Ε ρε και "μπουκάρουν" 5 εισαγγελείς! ΔΙΔΑΠ - ΔΑΕΒ και ΕΥΠ(μαζί με το παράρτημα στην Αγιά Παρασκευή)! Τα 3 "μαγαζιά" που κάνουν υποκλοπές και ελέγχονται από την Ελληνική κυβέρνηση. Η υπογραφή των εισαγγελέων... για τα μάτια του νόμου!


Του Άρη Σπίνου

Μέχρι να φύγει και αυτό το θέμα από την επικαιρότητα και να έρθει ένα άλλο όπως γίνεται συνήθως ας αναφερθούμε σε αυτό... με όλες τις προεκτάσεις του. Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν 3 κέντρα (για νόμιμα μιλάμε) που κάνουν υποκλοπές και το κάθε ένα από αυτά διαθέτει έναν εισαγγελέα για να ελέγχει την νομιμότητα των παρακολουθήσεων. Περί αυτού ας μην ξανά αναφερθούμε αφού ο νόμος είναι σαφής και η παρακολούθηση γίνεται μόνο με ένδειξη του κινητού και όχι όλων των στοιχείων του κατόχου αυτού.

 Η ΕΛ.ΑΣ διαθέτει  δύο αυτόνομες υπηρεσίες επισυνδέσεων, οι οποίες λειτουργούν μαζί και παράλληλα με την Ε.Υ.Π. 

Πρόκειται για την Διεύθυνση Διαχείρισης και ανάλυσης Πληροφοριών (ΔΙ.Δ.Α.Π), που εδρεύει στο Περιστέρι αλλά και η Αντιτρομοκρατική (Δ.Α.Ε.Β) που έχει έδρα την ΓΑΔΑ.


Υπάγονται απευθείας στον αρχηγό της ΕΛΑΣ, με σημείο αναφοράς τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριο Οικονόμου και όχι τον Θεωδορικάκο.

Ο ρόλος της ΔΙΔΑΠ έχει αναδειχθεί από το edolio5 με εκτενές ρεπορτάζ  

Τι είναι η ΔΙΔΑΠ; Η Διεύθυνση Διαχείρισης και ανάλυσης Πληροφοριών (ΔΙΔΑΠ) ιδρύθηκε το 2014 και αποτελεί,  «το συντονιστικό των …κοριών»!

. Η ΔΙΔΑΠ αποτελεί τον κεντρικό κόμβο ενός πανελλαδικού δικτύου συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών, με δυνατότητα πολλών χιλιάδων υποκλοπών ταυτόχρονα. Μεταξύ των δυνατοτήτων της είναι και η καταχώριση όλων των επιβατών των διεθνών πτήσεων.

Η ΔΙΔΑΠ καλύπτει και άλλα Σώματα Ασφαλείας στον τομέα των πληροφοριών, όπως το Λιμενικό και την Πυροσβεστική. Ως κόμβος συνδέεται, συνεργάζεται και ανταλλάσσει πληροφορίες με τους αντίστοιχους κόμβους των κρατών της ΕΕ, αλλά και των ΗΠΑ. Όπως η Αντιτρομοκρατικη (ΔΑΕΒ) έτσι και η ΔΙΔΑΠ ελέγχεται απευθείας από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και υποτίθεται ότι εποπτεύεται η νομιμότητα του έργου της από εισαγγελέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί της έχουν υποχρεώσεις εχεμύθειας αντίστοιχες των πρακτόρων της ΕΥΠ».

Σημείο αναφοράς όμως αποτελεί ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου- με σημαντικό ρόλο, σύμφωνα με τις πληροφορίες να φέρεται ότι παίζει ο υπασπιστής του.


Οι πληροφορίες του edolio5 αναφέρουν  ότι για την σε βάθος έρευνα για τις παρακολουθήσεις και τις συνακροάσεις (όταν και αν γίνει) η ΔΙΔΑΠ θα αποτελέσει σημαντικό τομέα αποκαλύψεων.

Σημαντικός είναι και ο ρόλος ενός άγνωστου για τον κόσμο παραρτήματος της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή που βρίσκεται στην οδός Γραβιάς 4. Οι κακές γλώσσες λένε  ότι μια ξαφνική επίσκεψη ενός εισαγγελέα εκεί θα βγάλει λαυράκια! (Τουλάχιστον μέχρι τώρα)