Οι 2 εισαγγελείς που θα πίνουν καφέ εις υγείαν... της άγνοιας! Οι ανόητες "αλλαγές" στην ΕΥΠ που έκανε το Μαξίμου! Το "μαγαζί" παραμένει στην απόλυτη κυριότητα του πρωθυπουργού.


Του Άρη Σπίνου

Κανένας δεν περίμενε κάτι διαφορετικό από μία κυβέρνηση που έχει αποφασίσει να ελέγχει απόλυτα τις Ελληνικές μυστικές υπηρεσίες. Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε το βράδυ της Τρίτης, η κυβέρνηση προχωρά σε αλλαγές αναφορικά με τη λειτουργία και των έλεγχο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, αλλά και τη διαδικασία που ακολουθείται για τις νόμιμες επισυνδέσεις - παρακολουθήσεις... που μόνο γέλιο προκαλούν σε όσους γνωρίζουν.

Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου επαναφέρονται οι δύο εισαγγελείς στην εποπτεία της ΕΥΠ και καθιερώνεται για πρώτη φορά ακρόαση του Διοικητή της από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, με στόχο την ενίσχυση της ακεραιότητας στη λειτουργία της Υπηρεσίας Πληροφοριών. Αυτό με λίγα λόγια σημαίνει ότι για κάθε νέο αίτημα για τη διενέργεια νόμιμων επισυνδέσεων - παρακολουθήσεων θα απαιτούνται οι υπογραφές δύο εισαγγελέων, ώστε να είναι πιο αδιάβλητη η διαδικασία Αυτό το μέτρο από μόνο του δεν έχει απολύτως καμία σημασία αφού όπως και σήμερα η αρμόδια εισαγγελέας που θα είναι ομοιόβαθμη του  2ου εισαγγελέα (Εισαγγελέας εφετών) υπογράφει ότι της δώσουν. Εξ' άλλου δεν είναι δυνατόν να πηγαινοέρχονται οι εντολές από την ΕΥΠ στο εφετείο και τούμπαλιν μέχρι να δοθεί η οριστική απόφαση. Πως ο δεύτερος εισαγγελέας θα μπορεί να ακυρώσει την εντολή που έδωσε ο πρώτος  αφού θα είναι και οι 2 εισαγγελείς εφετών; 

Παράλληλα, προβλέπει ότι ο διορισμός του διοικητή της ΕΥΠ διενεργείται μετά από γνώμη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό της, και πως η υποχρέωση παροχής γνώμης καταλαμβάνει και τον υπηρετούντα κατά τη δημοσίευση της παρούσας Διοικητή Θεμιστοκλή Δεμίρη. Δεν μπήκε κανένα κριτήριο αξιοκρατίας για την επιλογή του ούτε το δικαίωμα προτάσεων άλλων προσώπων από τα άλλα κόμματα. Σε κάθε περίπτωση η επιτροπή θα έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα, δηλαδή... να είχαμε να λέγαμε. 

Το ουσιαστικό κομμάτι που αποτελεί και το γιγαντιαίο σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει και αφορά το πλήρη έλεγχο της ΕΥΠ από το γραφείο του πρωθυπουργού παρέμεινε... ακλόνητο.