Η πλήρης δικαίωση του edolio5! Οριστικά η "παρέα του ΚΕΛΠΝΟ" παραπέμπεται για κακουργήματα. Οι παράνομες προσλήψεις που έγιναν από το παράθυρο! Όλο το κατηγορητήριο και τα ονόματα. Το ρεπορτάζ του Άρη Σπίνου για τα έργα και τις ημέρες της "παρέας" και η "εξαφάνιση" του από το δελτίο ειδήσεων του EXTRA! "Θα χάσει το κανάλι 800.000 ευρώ τον χρόνο από τις μ@λακίες που είπες".


Του Άρη Σπίνου

Η δικαίωση για το ρεπορτάζ άργησε αλλά ήρθε! Οριστική είναι η παραπομπή σε δίκες με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για δεκάδες παράνομες προσλήψεις ημετέρων στο ΚΕΕΛΠΝΟ, του πολιτευτή της ΝΔ και φίλου του Άδωνη Γεωργιάδη και της υπόλοιπης αποκαλούμενης και ως «παρέα» του ΚΕΕΛΠΝΟ. Το Συμβούλιο Εφετών με βούλευμα που εξέδωσε απέρριψε τις εφέσεις που είχαν ασκηθεί κατά των δύο παραπεμπτικών βουλευμάτων 

τον περασμένο Γενάρη και πλέον η «παρέα του ΚΕΕΛΠΝΟ» θα κάτσει στο εδώλιο προκειμένου να δικαστεί. 

Πιο αναλυτικά με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών παραπέμπονται σε δίκες ο πρώην διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόδωρος Παπαδημητρίου, ο Σταμάτης Πουλής, η σύζυγός του και συνεργάτης του Άδωνη Γεωργιάδη, Ανδρονίκη Θεοφιλάτου αλλά και η πρώην οικονομική διευθύντρια του ΚΕΕΛΠΝΟ και διορισμένη πλέον στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, την οποία εποπτεύει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αικατερίνη Πολύζου.

Πρόκειται για δύο διαφορετικές υποθέσεις, που αφορούν σε δεκάδες προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Η μία από τις δύο υποθέσεις, αφορά στις 22 παράνομες προσλήψεις ημετέρων οι οποίες μάλιστα έγιναν αποκλειστικά επί θητείας Αδ. Γεωργιάδη, για τον οποίο οι όποιες ποινικές ευθύνες έχουν προφανώς… παραγραφεί.

Η δεύτερη υπόθεση για την οποία παραπέμπονται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων να δικαστούν για κακουργήματα αφορούν σε 74 παράνομες προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο 2011-14.

Ένα βράδυ πριν αρκετά χρόνια στον κεντρικό δελτίο ειδήσεων του EXTRA όπου συμμετείχε ως σχολιαστής και ρεπόρτερ ερευνητικών θεμάτων ο Άρης Σπίνος ήταν καλεσμένος ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του ΚΕΛΠΝΟ, Σταμάτης Πουλής. Η "γραμμή" του σταθμού ήταν η Αγιοποίηση του Πουλή. Ο Άρης Σπίνος που είχε αργήσει εκείνο το απόγευμα να πάει στην συνηθισμένη σύσκεψη του δελτίου... δυστυχώς για το ΚΕΛΠΝΟ και τον Πουλή, παρουσίασε τα σκάνδαλα του ΚΕΛΠΝΟ χωρίς μακιγιάζ. Αυτή ήταν και η τελευταία εμφάνιση του στο δελτίο ειδήσεων. "Θα χάσει το κανάλι 800.000 ευρώ τον χρόνο από τις μαλακίες που είπες" είχε μεταφέρει εκείνο το βράδυ διευθυντικό στέλεχος στον δημοσιογράφο. Ας έρθουμε στο σήμερα. Όχι μόνο ζημίωσαν το δημόσιο με 1,3 εκατ. ευρώ για να ικανοποιήσουν τα ρουσφέτια των πολιτικών τους φίλων, αλλά έστησαν εκ των υστέρων, ολόκληρη κομπίνα για να συσκοτίσουν τις έρευνες με απώτερο σκοπό να κουκουλώσουν τις παρανομίες τους. Ο λόγος για την αποκαλούμενη και «παρέα του ΚΕΕΛΠΝΟ» και συγκεκριμένα τον πρώην διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόδωρο Παπαδημητρίου, τον πολιτευτή της ΝΔ Σταμάτη Πουλή, τη σύζυγό του και συνεργάτη του Αδ. Γεωργιάδη Ανδρονίκη Θεοφιλάτου αλλά και την πρώην οικονομική διευθύντρια του ΚΕΕΛΠΝΟ και διορισμένη πλέον στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, την οποία εποπτεύει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αικατερίνη Πολύζου.

