Επί μήνες η τράπεζα έκρυβε το "μεγάλο μυστικό"... με εντολή Ψάλτη! Οι ευθύνες της Alpha Bank για το ριφιφί, που "σκεπάζονται" από όλα τα ΜΜΕ, λόγο... διαφημιστικών Κονδυλίων! Η διάταξη του Ανακριτή που άφησε τον Βασίλη Γκουρούση, περιγράφει ένα προς ένα προς ένα τα χιλιάδες αντικείμενα του θησαυρού που ήταν μέσα στις θυρίδες. Δεν έχει βρεθεί ούτε... οδοντογλυφίδα!


Του Άρη Σπίνου

Μετά από 13 και πλέον μήνες προσωρινής κράτησης στις φυλακές των Τρικάλων, ο 12ος τακτικός ανακριτής έκανε δεκτό το αίτημα αντικατάστασης της προσωρινής κράτησης. 

Στο διά ταύτα της διάταξης με την οποία αφέθηκε ελεύθερος αναφέρονται όλα όσα υπήρχαν μέσα στις θυρίδες. Να σημειώσουμε ότι από αυτά δεν έχει βρεθεί ούτε... τσιγαρόχαρτο. Να σημειώσουμε ότι η Alpha Bank γνώριζε για το ριφιφί 3 μήνες πριν αποκαλυφτεί η υπόθεση από μήνυση ενός θύματος αλλά είχε δοθεί εντολή από τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Ψάλτη να τηρηθεί άκρα του τάφου σιωπή.   

Η σύλληψη του Βασίλη Γκουρούση πραγματοποιήθηκε, μετά από πολύμηνη έρευνα, τον Μάρτιο του 2021. Είχε προηγηθεί συναγερμός στις αστυνομικές Αρχές, αλλά και στη Alpha Bank τράπεζα (η οποία ομολογουμένως φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης), όταν μερικούς μήνες νωρίτερα τρεις πολύ καλές πελάτισσες-επιχειρηματίες διαπίστωσαν ότι είχε κλαπεί ο «θησαυρός» τον οποίο είχαν αποθηκεύσει στις θυρίδες τους. Βάσει του κατηγορητηρίου που συντάχθηκε προκύπτει ότι η συνολική αξία των τιμαλφών και των μετρητών που έκαναν φτερά από την τράπεζα του Ψυχικού υπερβαίνει τα 10.000.000 ευρώ. Πρόκειται για πανάκριβα ρολόγια Rolex και Cartier, χρυσά δακτυλίδια, αλυσίδες 24 καρατίων, συλλεκτικά κοσμήματα, μονόπετρα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας από γνωστούς οίκους, βέρες από μπαγκέτες brilliant κ.λπ. Η πρώτη επιχειρηματίας, Μ.Γ., δήλωσε ότι από το θησαυροφυλάκιο «πέταξαν» 42.000 ευρώ σε μετρητά, αλλά και 46 τιμαλφή τα οποία κοστολογούνται αντί 3.000.000 ευρώ. Ανάμεσά τους ένα γυναικείο ρολόι του γνωστού οίκου Bvlgari, ένα ρολόι Cartier, baignore με brilliant, δύο πεταλούδες Van Cleef και πολλά ακόμη.



Βάσει όσων δήλωσε η δεύτερη παθούσα Α.Μ., εκλάπησαν 1.000.000 ευρώ μετρητά, λίρες Αγγλίας αξίας 5.000 ευρώ και 69 κοσμήματα και τιμαλφή των οποίων η αξία δεν μπορεί να προσδιορισθεί. Μεταξύ εκείνων που ξεχωρίζουν είναι ένα χρυσό δαχτυλίδι οβάλ με μύτες και δεύτερο εσωτερικό με 20 παρόμοιου μεγέθους διαμάντια και ένα μεγαλύτερο κεντρικό διαμάντι, ένα χρυσό ρολόι τσέπης (αντίκα) σε χρυσή σκαλιστή θήκη, μια χρυσή λεπτή αλυσίδα λαιμού με ρουμπίνια και διαμάντια σε τέσσερα στρογγυλά, δύο βέρες γάμου και πολλά ακόμη.

Σε ό,τι αφορά το τρίτο θύμα, Α.Α., από τη θυρίδα της «εξαφανίστηκαν» 138.000 ευρώ, 18.000 δολάρια ΗΠΑ, 14.700 λίρες Αγγλίας, 16.500 ελβετικά φράγκα κλπ.




Ιδιαίτερο επιβαρυντικές για τον επιχειρηματία στάθηκαν οι δύο επισκέψεις τις οποίες είχε πραγματοποιήσει στο θησαυροφυλάκιο του Ψυχικού στις 21 και 22 Οκτωβρίου 2020. Από το βιντεοληπτικό υλικό προέκυψε ότι κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του φορούσε καπέλο τύπου τζόκεϊ και μάσκα, κρατούσε έναν χαρτοφύλακα ενώ φορούσε και γάντια μίας χρήσεως. Την 21η Οκτωβρίου ο Γκουρούσης έφτασε στην τράπεζα στις 13.37 το μεσημέρι επιβιβαζόμενος σε μια μαύρη μοτοσικλέτα και εισήλθε στο θησαυροφυλάκιο της τράπεζας στις 13.43, όπου παρέμεινε για εννέα λεπτά. Στη συνέχεια πραγματοποίησε συναλλαγή στο εσωτερικό ΑΤΜ του καταστήματος και αποχώρησε στις 14.07. Την επόμενη ημέρα, 22 Οκτωβρίου, μετέβη και πάλι στην τράπεζα, αυτήν τη φορά στις 10.25 το πρωί. Στις θυρίδες, σύμφωνα με τη δικογραφία, παρέμεινε μόνος του για 13 λεπτά, ενώ εξερχόμενος είχε βγάλει το μαύρο μπουφάν που φορούσε «το οποίο κρατούσε στο δεξί του χέρι, καλύπτοντας πλήρως την τσάντα που έφερε στο ίδιο χέρι.



