"Βαράει το κεφάλι" του ο Σαββίδης με την αγορά του OPEN! 90.000.000 ευρώ η "μαύρη τρύπα" από την μέρα που το πήρε το κανάλι από τον υπόδικο για κακουργήματα Βρυώνη για το χατίρι του ΣΥΡΙΖΑ. Το 30% παραμένει στο ΚΚΕ με ένα "περίεργο" συμβόλαιο.




Αν κάποιος έχει στοιχειώδεις γνώσεις επενδυτικού ρίσκου θα έλεγε σίγουρα ότι ο Ιβάν Σαββίδης βαράει το κεφάλι του κάθε μέρα που το OPEΝ παραμένει στα χέρια του αφού συνεχίζει να ρίχνει λεφτά σε ένα επί της ουσίας τρύπιο πιθάρι.

Διότι μέχρι στιγμής αυτό κάνει ο Ιβάν Σαββίδης με το βαρύτατα ζημιογόνο τηλεοπτικό κανάλι OPEN Beyond. Το οποίο ναι μέν του προσφέρει «πόντους» επιδραστικότητας στο ευρύτερο επικοινωνιακό πεδίο, αλλά με καταφανώς σημαντικό κεφαλαιακό κόστος.

Μόλις πρόσφατα και με αρκετά μεγάλη χρονική υστέρηση, η εταιρεία του καναλιού δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα της οικονομικής χρήσης του 2021. Με βάση τα οποία το ύψος των ζημιών έφτασε στα 20,788 εκατ. ευρώ. Μειωμένες μέν κατά περίπου 6 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τις ζημιές της αμέσως προηγούμενης χρήσης, αλλά δεν είναι λίγο πράγμα να μπαίνει μέσα μια τηλεοπτική επιχείρηση με ρυθμούς της τάξεως των 1,73 εκατ. ευρώ το μήνα…

Το OPEN Beyond αποτελεί μετεξέλιξη το καναλιού Epsilon, που πέρασε στον πλήρη έλεγχο του Ιβάν Σαββίδη ( μέσω της εδρεύουσας στην Κύπρο Dimera Media ) τον Δεκέμβριο του 2017. Όταν και ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση των μετοχών, έναντι ενός τμηματικά καταβαλλόμενου τιμήματος 14,4 εκατ. ευρώ εν συνόλω.


Πωλήτρια εταιρεία ήταν η Α-ORIZON με σκιώδη μέτοχο τον Φίλιππο Βρυώνη, (που σήμερα είναι κατηγορούμενος για κακουργήματα) υπο τον έλεγχο της οποίας βρισκόταν η «Ραδιοτηλεοπτική Α.Ε» που είχε το Epsilon t.v. Με το ΚΚΕ να διατηρεί ώς ενέχυρο το 30% των μετοχών της «Ραδιοτηλεοπτική» μέχρι ότου η πλευρά Βρυώνη να εξοφλήσει ολοκληρωτικά το τίμημα της εξαγοράς, που είχε γίνει 2013.

Η δαιδαλώδης αυτή διαδρομή αποτυπώνεται και στην τρέχουσα πραγματικότητα, αφού όπως τονίζεται στην περσινή χρήση της τηλεοπτικής εταιρείας «υφίσταται έως σήμερα δικαίωμα ενεχύρου υπέρ του απώτερου μετόχου- που είναι το ΚΚΕ– επί του εκάστοτε 30% του συνόλου των μετοχών της». Παράλληλα όμως επισημαίνεται ότι « το ενέχυρο δεν εκτείνεται επί των καρπών και των πάσης φύσεως ωφελημάτων των ενεχυριασμένων μετοχών». Καθώς « όλα τα δικαιώματα των ενεχυριασμένων μετοχών, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων ψήφου, παραμένουν στον εκάστοτε μέτοχο της Εταιρείας (ήτοι σήμερα στην Dimera Media ), δεν καταλαμβάνονται από την ενεχυρίαση και δεν ασκούνται από τον ενεχυρούχο δανειστή ΚΚΕ».

Ανεξαρτήτως όλων αυτών και αναφορικά με τα τεκταινόμενα στο αμιγώς οικονομικό τοπίο του OPEN Beyond επί ημερών Σαββίδη, το δεσπόζον στοιχείο είναι το «βαθύ κόκκινο» από τις συνεχείς ζημιές. Οι οποίες ξεκίνησαν από τα 21,598 της χρήσης του 2018, ανέβηκαν στα 27,999 εκατ. ευρώ το 2019, υποχώρησαν στα 26,685 εκατ. ευρώ το 2020 και διαμορφώθηκαν πέρσι στα 20,788 εκατ. ευρώ.


