίες ώρες σχετικά με τις κρίσεις της ΕΛΑΣ δεν έχουν προηγούμενο. Χωρισμένοι σε 2 στρατόπεδα οι Θεοδωρικάκος και Οικονόμου προσπαθούν να σώσουν τους δικούς τους ανθρώπους. Ο ταξίαρχος Δημήτριος Δάβαλος, διευθυντής Ασφάλειας Αττικής (άνθρωπος του Γρηγόρη Δημητρίαδη), είναι κατηγορούμενος στη δίκη της Greek Mafia. Προφανώς υπάρχει το τεκμήριο αθωότητας αλλά η παραμονή του ως Ταξίαρχος δημιουργεί ερωτηματικά. Ένας απλός αστυφύλακας εάν κατηγορηθεί για οτιδήποτε τίθεται σε αργία πάραυτα.   



Παρότι κατηγορούμενος στη δίκη της Greek Mafia, ο Δημήτρης Δάβαλος όχι μόνο δεν αποστρατεύτηκε, αλλά προήχθη σε διευθυντή της Ασφάλειας Αττικής, θέση νευραλγική για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και παραμένει ως Ταξίαρχος από τις πρόσφατες κρίσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του edolio5 έχει αποφασιστεί να μετατεθεί εκτός Αττικής για να κοπάσουν όσα γράφονται για αυτόν. Ποιος είδε τον θεό και δεν τον φοβήθηκε! Οι ίδιες πηγές μας ενημερώνουν ότι τα τηλέφωνα έχουν ανάψει προκειμένου να μην ακουμπήσει κανείς τον διοικητή ασφαλείας.


Από το καλοκαίρι του 2022, στο Εφετείο διεξάγεται η δίκη (την οποία καλύπτει καθημερινά το edolio5) με τον εν ενεργεία διευθυντή Ασφάλειας Αττικής ανάμεσα στους κατηγορούμενους. Aπό τον περασμένο Σεπτέμβριο του έχει ασκηθεί μάλιστα δίωξη και για κακούργημα, στο πλαίσιο άλλης δίκης για την Greek Mafia.

Ο Δημήτρης Δάβαλος είχε προϋπηρεσία στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, μαζί με άλλους ανώτατους αξιωματικούς της υπηρεσίας οι οποίοι σήμερα είναι κατηγορούμενοι στην υπόθεση της Greek Mafia.

Ο ταξίαρχος Δάβαλος μπήκε στο στόχαστρο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών το 2016, όταν ήταν επικεφαλής στην Οικονομική Αστυνομία. Η ΕΥΠ, μετά από φυσικές και τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, συνέταξε πόρισμα 70 σελίδων για το κύκλωμα που παρείχε «προστασία» σε οίκους ανοχής, χαρτοπαικτικές λέσχες και παράνομα καζίνο, με τη συμμετοχή δικηγόρων, ανθρώπων της νύχτας και αξιωματικών της ΕΛΑΣ.

Τον Δεκέμβριο του 2016, η ΕΥΠ αποστέλλει το πόρισμά της στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ξένη Δημητρίου. Σ’ αυτό θα βασιστεί το κατηγορητήριο εναντίον του κ. Δάβαλου και ακόμα 22 κατηγορουμένων για τη συμμετοχή τους στην υπόθεση της Greek Mafia.
Από τον Αύγουστο του 2018, η ΕΛΑΣ γνωρίζει και επισήμως για την υπόθεση -και για την εμπλοκή του κ. Δάβαλου- , αφού τότε εστάλη στη διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων η παραγγελία της Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς .
Τίποτα απ’ αυτά όμως δεν θα ανακόψει την πορεία ανόδου του.

Στις 24 Ιουλίου 2019, ο αστυνομικός διευθυντής Δημήτριος Δάβαλος προάγεται σε ταξίαρχο.
Τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2020, ο επίκουρος εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς καλεί τους υπόπτους για ανωμοτί εξηγήσεις.
Στις 2 Απριλίου 2022, με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστρατήγου Κωνσταντίνου Σκούμα, ο ταξίαρχος Δημήτριος Δάβαλος μετακινείται από τη διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής στη διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, ως διευθυντής, τοποθέτηση που αποτελεί σημαντική αναβάθμιση του επιχειρησιακού του ρόλου .

Ο κ. Δάβαλος είναι σήμερα ένας από τους 17 κατηγορούμενους στη δίκη που διεξάγεται στο Εφετείο της Αθήνας από τον Ιούνιο του 2022, με βάση τη δικογραφία που συντάχθηκε μετά το πόρισμα της ΕΥΠ και με αντικείμενο τα πλημμελήματα που προέκυψαν κατά την προκαταρκτική εξέταση (δωροδοκία, εμπορία επιρροής κ.α.).