Η αρμόδια εισαγγελέας με πρότασή της προς το δικαστικό συμβούλιο προτείνει να παραπεμφθούν και οι τέσσερις σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθήνας με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα για  παράνομες προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο 2011-14.

«Καταχράστηκαν την εξουσία τους διαθέτοντας την ξένη περιουσία» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εισαγγελική πρόταση, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το δημόσιο με 1,3 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πάλαι ποτέ ισχυρός άντρας του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόδ. Παπαδημητρίου, εκτός από τις εκκρεμείς διώξεις σε βάρος του, έχει ήδη μια πρωτόδικη πενταετή καταδίκη με τριετή αναστολή για απάτη κατ’ εξακολούθηση για ζημιογόνες συμβάσεις.


Όπως επισημαίνεται στην εισαγγελική πρόταση, το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν είχε καν ανάγκη τις «υπηρεσίες» που του παρείχαν οι προσληφθέντες διοικητικοί υπάλληλοι, ενώ σε ό,τι αφορά τους γιατρούς και νοσηλευτές ουδέποτε υπήρξαν τα απαραίτητα αιτήματα από νοσοκομεία και κρατικούς φορείς.

«…Οι προσλήψεις αυτές δεν είχαν κανένα απολύτως έρεισμα, εντασσόμενες, εκ μέρους των εμπλεκομένων σε ένα γενικότερο πλαίσιο ικανοποίησης αιτημάτων που φέρονται να προέρχονται από πολιτικά γραφεία και στελέχη της διοίκησης ή ιδιώτες, τα οποία όμως αιτήματα δεν είχαν σχέση με τον σκοπό και τις ανάγκες του ΚΕΕΛΠΝΟ, που τελικά ζημιώθηκε κατά το ποσό της μισθοδοσίας των ανωτέρω αφού δεν είχε ανάγκη των υπηρεσιών τους…» επισημαίνεται στην εισαγγελική πρόταση.



Στην εισαγγελική πρόταση γίνεται λόγος για επαρκείς ενδείξεις ενοχής σε βάρος τεσσάρων προσώπων και συγκεκριμένα των Θεόδ. Παπαδημητρίου, Αικ. Πολύζου, Ανδρ. Θεοφιλάτου και Στ. Πουλή για «τις αξιόποινες πράξεις της απιστίας κατ’ εξακολούθηση με περιουσιακή ζημία άνω των 120.000 ευρώ και της συνέργειας στην ως άνω πράξη». Αντίθετα, η εισήγηση της εισαγγελέα προς το δικαστικό συμβούλιο είναι απαλλακτική για την Τζένη Κρεμαστινού, τότε πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Πιο αναλυτικά, σε ό,τι αφορά τον Θεόδ. Παπαδημητρίου, όπως επισημαίνεται στην εισαγγελική πρόταση φέρεται να ενέκρινε τις παράνομες προσλήψεις από τον Φεβρουάριο του 2011 μέχρι και τον Μάιο του 2014 προτού αυτές υποβληθούν στην πρόεδρο του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ όπως όφειλε. Κατά την εισαγγελική πρόταση ο Θεόδ. Παπαδημητρίου, στον οποίο αποδίδεται η απιστία, φέρεται με τις ενέργειές του να προκάλεσε «…εν γνώσει του βέβαιη ζημία» στα οικονομικά του ΚΕΕΛΠΝΟ, η οποία ανήλθε σε 1,3 εκατ. ευρώ. Στη ζημία του ΚΕΕΛΠΝΟ συνέβαλαν και οι τρεις συγκατηγορούμενοί του ως συνεργοί στην κακουργηματική απιστία, σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση.

