"Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου" στην ΕΥΠ! H "μια δίνει την άλλη" για να γλιτώσουν από τις κακουργηματικές διώξεις που θα ασκηθούν. Η "Εύη", η "Βαγγελίτσα" η "Έλενα" και οι άκρες με τους σκληρούς του υποκόσμου. Τα ραντεβού με δημοσιογράφο για να "περάσουν γραμμή". Ο βίος και η πολιτεία των "άτακτων κοριτσιών" και το "φόρτωμα" όλων των ευθυνών για τις υποκλοπές στην "κολλητή" του Δημητριάδη.


Του Άρη Σπίνου

Η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου στην ΕΥΠ είναι μια πραγματικότητα. Τα μαχαίρια έχουν βγει ανάμεσα στα μεγαλοστελέχη της που βλέπουν να ασκούνται αργά ή γρήγορα κακουργηματικές διώξεις σε βάρος τους, για την εμπλοκή που είχαν στις παράνομες παρακολουθήσεις. Παρά τις διαβεβαιώσεις από το Μέγαρο Μαξίμου ότι δεν θα τους αγγίξει ο εισαγγελέας δεν πιστεύουν πλέον κανέναν. Μερικοί εξ αυτών προστρέχουν πλέον σε πανίσχυρους επιχειρηματίες που τους έχουν στην "δούλεψη" τους μήπως και σωθούν.

Ένα ανώτερο στέλεχος μαζί με 2 γυναίκες, προς το παρόν παραμένουν φίλες με ειδικό ρόλο στο τμήμα των παρακολουθήσεων τις τελευταίες ημέρες έχουν αναλωθεί σε ραντεβού με  δημοσιογράφους προκειμένου να "περάσουν γραμμή" για τις ευθύνες που πρέπει να ρίξουν. Το edolio5 είναι σε θέση να γνωρίζει, πέρα πάσης αμφιβολίας, πως  σχετικά βίντεο και ι φωτογραφίες δείχνουν τις συναντήσεις αυτές. Αυτό ειδικά που αποτελεί τρανταχτή απόδειξη είναι τα δύο ηχητικά ντοκουμέντα στα οποία, ένας εκ των 3 υποδιοικητών ακούγεται να διαβεβαιώνει συνομιλητές του που είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για το μέλλον κάποιων υπαλλήλων της Γ΄ υποδιεύθυνσης που έπαιξαν κορώνα γράμματα την καριέρα τους υπακούοντας τις παράνομες εντολές του Μεγάρου Μαξίμου ότι «δεν πρόκειται να πάνε πουθενά!», ενώ ήδη έγινε η πρώτη "σφαγή", όπως αποκάλυψε το edolio5 με την μετακίνηση της γνωστής Βαγγελίτσας όπου ξαναγύρισε στην ΕΛΑΣ μετά από πολλά χρόνια, στην θέση προϊσταμένης στο τμήμα αναζητήσεων εκκρεμών ενταλμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες του edolio5 οι συναντήσεις στελεχών της ΕΥΠ με δημοσιογράφους ρίχνουν τις ευθύνες στην συγκεκριμένη κυρία που ήταν άλλωστε και η εκλεκτή του Γρηγόρη Δημητριάδη και που έδινε αναφορά μόνο σε εκείνον.

Η σταυροφορία που ξεκίνησε η Διοίκηση Κοντολέοντα, απολύτου εμπιστοσύνης και επιλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν δικαιολογείται από προσωπικά βιώματα του ιδίου του πρωθυπουργού. Δεν υπήρξαν ποτέ σκάνδαλα, στα οποία να είχε εμπλακεί η Υπηρεσία Πληροφοριών και να αφορούσαν την οικογένεια Μητσοτάκη ή το στενό κύκλο αυτής. Συνεπώς, αυτή η μανία καταδίωξης υπαλλήλων και εν γένει απαξίωσης της ΕΥΠ, δεν είναι απόρροια μιας καλής εννοούμενης απόπειρας ελέγχου των απορρήτων του Κράτους αλλά αποτέλεσμα εσωτερικού ξεκαθαρίσματος και ενδουπηρεσιακού ανταγωνισμού.

