Η δολοφονία Σκαφτούρου και τα "εξαφανισμένα" 30.000.000 ευρώ από την απαγωγή Παναγόπουλου! Ο έμπορος Πετρελαίου, το μερίδιο του Βλαστού και το απόρρητο δελτίο πληροφοριών της ΕΥΠ που αποκαλύπτει το edolio5 και "ανακατεύει" με ονόματα τις 2 υποθέσεις.


Του Άρη Σπίνου

Ένα μεγάλο μυστήριο παραμένει για 13 χρόνια η «τύχη» των 30 εκατ. ευρώ που δόθηκαν σαν λύτρα για την απελευθέρωση του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου που έχει πλέον αποβιώσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες του edolio5 Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ έχουν από τηλεφωνικές παρακολουθήσεις κι άλλες πηγές πληροφοριών ενδείξεις για ξέπλυμα των χρημάτων σε χώρα της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, σε συναλλαγές στα Βαλκάνια σε «επενδύσεις» στην Ιταλία και στο Ντουμπάι, σε αγορά κατοικιών και καταστημάτων όπως κι άλλες αγοραπωλησίες στη Κρήτη αλλά και σε ποσά που δόθηκαν σε άσχετους κακοποιούς... για ενίσχυση. 

Όμως δεν έχουν προκύψει ακόμη σαφή στοιχεία, πέρα από 5-6 εκατομμύρια ευρώ, για τα οποία υπάρχουν σχετικές διευκρινίσεις. Ο εφοπλιστής Περικλής Παναγόπουλος απήχθη το πρωί της 12ης Ιανουαρίου 2009 και 13 ημέρες μετά αφέθηκε ελεύθερος αφού καταβλήθηκαν λύτρα περίπου 30 εκατ. ευρώ.

Οι αστυνομικοί κατάφεραν το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς να οδηγήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης 20 άτομα της εγκληματικής οργάνωσης, εκ των οποίων κρίθηκαν σε πρώτο βαθμό ένοχοι οι 18 και σε δεύτερο βαθμό οι 14, που καταδικάσθηκαν σε ποινές από δύο χρόνια φυλάκιση έως ισόβια κάθειρξη.

Μικρό μέρος των λύτρων (οι απαγωγείς τα ονόμαζαν συνθηματικά «σκάφη») εντοπίστηκε σε μαύρες σακούλες στην κατοχή του Γιώργο Τρουμπούκη, ενός ιδιοκτήτη εταιρείας για χωματουργικά έργα, όπου είχε σχεδιασθεί να δοθεί μέρος του χρηματικού ποσού για να ξεπλυθεί σε διάφορες εργολαβίες και δημόσια έργα κυρίως στη δυτική Ελλάδα. Ακόμη βρέθηκαν γύρω στα 100 προσημειωμένα χαρτονομίσματα της απαγωγής Παναγόπουλου σε διάφορα τραπεζικά ιδρύματα που θεωρείται εξαιρετικά μικρός αριθμός σχετικά με το ποσό που δόθηκε.

Επιπλέον υπήρξαν μερικές αγορές πολυτελών αυτοκινήτων κι άλλες συναλλαγές στην Κρήτη. Υπήρξαν πληροφορίες ότι ένας –δύο από τους υπόπτους της ομηρίας του εφοπλιστή σκορπούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα σημαντικά χρηματικά ποσά σε νυκτερινά κέντρα της Αττικής και της Κρήτης. Χωρίς όμως οι έλεγχοι που υπήρξαν από αστυνομικούς να αναδείξουν τα συγκεκριμένα προσημειωμένα χαρτονομίσματα.

«Εχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το μεγαλύτερο τμήμα τους έχουν μεταφερθεί σε γειτονική χώρα, όπου έχουν ξεπλυθεί με ποσοστό απώλειας 50- 60%! Οι απαγωγείς δίνουν στην τοπική μαφία 100 ευρώ από τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα και παίρνουν 40-50 ευρώ «καθαρά». Η «ζημιά» τους ήταν σημαντική, ίσως όμως να μην μπορούσαν να κάνουν αλλιώς αφού οποιαδήποτε μαζική διάθεση των χαρτονομισμάτων θα τους εξέθετε» είπε στο edolio5 ερευνητής της ΕΛΑΣ που έχει ασχοληθεί με την υπόθεση.

Ένα μικρό φως για την τύχη των λύτρων της απαγωγής του αποβιώσαντα εφοπλιστή υπήρξε το 2015. Προέκυψε από τη δικογραφία που σχημάτισε τότε η ΕΛ.ΑΣ για την πρόσφατη δράση των 37 «νονών-βομβιστών», με κεντρικό ρόλο σε τουλάχιστον τρεις βαρυποινίτες.

Εκεί αναφερόταν πως ο Βλαστός που συμμετείχε με κεντρικό ρόλο στην απαγωγή είχε δώσει ποσό δύο εκατομμυρίων ευρώ σε μια ξαδέλφη του, που απεβίωσε πριν λίγους μήνες σε μια σακούλα Κρεοπωλείου 4 εκατομμύρια ευρώ από αυτά τα λύτρα. Από μια τηλεφωνική συνομιλία που έχει στην κατοχή της η ΕΥΠ προκύπτει ότι τα χρήματα αυτά χάθηκαν από μια "δουλειά" που δεν πήγε καλά στην Ιταλία, χωρίς όμως να μπορούν να προκύψουν περρισότερες λεπτομέρειες για την "δουλειά" αυτή. Ας έρθουμε στο σήμερα με την δολοφονία του Γιάννη Σκαφτούρου και ένα δελτίο πληροφοριών της ΕΥΠ που γράφτηκε 7 μήνες πριν την δολοφονία του και τον συνδέει με την υπόθεση αυτή.  