Σε ό,τι αφορά την τότε προϊσταμένη του τμήματος οικονομικής διαχείρισης στο ΚΕΕΛΠΝΟ Αικ. Πολύζου, η εισαγγελέας επισημαίνει: «…ενέταξε τους παρανόμως προσληφθέντες στις καταστάσεις της μισθοδοσίας του ΚΕΕΛΠΝΟ, υπέγραψε ως εισηγήτρια τις μισθοδοτικές καταστάσεις των 74 συνεργατών υπαλλήλων, κατέβαλε αμοιβές εκτός μισθοδοσίας χωρίς να υφίσταται σχετική απόφαση του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ, γνωρίζοντας ότι οι προσλήψεις ήταν παράνομες και οι αμοιβές τους θα καταβάλλονταν από τις κρατικές επιχορηγήσεις αλλά και εν μέρει από δάνειο 200 εκατ. ευρώ».

Επισημαίνεται ότι, όπως έγινε γνωστό η Πολύζου πριν λίγες μέρες προσλήφθηκε στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα –εποπτεύων της οποίας είναι ο Αδ. Γεωργιάδης– στις 18 Αυγούστου 2021 ως «υπάλληλος τμήματος λογιστηρίου», αποτελώντας στέλεχος της οικονομικής υπηρεσίας.
Εκτός από δικαίωμα υπογραφής, η Πολύζου φέρεται βάσει της ίδιας πράξης να συγκαταλέγεται στους υπαλλήλους που έχουν εξουσιοδοτηθεί να παρακολουθούν τις κινήσεις όλων των τραπεζικών λογαριασμών που τηρεί η τράπεζα μέσω e-banking, γεγονός που αποδεικνύει τις αυξημένες αρμοδιότητες που έχει αναλάβει.



Εντύπωση προκαλούν και όσα αναφέρονται στην εισαγγελική πρόταση σχετικά με τον τρόπο που λειτούργησε η «παρέα του ΚΕΕΛΝΠΟ». Σε μία περίπτωση έφτασαν στο σημείο να χρησιμοποιήσουν το όνομα υπαλλήλου του ΚΕΕΛΠΝΟ ως του προσώπου που δήθεν είχε εισηγηθεί την πρόσληψη 14 ατόμων από τους 74. Ωστόσο, όπως κατέθεσε η υπάλληλος, «ουδέποτε είχε εισηγηθεί την πρόσληψή τους», «ούτε τους γνώριζε», «ενώ οι αριθμοί πρωτοκόλλου των φερόμενων ως δικών της εισηγήσεων είτε ήταν κενοί και κρατημένοι είτε αφορούσαν σε άλλα θέματα».
Όπως αναφέρει η εισαγγελέας Βαρβάρα Γνεσούλη στην παραπεμπτική της εισήγηση, οι Στ. Πουλής και Ανδρ. Θεοφιλάτου συνέταξαν τον Μάρτιο του 2015 σχέδια ηλεκτρονικών εγγράφων που αφορούσαν πρόταση για προσλήψεις που θα αμείβονταν από τα χορηγικά προγράμματα.
Με τη μόνη διαφορά ότι τα «έγγραφα δεν ανευρέθησαν στο αρχείο της γραμματείας του ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ οι περισσότεροι αριθμοί πρωτοκόλλου φέρονται να είναι χρεωμένοι σε άλλο τμήμα και συγκεκριμένα στο τμήμα εξοπλισμού».

«…Οι ας άνω 74 συνεργάτες υπάλληλοι εντάχθηκαν μη νόμιμα στη μισθοδοσία του ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ επιπροσθέτως από τη γενική επισκόπηση των ανωτέρω είναι πρόδηλη η προσπάθεια των εμπλεκομένων στις προσλήψεις αυτές να προσδώσουν νομιμοφάνεια στη μισθοδοσία των ανωτέρω υπαλλήλων με την επίκληση ανύπαρκτων εισηγήσεων που μάλιστα έφεραν αριθμούς πρωτοκόλλου που ήταν χρεωμένοι σε άλλα τμήματα καθώς και με την επίκληση δήθεν σχετικών πρακτικών ΔΣ που όμως στην πραγματικότητα είχαν άλλο περιεχόμενο ή δεν είχαν καν λάβει χώρα» όπως επισημαίνεται.



