Πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει η δικαιοσύνη ; Η πολυσυζητημένη δίκη (που ξεκίνησε μετά από 19 χρόνια σε πρώτο βαθμό) στο τριμελές εφετείο με κατηγορούμενο για υπεξαίρεση 5.500.000 ευρώ, πασίγνωστο εφοπλιστή και τα ευτράπελα των δικαστών! Η περιφρόνηση των μαρτύρων και της εισαγγελέως (!) από την έδρα του δικαστηρίου.


Του Άρη Σπίνου

Όσοι (και δεν ήταν λίγοι) παρακολούθησαν στις 5 Ιουλίου τη πολυσυζητημένη δίκη που αφορά τον γνωστό εφοπλιστή που κατηγορείται για κακουργηματική υπεξαίρεση 5.500.000 € από τα ταμεία της εταιρείας ΕΛΜΙΝ, πραγματικά απόρησαν με τον τρόπο που αντιμετωπίζει η Δικαιοσύνη τα «βαριά» ονόματα της χώρας.

Παρόλο που η συγκεκριμένη υπόθεση συζητείται για πρώτη φορά σε πρώτο βαθμό (!) μετά από 19 ολόκληρα χρόνια! και βρισκόμαστε σε απόσταση αναπνοής από την παραγραφή και παρά την υπό έρευνα απόπειρας πολτοποίησης της συγκεκριμένης δικογραφίας, που έχει καταθέσει σχετικά και ο Άρης Σπίνος θα περίμενε κανείς αν μη τι άλλο  να κρατηθούν τα προσχήματα και οι δικαστές της έδρας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τηρώντας στο ακέραιο το καθήκον τους. 

Και αυτά όμως ακόμη τα προσχήματα που να σταθούν; Σκανδαλωδώς εξανεμίστηκαν μπροστά στο βαρύγδουπο όνομα, που ταυτίζεται με το όνομα γνωστής οικογενείας, η οποία έχει φροντίσει όμως να διαχωρίσει τη θέση της όπως είναι γνωστό σε όλη την επιχειρηματική πιάτσα. 

Αρχικά το Δικαστήριο με το ζόρι πήρε από τον μηνυτή έγγραφα που πιστοποιούσαν ότι οι ελεγκτές του δημοσίου που διενήργησαν φορολογικούς ελέγχους για τη συγκεκριμένη υπόθεση στην εταιρεία, ευνόησαν το γνωστό όνομα και για αυτό μετέπειτα κρίθηκε ότι τέλεσαν αδικήματα σε βάρος του Δημοσίου.

Στη συνέχεια εντύπωση προκάλεσαν οι ερωτήσεις που τέθηκαν από έδρας και η επιμελής διατύπωση αυτών, κατά τρόπο που κατέτεινε σε απαντήσεις απαλλακτικές για τους κατηγορουμένους! Πολλές φορές μάλιστα και με υποβολές ερωτημάτων που περιείχαν παραδοχές αντίθετες από αυτές που μόλις πριν ένα λεπτό είχαν απαντήσει οι πανταχόθεν βαλλόμενοι μάρτυρες. Όποτε δε οι έρημοι οι μάρτυρες προσπαθούσαν να διαβάσουν τα επίσημα βιβλία της εταιρείας, από τα οποία και προκύπτει με προφανή τρόπο η αφαίμαξη του ταμείου της, η έδρα τους διέκοπτε προκλητικά και όλοι απορούσαν! Μα τι συμβαίνει; Δεν πρέπει άραγε να ακουστεί και να καταγραφεί η αλήθεια;

Ευτυχώς υπάρχει και η απομαγνητοφώνηση των πρακτικών πάνω απ’ όλα στα «αυτιά» του παρόντος ακροατηρίου, το οποίο έφριξε με όσα είδε και άκουσε περί της κατά τα άλλα αξιοσέβαστης ελληνικής δικαιοσύνης.

Ήταν τέτοια δε η διεύθυνση της διαδικασίας, που ακόμη και όταν η εισαγγελέας ήταν έτοιμη να βγάλει τον «λαγό», αίφνης ακουγόταν η φωνή της «διακοπής»: Τα έχουμε ακούσει αυτά κα. Εισαγγελεύ, φτάνουν οι ερωτήσεις!

Ζητούμενο επίσης αν και πόσα από τα πολύτιμα έγγραφα που ανέφεραν οι μάρτυρες ήταν μέσα σ’ αυτήν την πολύπαθη δικογραφία, η οποία παράλληλα και ενόσω η δίκη εξελίσσεται ερευνάται με προκαταρκτική εξέταση αν είναι ολόκληρη ή αν έχουν αφαιρεθεί έγγραφα από αυτήν! Άραγε αυτή η σε εξέλιξη διαδικασία δεν προβληματίζει τη δικαστική ηγεσία, αλλά και τους κρίνοντες δικαστές; ή σκοπεύουν να βγάλουν απόφαση με λειψή δικογραφία;

Όταν δε έκανε το λάθος ο μηνυτής να επανέλθει για πολλοστή φορά στο γραπτό αίτημά του να πάρει το δικαστήριο την Έκθεση της Οικονομικής Αστυνομίας που αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση και την οποία κανονικά διακαώς το ίδιο το δικαστήριο θα έπρεπε να αναζητήσει στο κυνήγι του για την ουσιαστική αλήθεια, αίφνης αποσυντονιζόταν η έδρα… θα δούμε …. θα το εξετάσουμε ….ίσως …ενδεχομένως….


Το καλύτερο σας το αφήσαμε για το τέλος!

Ο δικηγόρος της παθούσας εταιρείας, από τα ταμεία της οποίας πέταξαν τα 5.500.000€, αφού φρόντισε να ξεκαθαρίσει τη θέση του, ότι ρωτάει προς πάσα κατεύθυνση, δηλαδή τόσο κατά όσο και υπέρ των κατηγορουμένων, ώστε να έχει καταγεγραμμένη τη θέση, την οποία έλαβε και να μην υπάρχουν κενά για όποιον θέλει να την ερευνήσει, και αφού βέβαια δεν έχει προτείνει προς στήριξη της κατηγορίας κανένα μάρτυρα της παθούσας εταιρείας που έχασε τα 5,5. εκατομμύρια ευρώ, έφτασε στο σημείο να ζητήσει από το δικαστήριο να καλέσει ως μάρτυρα τον κολλητό φίλο του βασικού κατηγορούμενου - γνωστού εφοπλιστή!

Τι να περιμένει κανείς άραγε;

Προφανώς και να τον βγάλει λάδι…

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα όσα εξωφρενικά συνέβησαν στις 5 Ιουλίου στο Εφετείο Κακουργημάτων. Η υπόθεση αυτή, εκτός από αποτροπιασμό έχει προκαλέσει και έντονο ενδιαφέρον και για αυτό θα είμαστε εκεί την Παρασκευή, 8 Ιουλίου να παρακολουθήσουμε τη συνέχεια και να δούμε πόσο πιο χαμηλά μπορεί να πέσει η δικαιοσύνη για τα μάτια ενός ……!