Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ! Ένα "γαλάζιο" ρουσφέτι σε ένα "πράσινο" στέλεχος! Η απόσπαση του συνδικαλιστή πράκτορα της ΕΥΠ Βαγγέλη Σπυράκη στο ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, η εκδήλωση Gay Pride και οι καταγγελίες του Ανδρουλάκη για απόπειρα παρακολούθησης του κινητού του... γενικά και αόριστα! Η κομισιόν και το πρόγραμμα Pegasus με πολλά "μπορεί" και "ενδεχομένως".


Του Άρη Σπίνου

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η καταγγελία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ για απόπειρα παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου είναι σημαντική και πρέπει να ερευνηθεί. Για το θέμα αυτό που αφορά τους "μολυσμένους ιούς" που εστάλησαν σε τηλέφωνα πολιτικών - δημοσιογράφων και άλλων ιδιωτών ήδη το edolio5 έχει υποβάλει μηνυτήρια αναφορά αφού ανάμεσα στα "οχήματα" που χρησιμοποιήθηκαν για αποστολή e-mail με μεταφορά ιού παρακολούθησης ήταν και το όνομα του ιστολογίου μας όπως ήδη έχουμε γράψει με σχετικό ρεπορτάζ. Επειδή το ζήτημα αυτό είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο προς το παρόν δεν θα επεκταθούμε με ρεπορτάζ αλλά θα αναφερθούμε σε κάτι άλλο που είναι άγνωστο στους περισσότερους. Με πρόσφατο νόμο μετατέθηκαν από την ΕΥΠ 80 άτομα σε διάφορες οργανικές θέσεις του υπουργείου δημοσίας τάξεως. Ήταν ένα ξεκαθάρισμα, στην πλειοψηφία του, για όσους δεν ήταν αρεστοί στην σημερινή κυβέρνηση. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο π. συνδικαλιστής της ΕΥΠ Βαγγέλης Σπυράκης που μια περίοδο είχε διατελέσει και ΓΓ στο σωματείο επί προεδρίας Σπατιώτη. Ενώ ο Β. Σπυράκης πήγε σε αστυνομικό τμήμα, γρήγορα πήρε απόσπαση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ. Η εμπειρία του σε επιχειρησιακά πόστα στην ΕΥΠ είναι αδιαμφισβήτητη. Γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα και φυσικά και τους τρόπους που γίνονται οι "τεχνικές" και οι "φυσικές" παρακολουθήσεις. Είναι αυτονόητο ότι οι γνώσεις αυτές δεν "παροπλιστούν" αλλά θα τεθούν στην διάθεση των στελεχών του ΠΑΣΟΚ προς πάσα προφύλαξη! Όπως μας πληροφόρησαν εκ των 80 υπαλλήλων της ΕΥΠ που έφυγαν για οργανικές θέσεις στην ΕΛΑΣ ουδείς άλλος έχει πάρει απόσπαση σε άλλη υπηρεσία. Είναι προφανές λοιπόν πως η μετάθεση του στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ αποτελεί ρουσφέτι με την έγκριση Θεωδορικάκου! Αυτό λέει πολλά χωρίς να χρειαστεί να γράψουμε εμείς περισσότερα. Εμείς θέτουμε ένα ερώτημα που με χαρά θα δημοσιεύσουμε την απάντηση αν μας δοθεί. Ποιος ενημέρωσε τον Ανδρουλάκη για όσα κατήγγειλε; Ο ίδιος είπε πως του τα είπε μια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κάτι ποιο συγκεκριμένο ;


Πριν από 20 μέρες η Ευρωπαϊκή Ένωση ενημέρωσε στελέχη της ότι έχει βρει στοιχεία ότι τα κινητά τηλέφωνα αξιωματούχων και υπαλλήλων της Κομισιόν μπορεί να έχουν μολυνθεί με το λογισμικό Pegasus της ισραηλινής εταιρείας NSO, Την ενημέρωση την έκανε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς σε γράμμα που έχει δει την δημοσιότητα από το πρακτορείο Reuters.


Eιδικότερα, σε γράμμα που έστειλε στις 25 Ιουλίου στην Ολλανδή ευρωβουλευτή Σοφί Ιντβέλντ, ο Ρέιντερς σημειώνει ότι η Apple τον είχε ενημερώσει το 2021 ότι το κινητό του είχε πιθανώς παγιδευτεί με τη χρήση του Pegasus.

H προειδοποίηση της Apple οδήγησε σε έρευνα των προσωπικών και επαγγελματικών συσκευών του Ρέιντερς καθώς και υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισημαίνεται στο γράμμα.

Αν και η έρευνα δεν βρήκε αδιάσειστα στοιχεία ότι το κινητό του Ρέιντερς ή υπαλλήλων της Ε.Ε. παραβιάστηκαν, ανακαλύφθηκαν «δείκτες παραβίασης» (indicators of compromise), ένας όρος που χρησιμοποιείται από τους ερευνητές για να περιγράψει ότι υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις παραβίασης.

Το γράμμα του Ρέιντερς δεν παρείχε περαιτέρω λεπτομέρειες και ο ίδιος υπογράμμισε ότι «είναι αδύνατο να αποδοθούν αυτοί οι δείκτες σε έναν συγκεκριμένο δράστη με απόλυτη βεβαιότητα». Όλα αυτά σημαίνουν υποψίες χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία. Τα ίδια μπορεί να ισχυριστεί οποιοσδήποτε απλά και μόνο για να προκαλέσει θόρυβο. 

*Η φωτογραφία που δημοσιεύουμε είναι από το πρόσφατο Gay Pride όπου το ΠΑΣΟΚ συμμετείχε με περίπτερο και φυλλάδια υποστήριξης της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ τα οποία μεταξύ άλλων μοίραζε και ο Σπυράκης φορώντας την σχετική μπλούζα.

Το ρεπορτάζ συνεχίζεται...