Οι παρανομίες όμως δεν είχαν να κάνουν μόνο με τις προσλήψεις. Από την πλευρά των εμπλεκομένων επιχειρήθηκε εκ των υστέρων «να δημιουργηθεί νομιμοποιητική βάση» για τις συγκεκριμένες προσλήψεις και την αμοιβή που καταβλήθηκε, όπως τονίζεται στην εισαγγελική εισήγηση.

Ειδικότερα, επικαλέστηκαν απόφαση του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ του 2008 που αφορούσε χορηγία της Estée Lauder προς τον οργανισμό ύψους 300.000 ευρώ. Η χορηγία όμως αυτή δεν είχε να κάνει με προσλήψεις αλλά αφορούσε τη δημιουργία προστατευόμενης δομής για άστεγους HIV οροθετικούς ενήλικες. Οπως προέκυψε από την εισαγγελική έρευνα, στην απόφαση του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ δεν προβλεπόταν καν η μελλοντική πρόσληψη προσωπικού, ενώ ουδέποτε τέθηκε προς συζήτηση στο ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ. Αλλωστε στη σύμβαση με την Estée Lauder υπήρξε ρητή πρόβλεψη ότι οι προσλήψεις θα βαρύνουν το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Στο πλαίσιο της εμπέδωσης «νομιμοφάνειας» στις προσλήψεις οι εμπλεκόμενοι σκαρφίστηκαν και άλλες μεθόδους. Ιδιαίτερα ευρηματικός εμφανίζεται ότι υπήρξε ο Στ. Πουλής, επιστήθιος φίλος και συνεργάτης του Αδ. Γεωργιάδη.

Τον Δεκέμβριο 2013 ο Πουλής, όπως επισημαίνεται στην εισαγγελική πρόταση, με έγγραφό του προς το ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ «περί υπαγωγής του γραφείου προστατευόμενων διαμερισμάτων στην οργανωτική δομή του τμήματος», «βεβαίωσε ψευδώς» ότι 53 από τους 74 προσληφθέντες είχαν «απασχοληθεί για τις ανάγκες του προγράμματος στα συγκεκριμένα διαμερίσματα και αμείβονταν από χορηγικά προγράμματα». Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, «οι 53 ουδέποτε απασχολήθηκαν για τις ανάγκες του προγράμματος της Δομής και ουδέποτε αμείφθηκαν από χορηγικά προγράμματα».



Συγκλονιστικά είναι τα ευρήματα της υπ’ αριθμόν 3022/21/5110Θ/2018 έρευνας της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ) της ΕΛΑΣ στα έγγραφα που είχε καταθέσει ο Πουλής. Σύμφωνα με αυτήν, το έγγραφο που υποτίθεται ότι είχε καταθέσει τον Δεκέμβριο του 2013 ο Πουλής στην ουσία είχε δημιουργηθεί ένα χρόνο αργότερα και συγκεκριμένα στις 3 Σεπτεμβρίου 2014.

«…το υπ’ αριθμόν πρωτ. 8094/11/12/2013 έγγραφο του Πουλή αποτελεί προϊόν συρραφής, με σκοπό τη νομιμοποίηση των προσλήψεων της χρονικής περιόδου 2012-2014 και δημιουργήθηκε τη χρονική περίοδο Ιανουαρίου 2014 και Ιουλίου 2014 σε συνεργασία με την Ανδρονίκη Θεοφιλάτου…». Η τελευταία φέρεται μάλιστα να υπέδειξε σε υπάλληλο του ΚΕΕΛΠΝΟ να πρωτοκολλήσει το έγγραφο του συζύγου της το 2014 «με τη χρήση αριθμού πρωτοκόλλου του 2013». Με τον τρόπο αυτό προσπάθησε να προσδώσει νομιμοφάνεια και να υπάρξει νομιμοποιητική βάση σε περίπτωση τυχόν ελέγχου.

Το εξοργιστικό δεν έχει να κάνει όμως μόνο με τις καθαυτές παράνομες προσλήψεις των 74 στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Η εισαγγελική έρευνα απέδειξε και κάτι ακόμη. Εκτός από τις παράνομες προσλήψεις, η «παρέα του ΚΕΕΛΠΝΟ» φρόντισε να τους παρέχει και «επιπλέον αμοιβές εκτός μισθοδοσίας» που έφταναν τις 6.550 ή ακόμη και τις 7.550 ευρώ μεικτά, την ώρα που η τότε κυβέρνηση πετσόκοβε μισθούς και συντάξεις και απαιτούσε από τον ελληνικό λαό θυσίες λόγω μνημονίων. Οι επιπλέον αμοιβές δόθηκαν με πρόσχημα την παροχή υπηρεσιών «για την κάλυψη αναγκών των παραχωρησιακών κέντρων Αμυγδαλέζας».