Συνολικά, λοιπόν, κατά τις δύο επισκέψεις ο Γκουρούσης φέρεται να έμεινε στο θησαυροφυλάκιο 22 λεπτά συνολικά, χρόνος ικανός, σύμφωνα με τον πραγματογνώμονα που πραγματοποίησε αυτοψία, να παραβιάσει με κατσαβίδι (!) τις συνολικά τέσσερις θυρίδες και να τις αδειάσει… Εξίσου εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι στη θυρίδα που επισκεπτόταν ο Γκουρούσης και ανήκε στον γιο του το μόνο που βρέθηκε ήταν χάρτινοι φάκελοι, μια απόδειξη αγοράς τηλεφώνου, δύο δερμάτινα λουράκια, 29 λαστιχάκια, χειρόγραφες σημειώσεις και τρία δεσμιδόχαρτα! Ο ίδιος πάντως αντέτεινε ότι στη συγκεκριμένη θυρίδα φύλαγε σενάρια σειρών τις οποίες προόριζε για την ΕΡΤ. Μάλιστα, πριν από έναν μήνα προσκόμισε στον ανακριτή την αίτηση την οποία είχε υποβάλει ηλεκτρονικά προκειμένου να συνεργαστεί με την κρατική τηλεόραση για την παραγωγή ενός σίριαλ με τίτλο «Μοιραίο παιχνίδι», καθώς και έγγραφο της εντεταλμένης συμβούλου της ΕΡΤ, Χρύσας Μασούρου, η οποία συνομολόγησε ότι με τον Γκουρούση είχαν γίνει δύο συναντήσεις στις 12 Ιουνίου 2020 και στις 26 Ιουνίου 2020.

Συναντήσεις

Παράλληλα, στην προσπάθειά του να αποδείξει ότι το γενετικό υλικό που βρέθηκε στο εσωτερικό της θυρίδας της Μ.Γ. μεταφέρθηκε από την ίδια την ιδιοκτήτρια, ο Γκουρούσης παρέδωσε στις δικαστικές Αρχές έναν κατάλογο με τις επισκέψεις τις οποίες είχε πραγματοποιήσει από το 2018 στο συγκεκριμένο θησαυροφυλάκιο. «…Το πλέον σημαντικό στοιχείο το οποίο προκύπτει σε αντιπαραβολή με τις επισκέψεις της ιδιοκτήτριας είναι ότι τουλάχιστον δύο φορές σε δύο επισκέψεις στη θυρίδα η παθούσα επισκέφθηκε το θησαυροφυλάκιο όχι απλά σε κοντινό χρονικό διάστημα με εμένα ώστε να δικαιολογείται η πιθανή μεταφορά βιολογικού υλικού, αλλά αμέσως μετά από εμένα…», αναφέρει και συνεχίζει: «Την 13η Δεκεμβρίου 2018 επισκέφθηκα τη θυρίδα μου στις 13.46 και η Μ.Γ. εισήλθε αμέσως μετά από εμένα στις 13.57… Την 28η Νοεμβρίου 2019 επισκέφθηκα τη θυρίδα μου στις 13.37 (ήτοι ο τελευταίος πελάτης) και η κυρία Μ.Γ. επισκέφθηκε τη θυρίδα στις 29 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 08.12 (ήτοι η πρώτη πελάτισσα που εισήλθε το επόμενο πρωινό αμέσως μετά από εμένα που ήμουν ο τελευταίος την προηγούμενη ημέρα)… Είναι δε χαρακτηριστικό ότι έκτοτε πραγματοποίησε μόλις μία επίσκεψη την 27η Μαΐου 2020 μέχρι και τις 13 Νοεμβρίου 2020 που διεπίστωσε τη διάρρηξη, γεγονός που ενισχύει έτι περαιτέρω το ενδεχόμενο μεταφοράς και διατήρησης του μεταφερόμενου βιολογικού μου υλικού (το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να διατηρηθεί για πολλά έτη…)».

Εκτός από τη γνωστή επιχειρηματία Μ.Γ. η οποία ανακάλυψε τη μεγάλη ληστεία στις 13 Νοεμβρίου 2020, ακόμη τρεις γυναίκες έπεσαν θύματα -κατά το κατηγορητήριο- του Βασίλη Γκουρούση. Πρόκειται για τη Χ.Τ., ανιψιά ενός δισεκατομμυριούχου ομογενούς από τη Βενεζουέλα, που μεταξύ άλλων επιχειρεί στην ένδυση και την υπόδηση με 75 πολυκαταστήματα στη Βενεζουέλα, 12 στην Κόστα Ρίκα και άλλες επιχειρήσεις σε ΗΠΑ, Πουέρτο Ρίκο και Ονδούρα. Θύμα έπεσε επίσης και η Κ.Α., πρώην σύζυγος γνωστού Έλληνα επιχειρηματία ο οποίος δραστηριοποιείται στο χώρο του αυτοκινήτου, καθώς και η Α.Μ., η οποία τυγχάνει να είναι και μητέρα γυναίκας πολιτικού που ασχολείται με την τοπική αυτοδιοίκηση.