Από τους πρώτους ήδη μήνες που η Διοίκηση της ΕΥΠ άλλαξε, διεφάνη πως ο  Κοντολέων και η παρέα του δεν είχαν σκοπό να ασχοληθούν με την ΕΥΠ. Οι αρμοδιότητες μεταβιβάσθηκαν βολικώς στους υπηρεσιακούς διευθυντές, οι οποίοι παρέμειναν στις θέσεις που τους είχε διορίσει η προηγούμενη Διοίκηση, με την εξαίρεση της "Λένας", η οποία, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές στο edolio5, ήταν η πρώτη που πέρασε την πόρτα του Π. Κοντολέοντα και η μοναδική που διορίσθηκε από τον ίδιο επικεφαλής της Διεύθυνσης που, σε εκείνη τη χρονική περίοδο, ασχολείτο με την Ανάλυση Πληροφοριών. Σχολιάζεται πως εκείνη τη μέρα, η φιλόδοξη υπάλληλος εξήλθε κατηφής από το γραφείο του Διοικητή και αυτό διότι, δεν είχε κατορθώσει να τον πείσει να αναλάβει την ζηλευτή  επιχειρησιακή διεύθυνση, αυτή της Συλλογής Πληροφοριών που επιθυμούσε πολύ. Φυσικά όλες οι αναθέσεις σε πόστα που έγιναν είχαν "δελτίο" από το Μέγαρο Μαξίμου προς τον νέο διοικητή αφού αυτός δεν γνώριζε ούτε που είναι η τουαλέτα του γραφείο του. 


Η περίπτωση όμως της "Λένας" με  καταγωγή από το Καματερό, που για πολλά χρόνια απέκρυβε θεωρώντας την ταπεινή, κόρη ιδιοκτήτη φούρνου, κάτι για το οποίο ομοίως ντρέπεται, σπούδασε Νομική. Παρά τη φτωχή γνώση Αγγλικής, αλλά ανήκουσα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, εισήλθε στην Υπηρεσία και επί σειρά ετών ασχολήθηκε με την Ανάλυση, έχοντας ως μέντορα-και όχι μόνον, όπως μαρτυρούν οι καλά γνωρίζοντες-τον τότε Διευθυντή, Γιώργο Δημητρίου, υπεύθυνο διαφώτισης στρατοπέδου επί χούντας και μετά πασόκου και μετά νεοδημοκράτη, τον οποίο αντέγραψε πλήρως. Επί διοικήσεως Κωνσταντίνου Μπίκα, της δόθηκε αιφνιδίως η ευκαιρία να μετακινηθεί στη Διεύθυνση Συλλογής Πληροφοριών (τότε Γ Δνση) ως υποδιευθύντρια Αντικατασκοπείας, γεγονός που είχε προκαλέσει σχόλια διότι η προϋπηρεσία της στον επιχειρησιακό Τομέα ήταν ανύπαρκτη.

Και πράγματι, δεν άργησε να φανεί η ανεπάρκειά της. Δημοσιεύματα που ανάγονται στο 2012 έκαναν λόγο για φιάσκο από την άμεση εμπλοκή της στην υπόθεση της συζύγου του τότε Γενικού Προξένου της Τουρκίας στην Κομοτηνή, στο Κολονάκι ενώ η ανασφάλειά της, ελλείψει επιχειρησιακών ικανοτήτων, είχε ως αποτέλεσμα να μποϋκοτάρει υπαλλήλους-χειριστές πηγών, υποβαθμίζοντας τις πληροφορίες τους και τελικά, η συνδρομή της ως υποδιευθύντριας να περιορίζεται σε παρεμβάσεις υφολογικού χαρακτήρα σε σοβαρά υπηρεσιακά έγγραφα.

Επί Διοικήσεως Θεόδωρου Δραβίλλα, η κυρά "Λένα", πέτυχε να πάρει τη θέση του τότε Διευθυντή της Γ Διεύθυνσης, με περίεργες μεθόδους, αλλά η βασιλεία της διήρκεσε μέχρι την αλλαγή διοικήσεως, οπότε και υποβιβάσθηκε σε απλή επιτελικό στέλεχος σε γραφείο Ανάλυσης. Εκεί, επί 4 ολόκληρα έτη, η "Λένα" δεν ασχολήθηκε καθόλου με την Υπηρεσία. Εκμεταλλεύθηκε πλήρως τις δυνατότητες που αυτή της έδινε για να εκπονήσει ένα μεταπτυχιακό, εν ώρα υπηρεσίας και ανενόχλητη, καθώς επίσης και την ελευθερία χρόνου προκειμένου να δικτυωθεί –ως διωχθείσα πολιτικά από τον ΣΥΡΙΖΑ παρότι κολλητή των συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ- σε γραφεία Βουλευτών της ΝΔ και δη του Γιώργου Κουμουτσάκου ενώ όπως διαδίδει η ίδια "παίζει" με τον καθηγητή - υπουργό Γιώργο Γεραπετρίτη, τον καθηγητή - υφυπουργό Άγγελο Συρίγο και τον τέως ΣΕΑ ναύαρχο Αλέξανδρο Διακόπουλο.