Ενεργό ρόλο σε αυτό είχε η Ανδρ. Θεοφιλάτου, σύζυγος του Στ. Πουλή και προϊσταμένη την περίοδο εκείνη του τμήματος Διοικητικού Συντονισμού του ΚΕΕΛΠΝΟ. Δηλαδή ήταν «υπεύθυνη για την οργάνωση, τον έλεγχο και τον συντονισμό όλων των διοικητικών δραστηριοτήτων του φορέα και της πρόσληψης της πάσης φύσεως προσωπικό» σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση.

Ειδικότερα, η Θεοφιλάτου με οκτώ διαφορετικές εισηγήσεις της το 2014 προς τον τότε διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόδ. Παπαδημητρίου με θέμα «Υποστήριξη Προγραμμάτων Αντιμετώπισης Λοιμωδών Νοσημάτων στο ΥΦΕΚΑ Αμυγδαλέζας» πρότεινε την έγκριση συνεργασίας με κάποιους από τους 74 προσληφθέντες. Στις εισηγήσεις της επικαλούνταν σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση απόφαση του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ και δημόσια έγγραφα που αφορούσαν εμβολιασμούς και ακτινολογικές εξετάσεις στα κέντρα κράτησης. Ωστόσο σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση η συνεδρίαση αυτή ήταν «ανύπαρκτη», ενώ τα συγκεκριμένα έγγραφα «δεν αιτιολογούν την ανάγκη συνεργασίας με διοικητικούς υπαλλήλους προκειμένου ορισμένοι εκ των προσληφθέντων να συνεχίσουν να αμείβονται μετά τη λήξη των συμβάσεών τους».

«…Επί της ουσίας στα άτομα αυτά καταβλήθηκαν πρόσθετες αμοιβές με παράνομες ενέργειες εκμεταλλευόμενοι υπαρκτές ανάγκες των κέντρων αυτών σε εμβολιασμούς και ακτινολογικές εξετάσεις, εισηγήθηκαν για την εξυπηρέτηση αναγκών αυτών η συνεργασία των ήδη προσληφθέντων διοικητικών υπαλλήλων…» αναφέρεται στην εισαγγελική πρόταση.



Η «παρέα του ΚΕΕΛΠΝΟ» (Αικ. Πολύζου, Στ. Πουλής, Ανδρ. Θεοφιλάτου και Θεόδ. Παπαδημητρίου) είναι εμπλεκόμενη και σε άλλη μία υπόθεση 22 παράνομων προσλήψεων στο ΚΕΕΛΠΝΟ, για την οποία επίσης υπάρχει εισαγγελική πρόταση παραπομπής τους σε δίκη.

Η εισαγγελική πρόταση προς το Δικαστικό Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών για παραπομπή αφορά επίσης τα κακουργήματα της απιστίας σχετικά με την υπηρεσία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση για ζημιά στο δημόσιο ύψους 252.629,18 ευρώ και της άμεσης συνέργειας στις παραπάνω πράξεις (η απιστία αποδίδεται στον Παπαδημητρίου και η συνέργεια στους υπόλοιπους τρεις). Οι ποινικές διώξεις είχαν ασκηθεί εις βάρος των τεσσάρων από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς έπειτα από έρευνα που διενεργήθηκε και σχετικό πόρισμα που εκδόθηκε από τον εισαγγελέα Ιωάννη Δραγάτση. Στην προκειμένη περίπτωση οι παράνομες προσλήψεις πραγματοποιήθηκαν αποκλειστικά επί υπουργίας του Αδ. Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας. Οι συγκεκριμένοι εξωτερικοί συνεργάτες «εντάχθηκαν μη νόμιμα στη μισθοδοσία του ΚΕΕΛΠΝΟ τουλάχιστον από την 31-10-2013, σταδιακά ανάλογα με τον χρόνο πρόσληψης ενός εκάστου εξ αυτών και μέχρι και τον Μάιο του έτους 2014».