Μέσα σε τέσσερα χρόνια δηλαδή το ύψος των ζημιών έφτασε στα 97,07 εκατ. ευρώ. Φορτίο εξαιρετικά βαρύ για τον Ιβάν Σαββίδη, που βάζει συνεχώς το χέρι του βαθιά στην τσέπη, έχοντας εισφέρει κεφάλαια 104,083 εκατ. ευρώ, σε διαδοχικές αυξήσεις κεφαλαίου. Συμπεριλαμβανομένων και των δύο εφετινών ΑΜΚ συνολικού ύψους 22,4 εκατ. ευρώ.


Από ότι φαίνεται όμως τα δύσκολα εξακολουθούν να είναι μπροστά, αφού στα τέλη του 2021 η καθαρή θέση της εταιρείας είχε συρρικνωθεί στα μόλις 775.978 ευρώ. Πολύ παρακάτω δηλαδή από το μισό του μετοχικού κεφαλαίου, που είναι το ελάχιστο απαιτούμενο όριο. Απόρροια του μεγάλου όγκου των συσσωρευμένων ζημιών που «καίνε» κεφάλαια και απαιτούν νέες οικονομικές ενισχύσεις.


Σαν να μην έφταναν αυτά ο ορκωτός ελεγκτής χτυπάει καμπανάκι, κάνοντας λόγο για ουσιώδη αβεβαιότητα στη συνέχεια της δραστηριότητας της τηλεοπτικής εταιρείας. Καθότι το κυκλοφορούν ενεργητικό της υπολείπεται κατά 17,686 εκατ. ευρώ έναντι των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων, ενώ οι φορολογικές αρχές δεν έχουν ελέγξει τις χρήσεις 2017-2021 από τις οποίες μπορεί να προκύψουν πρόσθετα οικονομικά βάρη.

Η διοίκηση της εταιρείας όμως ( με νέο Πρόεδρο τον Γιάννη Λάτσιο και Αντιπρόεδρο τον Αρτούρ Νταβιντιάν )θεωρεί πως είναι ενδεδειγμένη η παραδοχή της επιχειρηματικής συνέχειας. Καθώς εκτιμά πως δεν θα υπάρξουν προβλήματα ρευστότητας και πως οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις θα εξοφληθούν στο ακέραιο μέσω της διαχείρισης που πραγματοποιεί.

Με περιουσιακά στοιχεία 55,1 εκατ. ευρώ, συνολικές υποχρεώσεις 53,4 εκατ. ευρώ ( μαζί με τα οφειλόμενα της τηλεοπτικής άδειας), εμπορικές και λοιπές απαιτήσεις 11,2 εκατ. ευρώ, χωρίς δανεισμό και με ταμειακά διαθέσιμα 3,1 εκατ. ευρώ, η εταιρεία του OPEN Beyond είχε πέρσι κύκλο εργασιών 25,153 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 7,9%. Όσο και τα διαφημιστικά έσοδα που διαμορφώθηκαν στα 18,04 εκατ. ευρώ.

Τα έξοδα όμως ήταν περισσότερα επιφέροντας ζημιές στην τελική γραμμή του ισολογισμού. Κατά τη γνώμη της εταιρείας ο κύριος λόγος του αρνητικού αποτελέσματος οφείλεται στο γεγονός της υλοποίησης της στρατηγικής κίνησης/απόφασης που αφορά στη συνεχόμενη επένδυση σε νέο πρόγραμμα με σκοπό τη βελτίωση των αποτελεσμάτων μακροπρόθεσμα.

Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η ακολουθούμενη πολιτική μείωσης κόστους ( στα έξοδα διοίκησης, διάθεσης και μισθοδοσίας ) παράλληλα με την επιδιωκόμενη αύξηση των εσόδων.

Όπως προκύπτει από τον ισολογισμό, οι περσινές μέσες μεικτές αποδοχές για τον καθέναν από τους 404 εργαζόμενους ήταν 28.353 ευρώ. Έναντι των 29.546 το 2020. Στη χρήση του 2017, πρό την ιδιοκτησιακής αλλαγής η εταιρεία είχε 257 εργαζόμενους με μέσες μεικτές αμοιβές στα 13.173 ευρώ. Ένα χρόνο μετά ο αριθμός των εργαζόμενων ανήλθε στα 539 άτομα για να υποχωρήσει στη συνέχεια.

Με όρους τηλεθέασης το κανάλι οπισθοχωρεί αφού το 8% που είχε το 2019, έπεσε στο 7,30% το 2020 και πέρσι πήγε στο 6,30%.

Στην ουσία από το OPEN κονομάει μόνο ο Βρυώνης αφού από το πρωί μέχρι το βράδυ διαφημίζει προϊόντα των εταιριών του χωρίς να πληρώνει ούτε 1 ευρώ αφού η συμφωνία αυτή προκύπτει από την αγοραπωλησία.