Και όταν, η Διοίκηση άλλαξε και ο Παναγιώτης Κοντολέων ανέλαβε επικεφαλής της ΕΥΠ, η ώρα της κεφαλαιοποίησης των επαφών της Κυρά-Λένας είχε φθάσει. Δυστυχώς όμως, το όνειρό της να αναλάβει και πάλι τη θέση της διευθύντριας στην Συλλογή Πληροφοριών Αντικατασκοπίας - Αντιτρομοκρατίας δεν ευοδώθηκε αλλά κατάφερε να γίνει διευθύντρια στην διεύθυνση Συλλογής Πληροφοριών από το εξωτερικό (Κατασκοπία). Η "Λένα" όμως δεν σταμάτησε εκεί. Με όπλο της την προσωπική επαφή που είχε διατηρήσει με την Ε.Ε, ιδιαιτέρα  ενός π. διοικητή της ΕΥΠ και δίδυμη αδελφή της επίσης ιδιαιτέρας διοικητή ΕΥΠ  με αυξημένες αρμοδιότητες όπως και η Ειρήνη ( θα γράψουμε εκτενώς άλλο ρεπορτάζ για εκείνη) η οποία έχει τοποθετηθεί στο Μαξίμου, ξεκίνησε μια επιχείρηση επηρεασμού του Διοικητή της Υπηρεσίας προκειμένου να προβεί σε "δομικές" αλλαγές στην ΕΥΠ, με απώτερο στόχο την ενίσχυση της θέσης και της διεύθυνσης της "Λένας" και ουδόλως, την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της Εθνικής Υπηρεσίας.

Με το βλέμμα στραμμένο πάντα στην Διεύθυνση Συλλογής Πληροφοριών (Αντικατασκοπίας - Αντιτρομοκρατίας), φρόντισε μεθοδικά για την σταδιακή αποψίλωσή της από αρμοδιότητες και προσωπικό, ενώ όπως τονίζουν υπηρεσιακοί παράγοντες, επανέφερε το Δελτίο του Πρωθυπουργού, που αποτελούσε ουσιαστικά μια καθυστερημένη χρονικά συρραφή πληροφοριών από ανοικτές πηγές, για τη σύνταξη του οποίου απασχολεί το προσωπικό καθ’ όλο το ωράριό του. Την ίδια στιγμή, προώθησε σε θέσεις ευθύνης υπαλλήλους που δεν ένιωθε πως την απειλούν υπηρεσιακά, είτε μετρίους ή και ανεπαρκείς. 

Τον Ιούλιο 2021, το σχέδιο της  τέθηκε σε εφαρμογή. Μία νέα υποδιεύθυνση, με δήθεν αντικείμενο τη Συλλογή και Ανάλυση Πληροφοριών Ανοικτών Πηγών είχε στηθεί. Η νέα δομή δημιουργήθηκε ως ΄Γ υποδιεύθυνση στην έτερη επιχειρησιακή Διεύθυνση από αυτή της "Λένας", προφανώς για ευνόητους λόγους. 

Το ανάθεμα για όσα θα επακολουθούσαν θα βάρυνε την αντίζηλό της διευθύντρια που είχε πετύχει να περιορίσει όχι όμως και να αφανίσει. Με την διάσπαση αυτή είχαμε πλέον 2 τμήματα που μπορούσαν να κάνουν και τα 2 υποκλοπές!

Στον ανηλεή πόλεμο που ήδη έχει ξεκινήσει για να σωθούν όσοι προλάβουν, οι εμπλεκόμενοι δηλώνουν έτοιμοι για όλα. Ντοκουμέντα, ηχητικά και οπτικά έχουν αρχίσει και διακινούνται. 
 
Έγκυρες πληροφορίες στο edolio5 κάνουν λόγο, μεταξύ άλλων, ακόμη και για φερόμενη συναλλαγή της Κυρα-Λένας και των βοηθών της με άτομα των κύκλων του οργανωμένου εγκλήματος, μέσω αστυνομικού που υπηρετούσε στο γραφείο υψηλόβαθμου διοικητικού στελέχους και τον χρησημοποιούσαν ως σύνδεσμο με τους σκληρούς της νύχτας.

Τις επόμενες μέρες, καθώς πολλοί υπάλληλοι έχουν προσφύγει στα δικαστήρια, είτε έχουν αποστείλει επιστολές  σε Επιτροπές της Βουλής που θα ασχοληθούν με το θέμα των υποκλοπών, ο πόλεμος θα κορυφώνεται. 

Το ρεπορτάζ συνεχίζεται...