Οι εισαγγελείς ανηλίκων Κατερίνα Κοπελάκη και Δάφνη Τσίχλη ανέλαβαν την υπόθεση της "Κιβωτού του Κόσμου"! Έρχονται κακουργηματικές διώξεις σε 4 πρόσωπα για κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια και πλημμεληματικές για σωματική βλάβη σε παιδιά. Οι μαρτυρίες που "καίνε" τον Παπά Αντώνη και η εντολή της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου να ενωθούν όλες οι δικογραφίες σε μία.


edolio5 team

Τέσσερα πρόσωπα μεταξύ των οποίων, εργαζόμενοι αλλά και ο πατέρας Αντώνιος, βρίσκονται στο «κάδρο» των ερευνών για την «Κιβωτό του Κόσμου».

Οι εισαγγελείς ανηλίκων Αικ. Κοπελάκη και η Δάφνη - Κυριακή Τσιχλή οι οποίες πήραν σήμερα το φάκελο της υπόθεσης, αρχίζουν να καλούν μάρτυρες για να καταθέτουν από αύριο δίνοντας έμφαση στα πρόσωπα που φέρονται να έχουν μιλήσει για κακοποιητικές συμπεριφορές στη δομή.

Δύο πρώην φιλοξενούμενοι στην «Κιβωτό του Κόσμου», ήταν αυτά προσήλθαν αυτοβούλως για να καταγγείλουν συγκεκριμένες πράξεις κακοποίησης αλλά και ασέλγειας, «δείχνοντας» ως πρωταγωνιστή τον πατέρα Αντώνιο. Τα πρόσωπα φέρονται να έχουν εκφράσει προθυμία να επαναλάβουν τις καταγγελίες τους και στην Εισαγγελία.

Σε αυτό το στάδιο, ερευνώνται δύο αδικήματα. Το πρώτο αφορά στο κακούργημα της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια και το δεύτερο το πλημμέλημα της σωματικής βλάβης σε βάρος αδύναμων.

Η έρευνα αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα, πιθανότατα έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, και ήδη οι πρώτοι μάρτυρες -παιδιά που έχουν διαμείνει στις δομές αλλά και εργαζόμενοι σε αυτές- αναμένεται από αύριο να αρχίσουν να καταθέτουν.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσά τους βρίσκεται και μάρτυρας που κατοικεί στο εξωτερικό και έχει δηλώσει ότι θέλει να καταθέσει στην εισαγγελία.

Η εισαγγελία μελετά τις τουλάχιστον 10 καταγγελίες που έχει στα χέρια της από το Συνήγορο του Πολίτη και οι οποίες αφορούν στην πλειονότητα τους κακοποίηση, σωματικές τιμωρίες, καταναγκαστική εργασία, απομόνωση παιδιών από το σχολείο και παραμέληση ιατρικής φροντίδας. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, τα παιδιά υποχρεώνονταν μεταξύ άλλων να σπάνε πέτρες για να έρχονται, όπως τους έλεγαν, επαφή με πρωτογενή υλικά της φύσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη από τα τέλη Αυγούστου στην Εισαγγελία έφτασαν δύο διαδοχικά emails του Συνήγορου του Πολίτη, χωρίς ωστόσο σε αυτά να υπήρχε άμεση αναφορά παθόντα για σεξουαλική κακοποίηση. Πρώτος εμφανίστηκε για να μιλήσει ένας 16χρονος ο οποίος δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στην καταγγελλόμενη πράξη ασέλγειας σε βάρος 19χρονου από τον πατέρα Αντώνιο. Από την κατάθεση πάντως που έδωσε στη συνέχεια, παρά τους αρχικούς του δισταγμούς, ο 19χρονος δεν μπορούσαν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα καθώς ήταν έκδηλη η αμηχανία του νεαρού.

Οι εισαγγελικές αρχές σκοπεύουν να προχωρήσουν πολύ προσεκτικά, περιμένοντας κάποια επιπλέον στοιχεία που μπορούν να «ανάψουν το πράσινο φως» για τις επόμενες κινήσεις τους. Πολλά θα εξαρτηθούν από το περιεχόμενο των μαρτυρικών καταθέσεων, αν δηλ. προκύπτουν στοιχεία και για σεξουαλική κακοποίηση προκειμένου να κριθεί αν θα ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος.

Είναι ανοιχτό δε το ενδεχόμενο όλες οι δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί σε άλλες πόλεις της Ελλάδας όπου υπάρχουν δομές της Κιβωτού να συνενωθούν με τη δικογραφία που έχει αυτή τη στιγμή στα χέρια της η Εισαγγελία Ανηλίκων στην Αθήνα.