Από την αναφορά αυτή προκύπτει ότι ένας 50χρονος έμπορος πετρελαίου (είχε κατηγορηθεί το 2012 από τις τελωνειακές αρχές για παράβαση σε βυτιοφόρο που ήταν συνιδιοκτήτης) μαζί με έναν τραπεζίτη που είχε «άτυπο» γραφείο στο Κολωνάκι και διεκπεραίωνε ειδικού τύπου επενδύσεις, είχαν εμφανισθεί στο Ντουμπάι αναφέροντας σε τοπικούς επιχειρηματίες ότι θα φέρουν 10 εκατ. «βρώμικα» ευρώ από τα λύτρα. Ο έμπορος Πετρελαίου που διατηρεί ισχυρές προσβάσεις την νύχτα, είχε στενή φιλία με τον Γιάννη Σκαφτούρου όπως προκύπτει από φυσική παρακολούθηση που έχει γίνει από την ΕΛΑΣ.

Στο ίδιο δελτίο πληροφοριών αναφέρεται ότι το ξέπλυμα θα γινόταν μέσω των «επενδύσεων» στο ιρανικό πετρέλαιο. Αυτό που μνημονεύεται επίσης είναι και το όνομα πιλότου που εργαζόταν σε εταιρεία με πτήσεις προς το Ντουμπάι και θεωρείται ότι ήταν μέρος του σχεδίου μεταφοράς της βαλίτσας με το ποσό ο οποίος δεν θα ελεγχόταν στο αεροδρόμιο.

Όσο αφορά τις «επενδύσεις» στην Ιταλία η ΕΛΑΣ και η ΕΥΠ είχαν πληροφορίες ότι μέλη συμμοριών δυτικών προαστίων που είχαν συνεργασία με επίορκους αστυνομικούς προχωρούσαν σε εκτεταμένο λαθρεμπόριο τσιγάρων με ιταλούς λαθρεμπόρους και διατηρούσαν επίσης σχετικές επαφές στην Αλβανία και στο Μαυροβούνιο.

Ακόμη μετά την απαγωγή του Παναγόπουλου είχε αναφερθεί ότι «οι δράστες ψάχνουν να «ξεπλύνουν» τα λεφτά στην Ιταλία αλλά κι ότι μέσω ενός Αλβανού που διαμένει στην Κέρκυρα είχαν αναπτύξει επαφές με ξένους μαφιόζους που έκαναν νομιμοποίηση εσόδων μέσω ακτοπλοϊκής εταιρείας της γειτονικής χώρας.

Όμως κι αυτή η έρευνα έμεινε ημιτελής όπως προκύπτει από το δελτίο πληροφοριών. Επιπλέον υπήρξαν προ διετίας νεώτερες πληροφορίες ότι είχαν δοθεί διάφορα ποσά της τάξης των 500.000 έως 1.000.000 ευρω σε «νονούς της νύκτας» που είχαν μόνο υποστηρικτικό ρόλο στην απαγωγή ή στα πλαίσια παλιών «υποχρεώσεων» των κακοποιών και κυρίως για σχέδια απόδρασης. Ορισμένοι από τους παραλήπτες των χρημάτων έχουν δολοφονηθεί.

Τέλος η ΕΛ.ΑΣ έχει συγκεντρώσει πληροφορίες ότι μεγάλα χρηματικά ποσά έχουν «επενδυθεί» στην Κρήτη. Θεωρείτε βέβαιο, σύμφωνα πάντα με το ίδιο δελτίο πληροφοριών ότι 3-4 πρόσωπα που συμμετείχαν στην απαγωγή  έχουν κατηγορηθεί για την αρπαγή αυτή.
«Εάν ερευνήσει κάποιος πολύ προσεκτικά το παρασκήνιο που ακολούθησε την απαγωγή
Παναγόπουλου είναι σίγουρο πως θα βρει στοιχεία για την δολοφονία του Γιάννη Σκαφτούρου. Μέσα στην ομάδα που ευθύνεται και για την απαγωγή αυτή είχαν αναπτυχθεί θανάσιμες έχθρες που όσα χρόνια και αν πέρασαν δεν έχουν ξεχαστεί. Σήμερα η νύχτα έχει αλλάξει, οι ρόλοι αντιστράφηκαν, και αυτοί που την ελέγχουν δεν ξεχνούν τα χρέη» λέει στο edolio5 ερευνητής της ΕΛΑΣ.


Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί πως τον Σεπτέμβριο του 2017, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας που δίκασε σε δεύτερο βαθμό την δράση του επονομαζόμενου εκείνη την εποχή «συνδικάτου του εγκλήματος», τα μέλη του οποίου κατηγορήθηκαν μεταξύ άλλων κακουργημάτων και για την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, αθώωσε από την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στην απαγωγή τον Γιάννη Σκαφτούρο, και τον καταδίκασε για συγκρότηση εγκληματικής ομάδας, ως έναν από τους εγκέφαλους δηλαδή του «συνδικάτου».


Ανάλογες πληροφορίες και σχετικά δελτία έχουν φτάσει και στο Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών, ο επικεφαλής του οποίου απομακρύνθηκε αιφνιδιαστικά πριν λίγες μέρες παίρνοντας μαζί του, μέσα στο μυαλό του, ότι ήξερε στην νέα θέση στο τμήμα μεταγωγών (!) όπου πήγε.