Ο χιμπατζής... ξύπνησε (;) τις αρχές του κράτους που αποφάσισαν να ελέγξουν επιτέλους το "Αττικό Πάρκο"! Το ρεπορτάζ του edolio5 και οι μηνύσεις που πέφτουν βροχή... αλλά "σβήνονται" στο νερό! Ο ρόλος της περιφέρειας Αττικής που είχε ανακαλέσει την άδεια Λειτουργίας, η "κολοβή" δικογραφία και τα δώρα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.


Του Άρη Σπίνου

Ίσως η θανάτωση του χιμπατζή να είναι η αρχή για να ξυπνήσουν και οι κρατικές αρχές και να ερευνήσουν επιτέλους από το Α μέχρι το Ω το καθεστώς λειτουργίας του Αττικού πάρκου. Το edolio5 με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ από τις 20/4/21 είχε χτυπήσει το καμπανάκι.

Ειδικότερα, όπως γνωστοποίησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς: «Το πρώτο και βασικό είναι ότι τώρα το πρωί στέλνουμε ένα κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων και από διάφορες Διευθύνσεις του υπουργείου μας να ελέγξουν τα νομιμοποιητικά έγγραφα όλων των ζώων στο πάρκο, να ελέγξουν επίσης τους χώρους όπου διαβιούν τα άγρια ζώα και ιδιαίτερα να δώσουν έμφαση στο ζήτημα της ασφάλειας και των επισκεπτών, και των εργαζομένων, και των ίδιων των ζώων».

Δηλαδή «για ποιον λόγο κατάφερε ο χιμπατζής να διαφύγει κι αν τηρούνται οι όροι ασφαλείας - που προφανώς δεν τηρήθηκαν, δεδομένου ότι είχαμε αυτό το ατυχές και λυπηρό περιστατικό. Παράλληλα, απευθυνθήκαμε εγγράφως και στην ιδιοκτησία και τους θέσαμε μια σειρά αιτημάτων».

Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο είναι μια επιχείρηση οικονομικής δραστηριότητας, εξήγησε στη συνέχεια ο Γιώργος Αμυράς, προσθέτοντας πως «όπως και κάθε άλλη επιχείρηση, ελέγχεται από την Περιφέρεια».

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει ειδική επιτροπή που πραγματοποιεί τους ελέγχους και ο υφυπουργός δήλωσε ότι δεν γνωρίζει πότε έγινε έλεγχος τελευταία φορά, λέγοντας χαρακτηριστικά «ρωτήστε την Περιφέρεια».

Η Νατάσσα Μπομπολάκη, πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντική Ομοσπονδίας, μια μεγάλης οργάνωσης που αντιτίθεται εδώ και πολύ καιρό στη λειτουργία των ζωολογικών κήπων επισημαίνει, ότι με αφορμή το τελευταίο περιστατικό με την απόδραση του χιμπατζή, ήρθε ο καιρός να ληφθούν δραστικές αποφάσεις.

Η Νατάσσα Μπομπολάκη, θέτει ζήτημα γενικότερων τεχνικών υποδομών, οι οποίοιες «εκ του αποτελέσματος, δεν είναι οι ενδεδειγμένες». «Πέθαναν τα τζάγκουαρ, πρόσφατα κατέρρευσε μια οροφή και δραπέτευσαν άγρια πουλιά - όσα επέζησαν ίσως δημιούργησαν προβλήματα στα ενδημικά είδη - και φυσικά είναι και το θέμα των δελφινιών. Έχουν πεθάνει 6 από αυτά από ότι μαθαίνουμε, ενώ υπάρχει και δικαστική απόφαση για το κλείσιμο της πισίνας, που δεν εφαρμόζεται».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το 2016 το σώμα των Επιθεωρητών ΥΠΕΝ προέβη σε επί τόπου αυτοψία, από την οποία προέκυψε απόφαση βεβαίωσης της παράβασης, βάσει της οποίας επιβλήθηκε στην "Αττικό Ζωολογικό Πάρκο Α.Ε." πρόστιμο 44.300 Ευρώ και σχηματίστηκε αυτεπάγγελτα ποινική δικογραφία από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών που όμως είχε... ελλείψεις. 

Πρακτικά το δικαστήριο δεν εξέτασε την ουσία της υπόθεσης και ότι «παρά την εκτενή αναφορά των Επιθεωρητών στις παραστάσεις και πειστήρια όπως βίντεο και φωτογραφίες, ο κατηγορούμενος εκπρόσωπος της «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο Α.Ε.», Ζαν-Ζακ Λεσουέρ, τον Σεπτέμβριο 2020 απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες από το Δ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών λόγω μη νόμιμης ποινικής δίωξης καθώς στο κατηγορητήριο δεν συμπεριλήφθηκε το άρ.20 του Ν. 4039/2012 που προβλέπει την ποινική κύρωση για την παραβίαση των άρθρων 12&13 του ίδιου νόμου.

Παράλληλα, τον Ιούλιο 2019 και τον Φεβρουάριο 2020, η Περιφέρεια Αττικής - αρμόδια για την έκδοση της άδειας της «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο Α.Ε.», προέβη σε δύο επιπλέον αυτοψίες μετά από επιστολή της DFE και του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος και συναντήσεις με μέλη των DFE, Sea Shepherd Greece και My Dolphin Club, ενώ τον Μάρτιο 2020 προχώρησε στην ανάκληση της άδειας του δελφιναρίου κατόπιν εισήγησης της Περιφερειακής Παράταξης «Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής», οπότε σταμάτησαν οι παραστάσεις».

Η Συμμαχία αναφέρει ότι «τον Δεκέμβριο 2020, σε συνέχεια των πολύχρονων προσπαθειών, οι εκπρόσωποι των 5 οργανώσεων και της Περιφερειακής Παράταξης αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κατάθεση μήνυσης προκειμένου να κληθεί εκ νέου σε απολογία ο εκπρόσωπος της «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο Α.Ε.» για την κατ’ εξακολούθηση καταπάτηση του νόμου και την κακοποίηση των δελφινιών».

Τέλος, σημειώνεται πως «ακόμα και μετά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας, η «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο Α.Ε.» συνέχιζε - κατά τα διαστήματα που δεν ήταν κλειστό λόγω των μέτρων - να ταΐζει τα δελφίνια παρουσία κοινού, παρά τις οδηγίες της Περιφέρειας Αττικής και να παραπλανά το κοινό ανακοινώνοντας πως οι παραστάσεις δεν πραγματοποιούνται λόγω της πανδημίας». Όπως πληροφορηθήκαμε το Αττικό Πάρκο συχνά πυκνά κάνει διάφορες δωρεές (τηλεοράσεις κτλπ) στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Τυχαίο;